Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Други циклус aнaлизa утицaja jaвних пoлитикa

Објављено 09.05.2013.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, при Кабинету потпредседнице Владе за европске интеграције, покренуо је нови циклус анализа утицаја политика са циљем да промовише и подстакне израду и примену политика заснованих на подацима, које ће допринети смањењу сиромаштва, повећању социјалне укључености и квалитета живота грађана и грађанки Србије.

Ова иницијатива доприноси припреми и спровођењу европских политика активног укључивања у Србији и пружа допринос развијању одрживог посткризног модела економског раста у Србији. Анализе треба да омогуће да Србија достигне циљеве инклузивног раста који су дефинисани у Стратегији ЕУ 2020, а додатни циљ ових анализа јесте унапређење координације и сарадње између различитих партнера у Влади, као и између различитих нивоа власти, у спровођењу реформи намењених социјалном уклјучивању и смањењу сиромаштва.

Свака одговорна Влада своје јавне политике заснива на анализама и подацима. Примери добре праксе из света показују да успостављен систем и редован процес анализе утицаја јавних политика и мера доприноси повећању транспарентности рада, креирању ефикаснијих и ефективнијих мера и болјем управлјању расположивих средстава, ресурса и капацитета.

Сам процес израде ових анализа утицаће на изградњу капацитета владиних институција за редовно анализирање утицаја мера јавне политике и успостављање континуираног процеса, којим се истиче посвећеност стварању демократске и одговорне владе.

Анализе утицаја јавних политика припремљене у овом циклусу:

Циљ студије је да кроз мултидисциплинарни приступ анализира тренутно стање, ослика хетерогеност руралног простора и различитост положаја за различите групе становништва. Студија садржи мноштво препорука и драгоцен је извор података и смерница на основу којих су издвојени потенцијали и предложени стратешки правци деловања ка повећању квалитета живота становништва на селу.

Извештај је састављен у склопу програма OECD LEED. Тим који се састојао од чланова Секретаријата OECD LEED и екстерног стручњака боравио је у студијској посети Србији у фебруару/марту 2012. године с циљем да испита улогу социјалних предузећа, како стварну тако и потенцијалну, као и подршку која би се могла пружити социјалним предузећима ради унапређења њиховог потенцијалног учинка. Овај извештај у значајној мери се заснива на прелиминарном извештају који су припремили домаћи стручњаци, доступним статистичким подацима и материјалу прикуплјеном током студијске посете, као и на истраживању спроведеном како пре, тако и после студијске посете.

Циљ студије је да анализира утицај јавних политика и фактора који утичу на неактивност у Србији. Анализа обухвата препоруке за активацију различитих категорија неактивних лица (младих, старијег становништва, жена, особа са инвалидитетом, корисника накнаде за случај незапослености и корисника новчане социјалне помоћи) док се истовремено анализирају и институционални узроци неактивности и дају препоруке за политику.

Циљ анализе је допринос унапређењу процеса социјалног укључи­вања особа са инвалидитетом са фокусом на особе са интелектуалним инвалидитетом и побољшање њиховог приступа тржишту рада, уна­пре­ђењем нормативно-правног оквира, оносно изменама и допунама про­пи­са на законском и подзаконском нивоу, као и унапређењем праксе су­дова, државних органа и других служби према особама са инвали­ди­те­том, односно особама са интелектуалним инвалидитетом.

Циљ овог квалитативног истраживања је утврђивање перцепције старије популације и њихових потреба како би се даље развијао систем дуготрајне неге у Србији. Истраживање ће представљати квалитативну основу за даљу дискусију на националном нивоу о “Будућности сектора дуготрајне неге у Србији”, коју тренутно реализује Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Документи

Други циклус анализа утицаја јавних политика (2011-2013): Будућност села у Србији
децембар, 2012 arrow right pdf [4 MB]
Други циклус анализа утицаја јавних политика (2011-2013): Подстицање социјалног предузетништва и оснивања социјалних предузећа у Републици Србији – Резиме
март, 2013 arrow right pdf [448 KB]
Други циклус анализа утицаја јавних политика (2011-2013): Од неактивности до запослености
март, 2013 arrow right pdf [2 MB]
Други циклус анализа утицаја јавних политика (2011-2013): Лишавање пословне способности, рехабилитација и запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2013 arrow right pdf [2 MB]
Други циклус анализа утицаја јавних политика (2011-2013): Квалитативно истраживање о дуготрајној нези старијих у Србији
мај, 2013 arrow right pdf [2 MB]

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]