Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Тематска грант шема „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“

Водећа иницијатива у оквиру пројекта била је „Програм локалних иницијатива за запошљавање младих“. Програм је спроведен путем јавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, са укупним буџетом од 150,000 швајцарских франака. Покренут је 1. фебруара 2016. године, а завршен крајем јула 2016. године.

За време трајања Програма подржано је десет иновативних приступа и решења кроз три различита модела подршке у зависности од степена зрелости иновације.

У МОДЕЛУ 1, који обухвата рани развој иновативних идеја, учествовали су:

Пројекат из модела 1 који спроводи Удружење за локални економски развој Каменице - камп у коме ће будући полазници Пројекта “Практична академија“ обављати део иновативне стручне праксе

Пројекат из модела 1 који спроводи Удружење за локални економски развој Каменице – камп у коме ће будући полазници Пројекта “Практична академија“ обављати део иновативне стручне праксе

 • Удружење за локални развој Каменица – „Омладински развојни сервис“ – развијен је иновативан модел стручне праксе који се заснива на повезивању студената локалних факултета и привреде, комбиновању дијагностичких и практичних елемената стручне праксе, као и на заједничком раду и животу младих у истом простору.
 • Ентузијасти Кучева – „Да твоја земља више вреди“ – развијен је предлог модела који окупља све локалне ресурсе из јавног, приватног и цивилног сектора како би се успешно пословало (органска храна, сеоски туризам и сл.) и пружила подршка младима да делотворно користе расположиве ресурсе.
 • Тимочки клуб Књажевац – „Дигитална инклузија“ – развијен је предлог модела „учења посматрањем“ који би се могао применити на ученике гимназије у Књажевцу. У оквиру овог концепта, млади имају могућност да проведу неколико дана у одабраним предузећима и да науче више о специфичностима одређеног посла.
 • Удружење Рома Нови Бечеј – „Да ли знаш? Да ли можеш?“ израдом профила младих незапослених Рома/киња развијена је опсежна база података како би се ефикасније дефинисале локалне мере јавних политика за ову циљну групу. Предложени иновативни модел заснива се на активностима заједничке радне групе и на премошћавању јаза између знања и вештина незапослених и потреба послодаваца.

Удружења која припадају МОДЕЛУ 2 имала су задатак да тестирају или унапреде иновативна решења:

Стручна пракса у приватним компанијама (Горење, Unior Components) у Крагујевцу

Стручна пракса у приватним компанијама (Горење, Unior Components) у Крагујевцу

 • Развојни бизнис центар Крагујевац – „Локална партнерства за запошљавање младих“ – успешно је развијен и тестиран нови модел стручне праксе за младе, заснован на превазилажењу јаза између постојећих компетенција циљне групе и потреба послодаваца из металопрерађивачког сектора.
 • Регионални едукативни центар Банат, Зрењанин – „Истражи свој бизнис“ – решење предвиђено овим пројектом пружа прилику незапосленим младима да, уз помоћ одговарајућег програма обуке и менторства, развију сопствене пословне идеје, унапреде своје вештине и знања и спремни се отисну у предузетничке воде.
 • Европски покрет у Србији Лесковац – „АКТИВАТОР: Кластерски модел подршке запошљавању младих кроз приправништво“ мултисекторски модел, који обједињује ресурсе из јавног, приватног и цивилног сектора, унапређен је да би се дорадили претходно развијени програми обуке за развој предузетништва и програми менторства за предузетнике/це.
 • Удружење „Феномена“ Краљево – „DAFF агробизнис start-up за младе“ – пројектом је осмишљен и тестиран посебан приступ за обезбеђивање одрживе подршке омладинском (претежно женском) предузетништву у сектору пољопривреде кроз неформално образовање, развој пословних идеја и финансијских подстицаја.
 • Фондација за развој економске науке, Београд – „N@PRED: Нетворкинг ПРивредног и ЕДукативног сектора“ – развијена је и покренута онлајн платформа коју могу користити млади (средњошколци и студенти), истраживачи, професори универзитета и привреда као инструмент за међусобно увезивање. Коришћењем платформе, млади би добили могућност да објаве радне биографије и изразе заинтересованост за приправништво/стручну праксу/истраживачки рад или посао у одређеној области, док би привреда добила могућност да оглашава слободна места на истраживачким пројектима, слободне послове (краткорочне или сталне), места за практиканте и др.

Удружење које је за циљ имало ширење примене иновативних приступа припало је МОДЕЛУ 3, и то је:

 • Тимочки омладински центар – „ПОМАК трансформација“ – овим пројектом је предложен механизам за трансформацију организација цивилног друштва у социјална предузећа. Развијени Приручник за организације цивилног друштва је веома користан водич за све организације цивилног друштва које имају амбицију да прерасту у социјална предузећа на тржишту.

 

Потписивање уговора са победницима јавног конкурса (Impact Hub, Београд)

 

Радионица о социјалним иновацијама са победницима јавног конкурса (Impact Hub, Београд)

 

Неки од главних ефеката програма су:

 • повећана запошљивост више од 100 крајњих корисника/ца
 • 26 младих особа се запослило
 • 10 младих особа је у поступку покретања сопственог бизниса
 • локалне мере јавне политике унапређене
 • основано је више од 20 различитих цивилно-јавних партнерстава
 • повећана је мотивација младих људи за развој и тестирање иновација, као и њихово учешће у овим активностима, нарочито рањивих категорија младих (Роми, особе са инвалидитетом, NEET, самохрани родитељи).

Преузмите евалуацију програма:

 

yei_brosura_naslovna

Кликните на слику да преузмете брошуру Програма (.pdf)

Актуелности

Блог

Earlier
COVID-19 - Stefan Lazarević
Danas je dan osoba sa autizmom. Možda ste očekivali da napišem neki tekst o teškoćama sa kojima se suočavaju ljudi [...]
Чет, апр 02, 2020
Source: Inkluzija blog
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]