Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пакт за младе – Јачање партнерстава за подстицање запошљивости и социјалног укључивања младих

Објављено 22.09.2016.

pakt_za_mladeПоводом промоције и упознавања заинтересованих страна и јавности са Европским пактом за младе у Србији, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, заједно са партнерима, Смарт колективом и Београдском отвореном школом, организовао је конференцију под називом „ПАКТ ЗА МЛАДЕ“, 19. септембра 2016. године у Дому омладине у Београду. У циљу сузбијања високе незапослености младих у Европи, Европска мрежа за друштвено одговорно пословање (CSR Europe) иницирала је Европски пакт за младе. Идеја је да Пакт окупи представнике младих, бизнис сектора, образовне институције, социјалне партнере, односно целокупну пословну заједницу, како би сви заједно развили и учврстили партнерства у подршци приликом запошљавања и социјалног укључивања младих. Ова партнерства су направљена тако да побољшају квалитет знања и вештина које млади људи могу да усвоје, укључујући дигиталне и предузетничке вештине, као и вештине везане за екологију и тзв. меке вештине. До сада је преко 50 компанија и организација потврдило учешће у пакту чиме је створен јединствен кооперативни модел, док је укупно планирано стварање 10.000 партнерстава између бизнис сектора и образовних институција, са заједничким циљем за остваривањем најмање 100.000 нових квалитетних пракси, обука и радних места за почетнике.

Конференцију су отворили Ненад Иванишевић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и, испред организатора, Иван Секуловић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва. Ненад Иванишевић је нагласио да је повећање запослености младих у врху агенде Владе Републике Србије, док је Иван Секуловић истакао да ова конференција представља наставак активности Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва усмерених ка унапређењу положаја младих на тржишту рада и њиховом социјалном укључивању и део је Националног дијалога за подстицање запошљавања младих у Србији.

Учесницима конференције обратиле су се Celia Moore, чланица Управног одбора CSR Europe и Lora Lyubenova, чланица Управног одбора, European Youth Forum, које су указале на значај оваквог вида партнерства за запошљавање младих, а подршку да се ова иницијатива пренесе у Србију исказале су Драгица Ивановић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (МРЗБСП) и Марија Булат из Кровне организације младих Србије (КОМС). На конференцији су представници јавног и цивилног сектора и привреде поделили информације о положају младих на тржишту рада у Србији и о активностима које се спроводе у циљу повећања запошљивости и запошљавања младих. Посебна пажња је посвећена програмима који младима омогућавају контакт са привредом, како за време, тако и после процеса образовања. Представљени су и програми стручног оспособљавања младих који се спроводе у суседним државама, Црној Гори и Хрватској.

На конференцији су учествовали:

Celia Moore, чланица Управног одбора, CSR Europe; Lora Lyubenova, чланица Управног одбора, European Youth Forum; Драгица Ивановић, начелница Одељења за активну политику запошљавања, Сектор за запошљавање, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Марија Булат, генерална секретарка, Кровна организација младих Србије (КОМС); Дејана Лазић, директорка, Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду; Марија Крсмановић, стручна сарадница за регрутацију и селекцију, Телеком; Соња Јовановић, HR менаџерка, EY; Споменка Ракић, директорка, Техничка школа “Миленко Веркић Неша”, Пећинци;  Александар Јакшић, сарадник за сарадњу са компанијама и студентске праксе, Центар за сарадњу са привредом Економског факултета; Синиша Којић, директор, Политехничка школа, Крагујевац; Марина Вељача, руководитељица Одсјека за планирање, програмирање и анализу учинковитости мјера активне политике, Завод за запошљавање Републике Хрватске; Игор Милошевић, директор, Асоцијација за демократски просперитет – ЗИД, Црна Гора; Ann-Kathrin Hentschel, менаџерка пројекта “Реформа средњег стручног образовања”,  Немачка развојна сарадња; Горана Голубовић, директорка HR, МК Група; Ненад Стојановић, директор, Дели простор за креативно деловање; Марија Миливојевић, директорка, ученичка компанија Плантагенет.

Кликните да преузмете документа и презентације са конференције:

 

Фотографије: Немања Кнежевић

Више фотографија са конференције можете погледати овде.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]