Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Pakt za mlade – Jačanje partnerstava za podsticanje zapošljivosti i socijalnog uključivanja mladih

Objavljeno 22.09.2016.

pakt_za_mladePovodom promocije i upoznavanja zainteresovanih strana i javnosti sa Evropskim paktom za mlade u Srbiji, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, zajedno sa partnerima, Smart kolektivom i Beogradskom otvorenom školom, organizovao je konferenciju pod nazivom “PAKT ZA MLADE”, 19. septembra 2016. godine u Domu omladine u Beogradu. U cilju suzbijanja visoke nezaposlenosti mladih u Evropi, Evropska mreža za društveno odgovorno poslovanje (CSR Europe) inicirala je Evropski pakt za mlade. Ideja je da Pakt okupi predstavnike mladih, biznis sektora, obrazovne institucije, socijalne partnere, odnosno celokupnu poslovnu zajednicu, kako bi svi zajedno razvili i učvrstili partnerstva u podršci prilikom zapošljavanja i socijalnog uključivanja mladih. Ova partnerstva su napravljena tako da poboljšaju kvalitet znanja i veština koje mladi ljudi mogu da usvoje, uključujući digitalne i preduzetničke veštine, kao i veštine vezane za ekologiju i tzv. meke veštine. Do sada je preko 50 kompanija i organizacija potvrdilo učešće u paktu čime je stvoren jedinstven kooperativni model, dok je ukupno planirano stvaranje 10.000 partnerstava između biznis sektora i obrazovnih institucija, sa zajedničkim ciljem za ostvarivanjem najmanje 100.000 novih kvalitetnih praksi, obuka i radnih mesta za početnike.

Konferenciju su otvorili Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i, ispred organizatora, Ivan Sekulović, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Nenad Ivanišević je naglasio da je povećanje zaposlenosti mladih u vrhu agende Vlade Republike Srbije, dok je Ivan Sekulović istakao da ova konferencija predstavlja nastavak aktivnosti Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva usmerenih ka unapređenju položaja mladih na tržištu rada i njihovom socijalnom uključivanju i deo je Nacionalnog dijaloga za podsticanje zapošljavanja mladih u Srbiji.

Učesnicima konferencije obratile su se Celia Moore, članica Upravnog odbora CSR Europe i Lora Lyubenova, članica Upravnog odbora, European Youth Forum, koje su ukazale na značaj ovakvog vida partnerstva za zapošljavanje mladih, a podršku da se ova inicijativa prenese u Srbiju iskazale su Dragica Ivanović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (MRZBSP) i Marija Bulat iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). Na konferenciji su predstavnici javnog i civilnog sektora i privrede podelili informacije o položaju mladih na tržištu rada u Srbiji i o aktivnostima koje se sprovode u cilju povećanja zapošljivosti i zapošljavanja mladih. Posebna pažnja je posvećena programima koji mladima omogućavaju kontakt sa privredom, kako za vreme, tako i posle procesa obrazovanja. Predstavljeni su i programi stručnog osposobljavanja mladih koji se sprovode u susednim državama, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Na konferenciji su učestvovali:

Celia Moore, članica Upravnog odbora, CSR Europe; Lora Lyubenova, članica Upravnog odbora, European Youth Forum; Dragica Ivanović, načelnica Odeljenja za aktivnu politiku zapošljavanja, Sektor za zapošljavanje, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Marija Bulat, generalna sekretarka, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS); Dejana Lazić, direktorka, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu; Marija Krsmanović, stručna saradnica za regrutaciju i selekciju, Telekom; Sonja Jovanović, HR menadžerka, EY; Spomenka Rakić, direktorka, Tehnička škola “Milenko Verkić Neša”, Pećinci;  Aleksandar Jakšić, saradnik za saradnju sa kompanijama i studentske prakse, Centar za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta; Siniša Kojić, direktor, Politehnička škola, Kragujevac; Marina Veljača, rukovoditeljica Odsjeka za planiranje, programiranje i analizu učinkovitosti mjera aktivne politike, Zavod za zapošljavanje Republike Hrvatske; Igor Milošević, direktor, Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID, Crna Gora; Ann-Kathrin Hentschel, menadžerka projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja”,  Nemačka razvojna saradnja; Gorana Golubović, direktorka HR, MK Grupa; Nenad Stojanović, direktor, Deli prostor za kreativno delovanje; Marija Milivojević, direktorka, učenička kompanija Plantagenet.

Kliknite da preuzmete dokumenta i prezentacije sa konferencije:

 

Fotografije: Nemanja Knežević

Više fotografija sa konferencije možete pogledati ovde.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]