Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Lideri EU potvrdili početak pregovora sa Srbijom

Objavljeno 20.12.2013.

EU logoŠefovi država ili vlada Evropske unije 20. decembra su na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine i pregovarački okvir – mehanizam i pravila za pregovore o članstvu sa Srbijom. Grčka je, kao predsedavajuća EU od 1. januara 2014, najavila da će prvu međuvladinu konferenciju EU-Srbija čime počinju pristupni pregovori, zakazati za 21. januar, što je na samitu prihvaćeno. Otvaranje pregovora o članstvu prvi je po suštini značajan korak u integraciji Srbije u EU, pošto će u središte tog procesa doći reforme i primena zakona.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je 20. decembra u Briselu izjavio da su vođe EU potvrdile da će 21. januara početi pregovori o članstvu sa Srbijom.

Šefovi država ili vlada EU su takođe potvrdili pregovarački okvir – mehanizam i pravila za pregovore o članstvu sa Srbijom, koji je usvojio Savet ministara EU 17. decembra.

Lideri EU su potvrdili datum pregovora i pregovarački okvir sa Srbijom bez ikakve rasprave, rekli su agenciji Beta zvaničnici EU koji su pratili zasedanje lidera Unije.

U zaključcima sastanka na vrhu EU se navodi da “Evropski savet pozdravlja i podržava zaključke Saveta ministara EU od 17. decembra o proširivanju i o Procesu stabilizacije i pridruživanja”.

Pregovori će početi otvaranjem nekog poglavlja koje može da se brzo privremeno zatvori, ali će Evropska komisija odmah nastojati da što pre, verovatno u drugoj polovini 2014, počnu pregovori o glavnim poglavljima – 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, osnovnih sloboda, pravosuđa i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.

Brzo ili uporedo treba da bude otvoreno i poglavlje 35. koje se odnosi na uređivanje odnosa Beograda i Prištine, uz pravno obavezujući sporazum dve strane kada se dođe do kraja pregovora o normalizaciji.

To se navodi u pregovaračkom okviru, a evropski komesar Štefan File je novinarima rekao da to nikako ne znači i zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova, uz opasku da ni pet članica EU ne priznaje Kosovo.

Hronologija približavanja Srbije EU

Pregovore o članstvu sa EU Srbija će početi gotovo dve godine nakon što je dobila status kandidata za članstvo i nešto manje od devet godina otkako je započet proces približavanja EU.

Prvi korak u procesu približavanja EU napravljen je u aprilu 2005. kada je tadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora dobila pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti za početak pregovora sa EU o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Početak pregovora o SSP svečano je objavljen 10. oktobra 2005, a pregovori su počeli 7. novembra i nastavljeni u aprilu 2006. U maju 2006. Evropska komisija je odlučila da suspenduje pregovore o pridruživanju sa SCG, jer vlasti u Beogradu nisu dostigle traženi stepen pune saradnje s Haškim sudom i nisu uhapsile i izručile pre svega optuženog bivšeg ratnog komandanta snaga bosanskih Srba Ratka Mladića.

U junu 2006. Crna Gora je proglasila nezavisnost, posle čega je odvojeno od Srbije nastavila proces pridruživanja. Krajem 2010. Crnoj Gori je odobren status kandidata za članstvo u EU, a 29. juna 2012. počela je pristupne pregovore.

Pregovori sa Srbijom obnovljeni su 31. maja 2007, nakon hapšenja i izručenja Haškom tribunalu Zdravka Tolimira, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske RS i bliskog saradnika Ratka Mladića. Pregovori su nastavljeni 13. juna 2007. u Briselu, nakon pozitivne ocene haške tužiteljke Karle del Ponte.

Delegacije Srbije i EU su 10. septembra 2007. u Briselu usaglasile tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. SSP je prafiran u novembru te godine u Briselu, a potpisan je 29. aprila 2008. u Luksemburgu. Primena tog sporazuma uslovljena je punom saradnjom sa Haškim sudom.

Na zasedanju u Briselu, EU je 7. decembra 2009. stavila na snagu Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, koji predviđa postepenu liberalizaciju trgovine. Sporazum je zvanično stupio na snagu 1. februara 2010. Srbija je taj sporazum jednostrano počela da primenjuje od 1. januara 2009.

U novembru 2009. Savet ministara EU usvojio je odluku kojom se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra 2009. ukidaju vize za putovanja u zemlje šengenskog prostora EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u Stokholmu, 22. decembra 2009. Švedskoj, koja je tada predsedavala EU, zahtev za prijem Srbije u EU.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su 14. juna 2010. u Luksemburgu da parlamentima svojih zemalja predlože ratifikaciju Sporazuma EU sa Srbijom o stabilizaciji i pridruživanju. Evropski parlament ratifikovao je SSP sa Srbijom 19. januara 2011. Proces ratifikacije u zemljama članicama završen je 18. juna 2013. kada je SSP ratifikovala Litvanija kao poslednja članica EU, a stupio je na snagu 1. septembra 2013.

Savet ministara EU zatražio je 25. oktobra 2010. od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU s tim što će svaki dalji korak Beograda ka članstvu biti propraćen jednoglasnom saglasnošću Saveta ministara o punoj saradnji Srbije sa Haškim sudom.

U novembru 2010. evropski komesar za proširenje EU Štefan File predao je premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću Upitnik o zahtevu za članstvo Srbije u Uniji, a 31. januara 2011. Cvetković mu je uručio odgovore o sprovedenim reformama i ispunjavanju uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

U međuvremenu srpske vlasti su uhapsile i Haškom sudu izručile preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Evropska komisija (EK) je 12. oktobra 2011. preporučila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u EU, “uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj veri sprovesti postignuti dogovori”. Komisija je preporučila da pristupni pregovori počnu čim Srbija ostvari “dodatni značajan napredak u daljoj normalizaciji odnosa sa Kosovom”.

Zbog situacije na Kosovu Srbija nije u decembru 2011. dobila status kandidata za članstvo u EU. Lideri EU su 9. decembra 2011. u Briselu odlučili da se nacrt zaključaka o Srbiji delimično promeni i da se od Saveta ministara EU zatraži da u februaru 2012. izvrši procenu, kako bi lideri Unije početkom marta mogli Srbiji definitivno da odobre status kandidata za članstvo u EU. Evropski savet odlučio je da se Srbiji u martu 2012. odobri status kandidata za članstvo u EU ako dodatno sredi odnose s Prištinom.

Krajem februara 2012, delegacije Beograda i Prištine postigle su dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i primeni sporazuma o integrisanom upravljanju granicama/prelazima, što je za Srbiju bio jedan od ključnih uslova za sticanje statusa kandidata koji joj je odobren 1. marta 2012.

U decembru 2012. šefovi diplomatija Evropske unije su postigli dogovor da se na proleće 2013. proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna 2013. odrede datum početka pregovora.

U ključnom stavu zaključaka koje su 14. decembra podržali lideri EU (Evropski savet) navedeno je da će “u cilju moguće odluke Evropskog saveta da otvori pregovore sa Srbijom, Savet ministara na temelju izveštaja Evropske komisije i visoke predstavnice EU, u proleće 2013. razmotriti napredak koji Srbija bude ostvarila u reformama i pospešenju odnosa s Prištinom”.

U zaključcima zasedanja se naglašava da je “vidljivo i trajno poboljšanje odnosa Srbije i Kosova nužno da bi obe strane nastavile sopstveni put ka EU, s tim da se izbegne da jedna strana koči drugu u takvim nastojanjima”.

Premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić su 19. aprila 2013. parafirali Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a 22. maja dogovrili su Plan njegovog sprovođenja.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File 21. juna su u pismu šefovima diplomatija EU predložili da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom jer su,kako su ocenili, Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa.

Ministri spoljnih poslova EU jednoglasno su 25. juna 2013. preporučili da se pregovori sa Srbijom pokrenu najkasnije do januara 2014, kao i da Evropska komisija počne pripreme za pregovora, odnosno da pripremi pregovarački mandat i počne analitički pregled zakonodavstva. Tri dana kasnije šefovi država ili vlada EU odlučili su da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u januaru 2014. godine.

Odluka o pokretanju pregovora o članstvu u EU prvi je značajniji korak u procesu evropskih integracija Srbije, 16 meseci pošto je dobila status kandidata za članstvo u EU.

Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu 1. septembra, posle osam godina od početka pregovora, a njegovo sprovođenje biće jedno od merila za praćenje napretka u pregovorima o članstvu u EU. Stupanjem na snagu SSP Srbija dobija status države pridružene EU, što je status najbliže veze sa EU koju može imati neka zemlja koja nije članica.

Sredinom oktobra 2013. Evropska komisija je ocenila u godišnjem izveštaju da je Srbija ojačala reforme i “dovoljno ispunjava politička merila”, a delom i ekonomske kriterijume EU. EK je u tom izveštaju navela da je nastupila “nova faza u odnosima EU – Kosovo, odlukom da se krene u pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Decilna raspodela potrošnje i prihoda u Republici Srbiji u 2018. godini
Jul, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]