Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Novac EU za poljoprivredu u drugoj polovini 2016.

Objavljeno 12.02.2016.

apples - ilustracijaPoljoprivrednici u Srbiji će od druge polovine 2016. mooći da se prijave za prve pozive za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu (IPARD), a do kraja 2023. moći će da iskoriste 175 miliona evra. U ministarstvu poljoprivrede smatraju da bi udruženja poljoprivrednih proizvođača sada trebalo da pomognu članovima da se pripreme za korišćenje ovog novca. Kako navode, vode se razgovori sa bankama da se omoguće krediti poljoprivrednicima za potrebna ulaganja, budući da se novac iz IPARD fonda dobija tek nakon ostvarene investicije. U Beogradu je 11. februara održana prva sednica Odbora za praćenje programa IPARD II.

Srbija uskoro očekuje akreditaciju za IPARD, a u maju ili junu u Beograd dolaze i revizori iz Brisela koji bi trebalo da procene spremnost Srbije.

“Mi za to vreme popravljamo neke administrativne stvari tako da se prvi pozivi mogu očekivati u drugoj polovini ove godine”, rekao je pomoćnik ministra za ruralni razvoj Dragan Mirković nakon sednice Odbora.

Zahtev za akreditaciju je, kako je naveo, Srbija podnela u novembru 2014. godine, dok je Ministarstvo poljoprivrede u novembru 2015. podnelo zahtev za samostalno korišćenje sredstava.

Da bu se Srbija osposobila za korišćenje novca, nedavno je odobreno zapošljavanje 103 osobe u Upravi za agrarna plaćanja, au Ministarstvu navode da će u budućnosti biti potrebno dalje širenje kapaciteta.

Prvih 15 miliona evra iz IPARD je, kako je naveo Mirković, već na računu Srbije, a za period 2014-2020. Srbija će na raspolaganju imati 175 miliona evra, s tim što novac može da se troši sa zadrškom od 3 godine, odnosno za 2014. zaključno sa 2017, što znači da se ovih 175 miliona evra treba iskorisitit do 2030. godine.

Mirković je rekao da je teško proceniti tempo raspisivanja poziva i korišćenja novca. Naime, akreditacija će ići postepeno za razlićite mere u okviru IPARD, a i sama procedura traje, jer se investicija mora realizovati, i tek nakon što se potvrdi da je u skladu sa evropskim standardima poljoprivrednik ili prerađivač dobija novac.

Ulaganja koja će taj novac doneti biće, kako je rekao, do 400 miliona evra. Pored 175 miliona evra, dodatnih 25% će morati da sfinansira Srbija, dok će i sami proizvođači morati da učestvuju u investiciji sa oko 50%, mada taj udeo varira. IPARD II program se koristi za povećanje produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, usklađivanje sa standardima EU, prilagođavanje zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima.

Kako prevazići teškoće

Mirković je rekao da su u savet za praćenje IPARD, pored predstavnika državnih tela koja učestvuju u trošenje fondova, uključena i udruženja poljoprivreda. Od njih u Ministarstvu očekuju da se angažuju i pomognu svojim članovima da se osposobe za korišćenje novca, odnosno sprovođenje potrebnih procedura.

U Ministarstvu se nadaju da će za početak makar veći proizvođači biti spremni da se prijave i iskoriste novac za unapređenje standarda i konkurentnosti koji im je na raspolaganju.

Druga prepreka bi za deo proizvođača mogao da bude novac, budući da oni sami moraju da finansiraju investiciju, nakon čega dobijaju povraćaj.

Prema Mirkovićevim rečima u toku su razgovori sa bankama kako bi se omogućile kreditne linije za deo proizvođača koji po sadašnjim uslovima ne bi do novca mogli da dođu. Rekao je da su u bankama zainteresovani.

Naveo je da vreme u kojem se očekuje povraćaj novca iz IPARD zavisi od prirode investicije. Na primer, ukoliko je reč o nabavci opreme poput kamiona, lako je dokazati da li je investicija u skladu sa evropskim standardima jer je sama oprema već obeležena i standardizovana, dok za proveru uvođenja standarda u proizvodnju treba malo više vremena.

Novac će moći da koriste svi u poljoprivrednom sektoru, i poljoprivredni proizvođači, registrovana gazdinstva, kao i zadruge. Uslov je da javni kapital ne učestvuje sa više od 25%.

Napisala: S.V., preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]