Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan Nacionalni info dan o Trećem programu EU u oblasti zdravstva 2014-2020

Objavljeno 18.03.2016.

Nacionalni info dan o evropskom zdravstvenom programu 2014–2020U sredu, 16. marta 2016. godine, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije organizovao je skup pod nazivom: Nacionalni info dan o Trećem programu EU u oblasti zdravstva 2014–2020.

Cilj skupa bilo je predstavljanje Trećeg programa Evropske unije u oblasti zdravstva 2014-2020 i učešće Srbije u velikim istraživačkim projektima u zdravstvenim oblastima sa fokusom na promovisanje zdravog načina života, zaštite od prekograničnih zdravstvenih pretnji i podrška održivim zdravstvenim sistemima. Ideja ovog programa jeste da poveća pristup informacijama u oblasti zdravstva izvan nacionalnih granica i da razvije zajednička rešenja za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata.

***

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je 16. marta da je naša zemlja ulaskom u treći evropski zdravstveni program otvorila mogućnost da konkuriše za sredstva Evropske unije i na taj način proširi i unapredi zdravstveni sistem.

Lončar je, na konferenciji „Nacionalni info dan o evropskom zdravstvenom programu 2014–2020“, objasnio da taj program ima za cilj da razvije zajedničke alate i mehanizme na nivou EU za rešavanje manjka ljudskih i finansijskih resursa i olakša uvođenje inovacija u oblast zdravstva.

Ministarstvo zdravlja je prepoznalo prednosti ovog programa, pre svega u cilju poboljšanja zdravstvenog sistema u okviru plana razvoja zdravstvene zaštite Republike Srbije, napomenuo je on.

Ministar je precizirao da program, čiji je ukupan budžet 446 miliona evra, traje do 31. decembra 2020. godine.

Lončar je dodao da će Srbija sprovođenjem programa dobiti dalju neophodnu podršku za zdravstveni sektor u procesu evropskih integracija, kao i usaglašavanje sa evropskim standardima i javno-zdravstvenim oblastima.

Takođe, on je naglasio da će se našoj zemlji prvi put ukazati prilika da učestvuje u velikim istraživačkim projektima u zdravstvenim oblastima.

Prema njegovim rečima, ideja ovog programa jeste da poveća pristup informacijama u oblasti zdravstva izvan nacionalnih granica i da razvije zajednička rešenja za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da ovaj program predstavlja glavni instrument Unije za implementaciju zdravstvene strategije.

Devenport je naglasio da će učešće u ovom programu Srbiji sigurno otvoriti širok spektar novih mogućnosti za zdravstveni sektor.

Vršilac dužnosti direktora Izvršne agencije Evropske komisije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu Žak Remakl čestitao je Srbiji na ulasku u pomenuti program, ističući da je zdravlje veoma važno jer može da doprinese ekonomskom razvoju države.

Govoreći o prioritetima ovog programa, Remakl je podvukao da su ključni ciljevi promovisanje zdravog načina života, zaštite od prekograničnih zdravstvenih pretnji i podrška održivim zdravstvenim sistemima.

Izvor: www.srbija.gov.rs

***

Agendu skupa i prezentacije možete preuzeti u nastavku:

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]