Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan prvi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Objavljeno 10.03.2014.

Predstavnici Srbije i Evropske komisije na prvoj sednici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje 4. marta u Beogradu razmatrali su sprovođenje Kopenhaških kriterijuma za pridruživanje EU, kao i sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) i ključnih reformi. Na sednici je analiziran napredak Srbije u sprovođenju političkih kriterijuma, istaknuta je uloga nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela i naglašena važnost konsultacija sa zainteresovanim stranama u postupku donošenja zakona, kao i uloga parlamenta u nadzoru nad izvršnom vlašću. Analizirani su i ekonomski kriterijumi i konstatovao je relativno poboljšanje srpske ekonomije u 2013.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, prvom sednicom Odbora od stupanja na snagu S S P, 1. septembra 2013. godine, kopredsedavali su zamenik direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović (KEI) i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Žan-Erik Pake.

Predstavnici Srbije i Evropske komisije su analizirali napredak Srbije u sprovođenju političkih kriterijuma i istakli ulogu nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela i važnost delotvornog reagovanja na njihove zaključke.

Naglašena je važnost konsultacija sa zainteresovanim stranama u postupku donošenja zakona, kao i ulogu parlamenta u nadzoru nad izvršnom vlašću.

Kako se dodaje u saopštenju, pozdravljeno je usvajanje strategije reforme državne uprave i raspravljalo se o reformi lokalne samouprave u Srbiji. Takođe je naglašen značaj jačanja inkluzivne regionalne saradnje.

Odbor je takođe podstakao Srbiju da ubrza reforme u oblasti vladavine prava i pravosuđa. Podvučena je potreba efektnog i pravovremenog sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava kroz adekvatnu raspodelu sredstava, redovno praćenje i efikasne koordinacione mehanizme.

Odbor je pozdravio usvajanje strategije reforme pravosuđa i akcionog plana za njeno sprovođenje i istakao da predstoje napori na unapređenju nezavisnosti, funkcionisanja i efikasnosti sudstva.

Kao pozitivan korak, predstavlja usvajanje strategije za borbu protiv korupcije i pratećeg akcionog plana, navodi se u saopštenju i ukazuje da treba ojačati proaktivan pristup u istragama slučajeva korupcije.

Odbor je pozdravio usvajanje sveobuhvatne strategije za borbu protiv diskriminacije i naglasio važnost zaštite prava manjina, uključujući Rome i LGBT populaciju. Tim povodom Odbor je ohrabrio Srbiju da završi i usvoji odgovarajući akcioni plan.

Konstatovano je da su napori Srbije u oblasti ekonomske i socijalne inkluzije Roma važan element rešenja problema neosnovanih zahteva za azil u EU i državama Šengena, piše u saopštenju.

Odbor je takođe analizirao ekonomske kriterijume i konstatovao relativno poboljšanje srpske ekonomije u 2013. godini.

Podvučena je potreba da se ulažu dalji napori ka postizanju fiskalne konsolidacije kako bi se odgovorilo na rastući javni deficit i dug, piše u saopštenju i ističe da treba ubrzati strukturne ekonomske reforme, posebno u oblasti poslovnog okruženja, kako bi se stimulisali razvoj i konkurentnost.

Proces restrukturiranja javnih preduzeća treba, zajedno s drugim reformama, posle izbora treba nastaviti bez odlaganja, kako bi se smanjilo prisustvo države u privredi, a Evropska komisija će pomoći Srbiji u unapređenju ekonomskog upravljanja, dodaje se u saopštenju.

Odbor je ocenio da se na zadovoljavajući način sprovodi S S P kao i prethodni Privremeni sporazum o trgovini i srodnim pitanjima i da je liberalizacija trgovine doprinela velikom porastu srpskog izvoza u EU – preko 60 odsto u periodu od 2010. do 2013. godine.

Razmotrivši stanje u različitim oblastima koje reguliše S S P, Odbor je primetio napredak u oblasti trgovine, industrije, carine i oporezivanja, poljoprivrede, unutrašnjeg tržišta i konkurencije, inovacija, informacionog društva i socijalne politike, transporta, životne sredine i energije.

Odbor je ukazao i na oblasti u kojima treba pojačati napore, kao što je unapređenje kontrole državne pomoći.

Razmotrena je i opsežna finansijska pomoć EU Srbiji, a, kako se dodaje u saopštenju, EU će nastaviti da podržava Srbiju u procesu pristupanja i finansijski.

Gotovo 1,5 milijardi evra odobreno je za podršku pristupanju Srbije od 2007. godine. Od 2000. godine, EU zajedno sa svojim državama članicama ubedljivo je najveći donator sa 75% ukupne bespovratne pomoći koje je Srbija primila.

Učesnici sastanka su se složili da će Odbor za stabilizaciju i priduživanje nastaviti da igra važnu ulogu u obezbeđivanju kontinuiteta procesa stabilizacije i pridruživanja kao i pravilno sprovođenje obaveza predviđenih S S P-om, kao važan forum za ocenjivanje napretka u procesu pristupanja uopšte.

Izvor: Betа, preuzeto sa: www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]