Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan prvi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Objavljeno 10.03.2014.

Predstavnici Srbije i Evropske komisije na prvoj sednici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje 4. marta u Beogradu razmatrali su sprovođenje Kopenhaških kriterijuma za pridruživanje EU, kao i sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) i ključnih reformi. Na sednici je analiziran napredak Srbije u sprovođenju političkih kriterijuma, istaknuta je uloga nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela i naglašena važnost konsultacija sa zainteresovanim stranama u postupku donošenja zakona, kao i uloga parlamenta u nadzoru nad izvršnom vlašću. Analizirani su i ekonomski kriterijumi i konstatovao je relativno poboljšanje srpske ekonomije u 2013.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, prvom sednicom Odbora od stupanja na snagu S S P, 1. septembra 2013. godine, kopredsedavali su zamenik direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović (KEI) i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Žan-Erik Pake.

Predstavnici Srbije i Evropske komisije su analizirali napredak Srbije u sprovođenju političkih kriterijuma i istakli ulogu nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela i važnost delotvornog reagovanja na njihove zaključke.

Naglašena je važnost konsultacija sa zainteresovanim stranama u postupku donošenja zakona, kao i ulogu parlamenta u nadzoru nad izvršnom vlašću.

Kako se dodaje u saopštenju, pozdravljeno je usvajanje strategije reforme državne uprave i raspravljalo se o reformi lokalne samouprave u Srbiji. Takođe je naglašen značaj jačanja inkluzivne regionalne saradnje.

Odbor je takođe podstakao Srbiju da ubrza reforme u oblasti vladavine prava i pravosuđa. Podvučena je potreba efektnog i pravovremenog sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava kroz adekvatnu raspodelu sredstava, redovno praćenje i efikasne koordinacione mehanizme.

Odbor je pozdravio usvajanje strategije reforme pravosuđa i akcionog plana za njeno sprovođenje i istakao da predstoje napori na unapređenju nezavisnosti, funkcionisanja i efikasnosti sudstva.

Kao pozitivan korak, predstavlja usvajanje strategije za borbu protiv korupcije i pratećeg akcionog plana, navodi se u saopštenju i ukazuje da treba ojačati proaktivan pristup u istragama slučajeva korupcije.

Odbor je pozdravio usvajanje sveobuhvatne strategije za borbu protiv diskriminacije i naglasio važnost zaštite prava manjina, uključujući Rome i LGBT populaciju. Tim povodom Odbor je ohrabrio Srbiju da završi i usvoji odgovarajući akcioni plan.

Konstatovano je da su napori Srbije u oblasti ekonomske i socijalne inkluzije Roma važan element rešenja problema neosnovanih zahteva za azil u EU i državama Šengena, piše u saopštenju.

Odbor je takođe analizirao ekonomske kriterijume i konstatovao relativno poboljšanje srpske ekonomije u 2013. godini.

Podvučena je potreba da se ulažu dalji napori ka postizanju fiskalne konsolidacije kako bi se odgovorilo na rastući javni deficit i dug, piše u saopštenju i ističe da treba ubrzati strukturne ekonomske reforme, posebno u oblasti poslovnog okruženja, kako bi se stimulisali razvoj i konkurentnost.

Proces restrukturiranja javnih preduzeća treba, zajedno s drugim reformama, posle izbora treba nastaviti bez odlaganja, kako bi se smanjilo prisustvo države u privredi, a Evropska komisija će pomoći Srbiji u unapređenju ekonomskog upravljanja, dodaje se u saopštenju.

Odbor je ocenio da se na zadovoljavajući način sprovodi S S P kao i prethodni Privremeni sporazum o trgovini i srodnim pitanjima i da je liberalizacija trgovine doprinela velikom porastu srpskog izvoza u EU – preko 60 odsto u periodu od 2010. do 2013. godine.

Razmotrivši stanje u različitim oblastima koje reguliše S S P, Odbor je primetio napredak u oblasti trgovine, industrije, carine i oporezivanja, poljoprivrede, unutrašnjeg tržišta i konkurencije, inovacija, informacionog društva i socijalne politike, transporta, životne sredine i energije.

Odbor je ukazao i na oblasti u kojima treba pojačati napore, kao što je unapređenje kontrole državne pomoći.

Razmotrena je i opsežna finansijska pomoć EU Srbiji, a, kako se dodaje u saopštenju, EU će nastaviti da podržava Srbiju u procesu pristupanja i finansijski.

Gotovo 1,5 milijardi evra odobreno je za podršku pristupanju Srbije od 2007. godine. Od 2000. godine, EU zajedno sa svojim državama članicama ubedljivo je najveći donator sa 75% ukupne bespovratne pomoći koje je Srbija primila.

Učesnici sastanka su se složili da će Odbor za stabilizaciju i priduživanje nastaviti da igra važnu ulogu u obezbeđivanju kontinuiteta procesa stabilizacije i pridruživanja kao i pravilno sprovođenje obaveza predviđenih S S P-om, kao važan forum za ocenjivanje napretka u procesu pristupanja uopšte.

Izvor: Betа, preuzeto sa: www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]