Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljena Godina preduzetništva

Objavljeno 03.03.2016.

Predstavljena Godina preduzetništvaMinistar privrede Željko Sertić poručio je da Vlada Srbije duboko veruje da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u njenom fokusu budu preduzetnici.

„Upravo zato je za podršku preduzetništvu Vlada Srbije odvojila 16,06 milijardi dinara, od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva“, izjavio je ministar Sertić na zvaničnom predstavljanju “Godine preduzetništva” u Privrednoj komori Srbije.

On je dodao da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

“Godina preduzetništva” će se, kako je objasnio, zasnivati na tri glavna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, direktna podrška preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha.

“Sva tri stuba su jako bitna kako bi ova godina i bila uspešna”, rekao je Sertić dodajući da vlada duboko veruje da budućnost zemlje direktno zavisi od toga kakvi će biti ekonomija, obrazovanje, kakve vrednosti ćemo razvijati i kako ćemo mlade vaspitavati.

Sertić je ukazao da 99 odsto svih preduzeća u EU spada u sektor malih i srednjih preduzeća, i da generišu 85 odsto svih novootvorenih radnih mesta.

“Gotovo da ne postoji brend koji nekad u prošlosti nije krenuo od preduzetništva i inicijative, od Koka Kole, Mekdonaldsa, ali i domaće firme poput Nektara, Marba…”, kazao je je ministar.

“Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti”, rekao je Sertić i ukazao da je sve detaljno objašnjeno na novom portalu www.godinapreduzetnistva.rs.

Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost, rekao je Sertić i naveo da veruje da Srbija u budućnosti može da bude zemlja preduzetništva.

“Treba da ambijent bude bolji i kvalitetniji, a ono što je važno jeste da taj proces nastavimo i da unapredimo. U ovoj godini će kao vid podrške preduzetništva biti izmenjeno oko 40 zakona, kao i strategije i pravilnici. Mora da se radi drugačije. Svet u kojem radite jedan posao za ceo život i imate tek povremene krize, više ne postoji. Sada, međutim, postoji potreba da se u prvi plan stave lična inicijativa i napor, te spremnost da se preuzme rizik.“, objasnio je ministar privrede.

Predsednik PKS Marko Čadež je kazao da je ovo prva vlada koja je preduzetništvo stavila u prvi plan svoje ekonomske politike i izrazio uverenje da Srbija može biti zemlja preduzetnika, ukazujući na značaj preduzetništva za ekonomiju.

Prema njegovim rečima, oni koji prave društvene promene, često su obični ljudi običnog obrazovanja i porekla, koji se trude, i ako ne uspeju u prvom ili drugom pokušaju.

Za takvima država mora, kako je kazao, da traga, da bi pomogla da izdrže, da dobiju kredit.

Čadež je naglasio da Srbija može biti zemlja preduzetništva, ukazujući da je su mali i srednji preduzetnici bitni za srpsku privredu.

Predstavljanju “Godine preduzetništva” u PKS prisustvovao je veliki broj ambasadora u Srbiji, među kojima su bili ambasador Nemačke Aksel Ditman, Italije Đuzepe Manco, Francuske Kristin Moro, ali i predstavnici strukovnih udruženja.

Takođe predstavljanju su prisustvovali članovi Vlade kojima je resor povezan sa ekonomijom, potpredsednica Zorana Mihajlović, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Izvor: www.godinapreduzetnistva.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]