Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Seoski turizam „na klik”

Objavljeno 07.11.2009.

Radojko Radisavljević Uča ispred vodenice stare više od 200 godina, duplo posećeniji od kada se podaci nalaze na Internetu

Radojko Radisavljević Uča ispred vodenice stare više od 200 godina, duplo posećeniji od kada se podaci nalaze na Internetu

Pokretanjem sajta www.selo.co.rs Internet klub iz Ljiga okupio 300 domaćinstava koja se bave seoskim turizmom i u kojima je u 2006. godini ostvareno 50.000 pansionskih dana.

Procene stručnjaka su da 13 odsto, ili oko milion stanovnika Republike Srbije koristi Internet. Prednost umreženosti na globalnom nivou još uvek je nepoznanica većini naših građana. Distanca ka savremenim tehnologijama podjednako je prisutna u selima i gradovima. U selima Srbije, gde živi polovina ukupnog stanovništva, još jedna delatnost koja u drugim zemljama donosi profit je zanemarena – seoski turizam.

Članovi Interent kluba iz Ljiga spojili su ove dve oblasti, koje su kod nas tek u povoju. – 2004. godine pokrenuli smo projekat „Razvoj seoskog turizma Srbije” uz pomoć sredstava konkursa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede. Dobijenih milion dinara iskoristili smo za obilazak domaćinstava, popunjavanje baze i pokretanje sajta www.selo.co.yu – kaže Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije grada Ljiga i jedan od osnivača Internet kluba.

Za više od tri godine sajt je videlo više od 200.000 posetilaca. Trenutno, ima više od 300 adresa domaćinstava spremnih da ugoste putnike na lokacijama u čitavoj Srbiji.

Samo tokom 2006. godine domaćini uključeni u projekat imali su više od 50.000 pansiona. Domaćinstva koja su se opredelila da im seoski turizam bude sekundarna delatnost, uz poljoprivredu, godišnje ostvare bruto prihod od 2.000 do 10.000 evra, odnosno u proseku oko 5.000 evra. Broj porodica koje su se uključile rastao je u prve tri godine po stopi od oko 200 porodica. Sela sa malim brojem žitelja, do 500, poput onih u opštini Valjevo- Popuče, Stave, Ključ danas nude i do 100 ležaja za smeštaj.

U desetak porodica vratili su se najmlađi članovi i u ovoj delatnosti našli zaposlenje. Komšije od kojih gosti kupuju zdravu hranu i suvenire takođe ostvaruju profit u seoskom turizmu.

Podršku projektu dala su ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i za dijasporu. Partneri su Turistička organizacija Srbije i više od 40 turističkih organizacija opština i gradova i udruženja preduzetnika.

Kako je projekat neprofitabilan, Interent klub troškove održavanja sajta pokriva novcem iz drugih projekata. Uključivanje domaćinstava je besplatno, a jedan broj njih je dobio sertifikate prema pravilima EU za seoski turizam.

Učitelj u penziji Radojko Radisavljević se u poslednjih 12-tak godina bavi seoskim turizmom. U njegovu kuću u selu Veliševac, sada delu Ljiga, u kojoj je raritet vodenica stara dva i po veka dolazi duplo više gostiju od kada su se podaci našli na Internetu. U sezoni Uča upošljava dvoje radnika.

Seoski turizam je dobar primer diversifikasije ruralne ekonomije jer je profitabilniji od poljoprivrede. Pospešuje multifunkcionalnost ruralne ekonomije, utiče na materijalni položaj poljoprivrednika i opšti razvoj sela i donosi zaposlenje mladima.

Seoski turizam doprinosi očuvanju seoske sredine i kulturne baštine. Ekonomski motiviše lokalno stanovništvo da tu ostane sa realnim izgledima za sigurni izvor profita, što doprinosi borbi sa siromaštvom koje rizikom više ugrožava stanovnike ruralnih područja u odnosu na one koji žive u gradovima.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]