Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbiji dostupna sredstva COSME programa EU za mala i srednja preduzeća

Objavljeno 09.03.2016.

COSME - logoSrbija je 10. novembra 2015. godine potpisala Sporazum sa Evropskom unijom o učešću u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća “COSME (2014-2020)”, čime je stečeno pravo korišćenja finansijskih sredstava iz tog programa, a Sporazum je zvanično stupio na snagu 1. januara ove godine.

Na skupu na kome je predstavljen ovaj program zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je Srbija u fazi transformacija privrede i da je postignut značajan napredak u reformama koje još uvek traju.

On je naglasio da EU i Međunarodne finansijske institucije podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU i reformama i da očekuju da će se sredstva dostupna iz COSME programa ozbiljno koristiti posebno u delu garancija.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić je ukazao da će COSME program jačati poslovanje i unaprediti konkurentnost malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kao znaćajnog pokretača ekonomskog razvoja zemlje.

“Simbolično, 1. januara ove godine ušli smo u ‘Godinu preduzetništva’, ali i prvu COSME godinu. Taj program se savršeno uklapa u inicijativu Vlade Srbije za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, s obzirom da će pružiti dodatne mogućnosti za poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima”, kazao je Sertić.

On je naglasio da će aktivnosti programa COSME biti realizovane u saradnji s domaćim bankama i podršku Evropskog investcionog fonda, a omogućava i učešće u otvorenim javnim pozivima za projekte namenjene unapredjenju preduzetništva, turizma, rada klastera, razvoja digitalne ekonomije, stvaranja boljih uslova za konkurentnost, ali i podsticanje i promociju preduzetničkog duha.

Prema rečima Sertića, čak 60 odsto budžeta COSME jesu krediti za mala i srednja preduzeća, start up krediti za početnike, garancije, kao i investicije u kapital preduzeća, pa je zato važno da se što veći broj banaka koje posluju u Srbiji uključi u taj program i ponudi povoljne kredite u različitim fazama – od osnivanja preduzeća, proširenja poslovanja ili nastupa na stranim tržištima.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić kazao je da je učešće u programu COSME veoma značajno na putu Srbije ka EU i najavio da će Komora učestvovati aktivno na promocijama programa Vlade Srbije i EU namenjenih jačanju malih i srednjih preduzeća.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]