Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mesta

Objavljeno 27.09.2013.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić razgovarali su 26. septembra sa komesarom za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije Laslom Andorom.

Krkobabić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, naveo da je posetom komesara za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju EK Vladi Srbije počeo proces kreiranja Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, kojim bi Srbija, uz podršku EU, trebalo da na strateški način krene u rešavanje nagomilanih problema u tim oblastima.

Potpredsednik Vlade je istakao da je tokom sastanka zaključeno da će Program biti usredsređen na najveće izazove Srbije vezane za zapošljavanje i socijalnu politiku kako bi se država pripremila za sveobuhvatnu socijalnu reformu koja će probleme sanirati u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Ružić je napomenuo da je važno da Srbija usvoji i implementira taj strateški dokument zbog pokazatelja koji govore da devet odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, da je nezaposlenih 24 odsto, pri čemu među mladima ta stopa iznosi 50 odsto.

Ministar je saopštio da ove brojke ukazuju na stanje koje ne korespondira sa našim evropskim duhom i željom da krupnim koracima nastavimo proces pristupanja EU i zato je važno da se taj proces verifikuje i na terenu.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaTakođe, on je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o inkluziji Roma i drugih manjinskih grupa, pravima dece i o svim ostalim segmentima socijalnog pravednog ambijenta kojem Srbija teži.

Andor je istakao da Program, čija je izrada inicirana danas otpočetim strateškim dijalogom, za cilj ima da države kandidate pripremi za buduće učešće u evropskoj politici u oblasti zapošljavanja i ekonomskog upravljanja.

On je naglasio da je u Srbiji ekonomska kriza ostavila veliki trag povećanjem stope nezaposlenosti, siromaštva i socijalnih razlika, a posebno zabrinjava alarmantan nivo nezaposlenosti među mladima.

Andor je izrazio uverenje da je otvaranje radnih mesta poseban izazov, pri čemu je Srbiju potrebno ohrabriti da stvori novi ekonomski model kako bi to bilo moguće.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da učini više da specijalizuje radnu snagu za održiv razvoj i buduće radnike obrazuje za određena zanimanja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]