Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mesta

Objavljeno 27.09.2013.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić razgovarali su 26. septembra sa komesarom za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije Laslom Andorom.

Krkobabić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, naveo da je posetom komesara za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju EK Vladi Srbije počeo proces kreiranja Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, kojim bi Srbija, uz podršku EU, trebalo da na strateški način krene u rešavanje nagomilanih problema u tim oblastima.

Potpredsednik Vlade je istakao da je tokom sastanka zaključeno da će Program biti usredsređen na najveće izazove Srbije vezane za zapošljavanje i socijalnu politiku kako bi se država pripremila za sveobuhvatnu socijalnu reformu koja će probleme sanirati u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Ružić je napomenuo da je važno da Srbija usvoji i implementira taj strateški dokument zbog pokazatelja koji govore da devet odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, da je nezaposlenih 24 odsto, pri čemu među mladima ta stopa iznosi 50 odsto.

Ministar je saopštio da ove brojke ukazuju na stanje koje ne korespondira sa našim evropskim duhom i željom da krupnim koracima nastavimo proces pristupanja EU i zato je važno da se taj proces verifikuje i na terenu.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaTakođe, on je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o inkluziji Roma i drugih manjinskih grupa, pravima dece i o svim ostalim segmentima socijalnog pravednog ambijenta kojem Srbija teži.

Andor je istakao da Program, čija je izrada inicirana danas otpočetim strateškim dijalogom, za cilj ima da države kandidate pripremi za buduće učešće u evropskoj politici u oblasti zapošljavanja i ekonomskog upravljanja.

On je naglasio da je u Srbiji ekonomska kriza ostavila veliki trag povećanjem stope nezaposlenosti, siromaštva i socijalnih razlika, a posebno zabrinjava alarmantan nivo nezaposlenosti među mladima.

Andor je izrazio uverenje da je otvaranje radnih mesta poseban izazov, pri čemu je Srbiju potrebno ohrabriti da stvori novi ekonomski model kako bi to bilo moguće.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da učini više da specijalizuje radnu snagu za održiv razvoj i buduće radnike obrazuje za određena zanimanja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right xlsx [82 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]