Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mesta

Objavljeno 27.09.2013.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić razgovarali su 26. septembra sa komesarom za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije Laslom Andorom.

Krkobabić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, naveo da je posetom komesara za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju EK Vladi Srbije počeo proces kreiranja Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, kojim bi Srbija, uz podršku EU, trebalo da na strateški način krene u rešavanje nagomilanih problema u tim oblastima.

Potpredsednik Vlade je istakao da je tokom sastanka zaključeno da će Program biti usredsređen na najveće izazove Srbije vezane za zapošljavanje i socijalnu politiku kako bi se država pripremila za sveobuhvatnu socijalnu reformu koja će probleme sanirati u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Ružić je napomenuo da je važno da Srbija usvoji i implementira taj strateški dokument zbog pokazatelja koji govore da devet odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, da je nezaposlenih 24 odsto, pri čemu među mladima ta stopa iznosi 50 odsto.

Ministar je saopštio da ove brojke ukazuju na stanje koje ne korespondira sa našim evropskim duhom i željom da krupnim koracima nastavimo proces pristupanja EU i zato je važno da se taj proces verifikuje i na terenu.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaTakođe, on je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o inkluziji Roma i drugih manjinskih grupa, pravima dece i o svim ostalim segmentima socijalnog pravednog ambijenta kojem Srbija teži.

Andor je istakao da Program, čija je izrada inicirana danas otpočetim strateškim dijalogom, za cilj ima da države kandidate pripremi za buduće učešće u evropskoj politici u oblasti zapošljavanja i ekonomskog upravljanja.

On je naglasio da je u Srbiji ekonomska kriza ostavila veliki trag povećanjem stope nezaposlenosti, siromaštva i socijalnih razlika, a posebno zabrinjava alarmantan nivo nezaposlenosti među mladima.

Andor je izrazio uverenje da je otvaranje radnih mesta poseban izazov, pri čemu je Srbiju potrebno ohrabriti da stvori novi ekonomski model kako bi to bilo moguće.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da učini više da specijalizuje radnu snagu za održiv razvoj i buduće radnike obrazuje za određena zanimanja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hologram je trodimenzionalna slika predmeta koju možemo shvatiti čulima. U pitanju je slika dobijena interferencom dva svetlosna talasa, kao rekonstrukciju [...]
čet, nov 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
U okviru Nacionalne strategije za rodnu ravopravnost (2016-2020) istaknut je nepovoljan položaj žena na selu. Većina žena na selu ne [...]
uto, nov 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Igra je sveprisutan i univerzalan aspekt detinjstva, globalno prepoznat po svojoj važnosti za razvoj dece. Ona pruža deci dragocene mogućnosti [...]
sub, nov 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Gostujući bloger
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Strahinja Popović Bilo da posmatramo proteste koji su eskalirali u Keniji u periodu posle izbora 2008. [...]
sri, nov 04, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
uto, okt 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]