Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Usvojena Rezolucija o ulozi Skupštine u pristupnim pregovorima

Objavljeno 19.12.2013.

skupstina_srbijeSkupština Srbije 16. decembra je velikom većinom glasova usvojila Rezoluciju o ulozi parlamenta u pristupanju Srbije EU. Ne postoje propisi o ulozi skupštine u pristupnim pregovorima, već svaka zemlja pravi svoj model, ali se uvek ističe da je parlament značajan i da treba da obezbedi javnost tog procesa i nezavisnu kontrolu. Za Rezoluciju su glasale sve stranke izuzev Demokratske stranke Srbije, koja se protivi pristupanju EU.

Rezoluciju je napisala radna grupa u okviru skupštinskog Odbora za evropske integracije, a taj tekst je pre usvajanja razmotrila i Vlada Srbije. Predsednica Odbora i Radne grupe Nataša Vučković rekla je tokom skupštinske rasprave o Rezoluciji da je cilj rezolucije da ojača Skupštinu kao instituciju i ubrza pregovore o članstvu u EU.

Tekstom je predviđeno uključivanje Skupštine u značajne faze pregovora. Najveću ulogu imaće Odbor za evropske integracije, ali i sektorski odbori koji će učestvovati u razmatranju pregovaračkih pozicija.

Konkretno, Vlada će Odboru za evropske integracije imati obavezu da dostavlja izveštaje o rezultatima bilateralnog skrininga za svako pregovaračko poglavlje.

Takođe, pre utvrđivanja pregovaračke pozicije, odnosno procene vremena za usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom i standardima u pojedinačnim oblastima, predlog će biti dostavljan Odboru za evropske integracije. Predlog će razmatrati i odbor u čijoj nadležnosti je sektor o kojem je reč i davati mišljenje i pregovore.

Predviđeno je i da član Vlade zadužen za evropske integracije i šef Pregovaračkog tima podnose tromesečne izveštaje o pregovorima Odboru za evropske integracije, a na zahtev Odbora i češće. Dva puta godišnje Vlada će, u skladu sa rezolucijom skupštini na razmatranje podnositi izveštaj o toku pregovora. Taj izveštaj biće veza za šestomesečne periode predsedavanja Unijom.

Rezolucijom se potvrđuje namera Srbije da pristupi EU, kao i obaveza da se vodi računa o interesima zemlje i očuvanju ekonomskih sektora od ključnog značaja za zemlju.

Vučković: važna informisanost građana

Obrazlažući predloženu rezoluciju na sednici parlamenta, Nataša Vučković je kazala da se tim dokumentom potvrđuje da je strateški cilj Srbije da u najkraćem roku stekne članstvo u EU.

Ona je rekla da građani moraju potpuno da budu obavešteni o pregovorima i njihovim rezultatima i istakla značaj učešća skupštine u ovom procesu.

“Učešćem u procesu pregovara i njihovim praćenjem Skupština će se pripremiti za buduću ulogu kada postanemo članica EU. Ovaj proces treba da nam pomogne da osnažimo parlament”, kazala je Nataša Vučković.

Ona je rekla da pridruživanje EU zahteva politički i društveni konsenzus o dinamici pristupanja i da rezolucija ukazuje na važnost da se pregovori vode u cilju ostvarivanja stabilnog ekonomskog rasta i ekonomske i socijalne sigurnost svih građana Srbije.

Nataša Vučković je rekla da će pregovori o pridruživanju EU trajati više godina, da će ih možda voditi dve ili tri vlade i da je zato važno da u ceo proceš bude uključena i opozicija. Navela je i da je ohrabrujuće što većina stranaka u parlamentu podržava evropske integracije.

Rezoluciju podržale sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije i vlasti i opozicije, osim Demokratske stranke Srbije, koja se protivi pridruživanju Srbije EU.

Izvor: Beta i EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]