Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Usvojena Rezolucija o ulozi Skupštine u pristupnim pregovorima

Objavljeno 19.12.2013.

skupstina_srbijeSkupština Srbije 16. decembra je velikom većinom glasova usvojila Rezoluciju o ulozi parlamenta u pristupanju Srbije EU. Ne postoje propisi o ulozi skupštine u pristupnim pregovorima, već svaka zemlja pravi svoj model, ali se uvek ističe da je parlament značajan i da treba da obezbedi javnost tog procesa i nezavisnu kontrolu. Za Rezoluciju su glasale sve stranke izuzev Demokratske stranke Srbije, koja se protivi pristupanju EU.

Rezoluciju je napisala radna grupa u okviru skupštinskog Odbora za evropske integracije, a taj tekst je pre usvajanja razmotrila i Vlada Srbije. Predsednica Odbora i Radne grupe Nataša Vučković rekla je tokom skupštinske rasprave o Rezoluciji da je cilj rezolucije da ojača Skupštinu kao instituciju i ubrza pregovore o članstvu u EU.

Tekstom je predviđeno uključivanje Skupštine u značajne faze pregovora. Najveću ulogu imaće Odbor za evropske integracije, ali i sektorski odbori koji će učestvovati u razmatranju pregovaračkih pozicija.

Konkretno, Vlada će Odboru za evropske integracije imati obavezu da dostavlja izveštaje o rezultatima bilateralnog skrininga za svako pregovaračko poglavlje.

Takođe, pre utvrđivanja pregovaračke pozicije, odnosno procene vremena za usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom i standardima u pojedinačnim oblastima, predlog će biti dostavljan Odboru za evropske integracije. Predlog će razmatrati i odbor u čijoj nadležnosti je sektor o kojem je reč i davati mišljenje i pregovore.

Predviđeno je i da član Vlade zadužen za evropske integracije i šef Pregovaračkog tima podnose tromesečne izveštaje o pregovorima Odboru za evropske integracije, a na zahtev Odbora i češće. Dva puta godišnje Vlada će, u skladu sa rezolucijom skupštini na razmatranje podnositi izveštaj o toku pregovora. Taj izveštaj biće veza za šestomesečne periode predsedavanja Unijom.

Rezolucijom se potvrđuje namera Srbije da pristupi EU, kao i obaveza da se vodi računa o interesima zemlje i očuvanju ekonomskih sektora od ključnog značaja za zemlju.

Vučković: važna informisanost građana

Obrazlažući predloženu rezoluciju na sednici parlamenta, Nataša Vučković je kazala da se tim dokumentom potvrđuje da je strateški cilj Srbije da u najkraćem roku stekne članstvo u EU.

Ona je rekla da građani moraju potpuno da budu obavešteni o pregovorima i njihovim rezultatima i istakla značaj učešća skupštine u ovom procesu.

“Učešćem u procesu pregovara i njihovim praćenjem Skupština će se pripremiti za buduću ulogu kada postanemo članica EU. Ovaj proces treba da nam pomogne da osnažimo parlament”, kazala je Nataša Vučković.

Ona je rekla da pridruživanje EU zahteva politički i društveni konsenzus o dinamici pristupanja i da rezolucija ukazuje na važnost da se pregovori vode u cilju ostvarivanja stabilnog ekonomskog rasta i ekonomske i socijalne sigurnost svih građana Srbije.

Nataša Vučković je rekla da će pregovori o pridruživanju EU trajati više godina, da će ih možda voditi dve ili tri vlade i da je zato važno da u ceo proceš bude uključena i opozicija. Navela je i da je ohrabrujuće što većina stranaka u parlamentu podržava evropske integracije.

Rezoluciju podržale sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije i vlasti i opozicije, osim Demokratske stranke Srbije, koja se protivi pridruživanju Srbije EU.

Izvor: Beta i EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]