Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

SIPRU РЕТРОСПЕКТИВА: Десет општина у Србији подржано за развој иновативних приступа за повећање запошљавања и запошљивости младих

Објављено 28.12.2017.

2016У оквиру ретроспективе осам година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, данас се подсећамо на постигнућа из 2016. године.

Ове године, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва подржао је 10 организација цивилног друштва за развој иновативних решења за повећање запошљавања и запошљивости младих. На конкурс су се пријавиле 122 организације цивилног друштва у сарадњи са приватним сектором, а на располагању су била три модела подршке: (1) за рани развој, (2) за унапређење и (3) за раст и проширење иновативних приступа.

У 2016. години, објављени су резултати програма за унапређење социјалног укључивања на локалном нивоу, иницираног од стране Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва. Програм “Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва” подразумевао је 11 локалних иницијатива у пет тематских области (образовање, запошљавање, социјална заштита, социјално становање и рурални развој), које су обухватиле територију 21 локалне самоуправе у три региона Србије: Јужна и Источна Србија, Шумадија и Западна Србија и регион Војводине.

Менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Иван Секуловић у 13. броју билтена Београдске отворене школе „Проговори о преговорима“ подсећа да није важан само привредни раст, већ и колико је он инклузиван.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва објавио је 2016. године публикацију „Смернице за процену утицаја на друштво“. Ове смернице могу имати изузетан значај у процени утицаја јавних политика на друштво и усмерити ресурсе на њихово унапређивање.

Србија у покрету и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва организовали су у мају 2016. године 35. Београдски Ignite „Штафета је у твојим рукама!”. У оквиру овог Ignite-а, Алекса Живковић открио нам је како је постао подршка старијим особама, али и другим суграђанима/кама у Пироту.

У оквиру 35. Београдског Ignite-а, Селена Симић нам је поручила да подржимо жене и охрабримо их да не одустану од оног чиме желе да се баве.

У 2016. години одржан је још један, 37. по реду, Београдски Ignite „Укључи се 4”, у оквиру ког нам је Марија Цвејић говорила о оснаживању жена избеглица да остварују своја права.

Параолимпијац Милош Митић нам је открио колико му је, за лични развој и успех, важна инспирација коју проналази у другим људима.

Блогери и блогерке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва указују на изазове са којима се суочавају грађани и грађанке из осетљивих група, као и на најбоље начине за њихово превазилажење у сарадњи са релевантним институцијама, организацијама и појединцима/кама. Блогер Милош Мишић дели са нама своју љубав према природи и незаустављиви предузетнички дух.

У оквиру Блога о социјалном укључивању, Сњежана Јолић говори о изазовима са којима се суочавају особе са хендикепом у процесу трагања за запослењем.

Причу о посебно талентованом младићу и његовим првим корацима ка економској и свакој другој самосталности, у блогу о социјалном укључивању прича нам НеоСтарт.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва прати и промовише успешне примере који доприносе равноправности свих грађана/ки и остваривању свих њихових потенцијала. У 2016. години, један од таквих примера је свакако и пројекат #ПРаксам, који је реализовала Београдска отворена школа уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, у оквиру ког је 28 младих похађало организован програм стручних пракси.

Исте године, студенти Више струковне школе за менаџмент и пословне комуникације из Сремских Карловаца остварили су своју идеју о оснивању експрес ресторана са доставом хране за стара лица и за њу добили заслужена признања на националном и европском нивоу.

Публикације које препоручујемо:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]