Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

SIPRU РЕТРОСПЕКТИВА: Десет општина у Србији подржано за развој иновативних приступа за повећање запошљавања и запошљивости младих

Објављено 28.12.2017.

2016У оквиру ретроспективе осам година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, данас се подсећамо на постигнућа из 2016. године.

Ове године, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва подржао је 10 организација цивилног друштва за развој иновативних решења за повећање запошљавања и запошљивости младих. На конкурс су се пријавиле 122 организације цивилног друштва у сарадњи са приватним сектором, а на располагању су била три модела подршке: (1) за рани развој, (2) за унапређење и (3) за раст и проширење иновативних приступа.

У 2016. години, објављени су резултати програма за унапређење социјалног укључивања на локалном нивоу, иницираног од стране Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва. Програм “Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва” подразумевао је 11 локалних иницијатива у пет тематских области (образовање, запошљавање, социјална заштита, социјално становање и рурални развој), које су обухватиле територију 21 локалне самоуправе у три региона Србије: Јужна и Источна Србија, Шумадија и Западна Србија и регион Војводине.

Менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Иван Секуловић у 13. броју билтена Београдске отворене школе „Проговори о преговорима“ подсећа да није важан само привредни раст, већ и колико је он инклузиван.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва објавио је 2016. године публикацију „Смернице за процену утицаја на друштво“. Ове смернице могу имати изузетан значај у процени утицаја јавних политика на друштво и усмерити ресурсе на њихово унапређивање.

Србија у покрету и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва организовали су у мају 2016. године 35. Београдски Ignite „Штафета је у твојим рукама!”. У оквиру овог Ignite-а, Алекса Живковић открио нам је како је постао подршка старијим особама, али и другим суграђанима/кама у Пироту.

У оквиру 35. Београдског Ignite-а, Селена Симић нам је поручила да подржимо жене и охрабримо их да не одустану од оног чиме желе да се баве.

У 2016. години одржан је још један, 37. по реду, Београдски Ignite „Укључи се 4”, у оквиру ког нам је Марија Цвејић говорила о оснаживању жена избеглица да остварују своја права.

Параолимпијац Милош Митић нам је открио колико му је, за лични развој и успех, важна инспирација коју проналази у другим људима.

Блогери и блогерке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва указују на изазове са којима се суочавају грађани и грађанке из осетљивих група, као и на најбоље начине за њихово превазилажење у сарадњи са релевантним институцијама, организацијама и појединцима/кама. Блогер Милош Мишић дели са нама своју љубав према природи и незаустављиви предузетнички дух.

У оквиру Блога о социјалном укључивању, Сњежана Јолић говори о изазовима са којима се суочавају особе са хендикепом у процесу трагања за запослењем.

Причу о посебно талентованом младићу и његовим првим корацима ка економској и свакој другој самосталности, у блогу о социјалном укључивању прича нам НеоСтарт.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва прати и промовише успешне примере који доприносе равноправности свих грађана/ки и остваривању свих њихових потенцијала. У 2016. години, један од таквих примера је свакако и пројекат #ПРаксам, који је реализовала Београдска отворена школа уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, у оквиру ког је 28 младих похађало организован програм стручних пракси.

Исте године, студенти Више струковне школе за менаџмент и пословне комуникације из Сремских Карловаца остварили су своју идеју о оснивању експрес ресторана са доставом хране за стара лица и за њу добили заслужена признања на националном и европском нивоу.

Публикације које препоручујемо:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]