Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Preko android aplikacije do više informacija o EU

Objavljeno 30.10.2014.

sajam_eu_aplikacijaGrađani Srbije, pre svega mladi, ubuduće će moći da putem android aplikacije za mobilne telefone saznaju više o Evropskoj uniji i pregovorima o članstvu, kao i o obrazovanju i radu u EU, rečeno je 29. oktobra na predstavljanju aplikacije na Sajmu knjiga u Beogradu. Aplikacija treba da na jednostavan način predstavi evropske integracije Srbije i samu EU i približi ih građanima, a bazirana je na istraživanju o tome šta mlade najviše interesuje u vezi sa Unijom.

“Cilj je da se na najbolji način predstavi proces evropskih integracija i šta donosi članstvo u EU”, rekla je predstavnica Beogradske otvorene škole (BOŠ) Danijela Božović na predstavljanju aplikacije na štandu Delegacije EU u Srbiji.

Pomoćnica direktorka Kancelarije za evropske integracije Ivana Đurić je rekla da je aplikacija za mobilne telefone “Evropa za poneti” besplatna i da ju je pripremila Beogradska otvorena škola, uz podršku Kancelarije za evropske integracije.

Danijela Božović je rekla da aplikacija, pored toga što mladima treba da približi EU i proces integracija, sadrži i informacije o obrazovanju, volontiranju i radu EU, kao i programima Unije i putovanjima.

Proces integracija je predstavljen u odeljku “Kako do EU”, a praktična pitanja o Uniji u odeljku “Iza ćoška”, dok su njena struktura, institucije i način donošenje odluka predstavljeni u odeljku “Treba da znaš”.

Odeljak “EUključi se” sadrži informacije o obrazovanju, volontiranju i radu u EU, kao i programima za mlade poput Erazmusa, a aplikacija upućuje na sajtove i kontaktne tačke za dalje informisanje poput portala mreže evropskih akademskih institucija.

Na predstavljanju je rečeno da aplikacija sadrži i odeljak “Planiraj” koji se odnosi na konkurse za studijske projekte, stipendije i seminare koji će se redovno ažurirati.

Građani će moći i da postavljaju pitanja putem elektronske pošte a odgovori na najčešća pitanja će biti dodati u aplikaciju koja je sačinjena na osnovu onlajn upitnika i fokus grupa o tome šta mladi žele da znaju o EU.

Putem aplikacije građani će moći i da dođu do vesti o EU i pregovorima o članstvu Srbije i EU, a moći će da u delu aplikacije “Budi u toku” odaberu iz koje od četiri kategorije vesti žele da ih dobijaju.

Kancelarija za evropske integracije je na Sajmu knjiga predstavila i nova izdanja publikacija “Kako, zašto, da li, kada… EU?” sa odgovorima na najčešća pitanja građana i “Bukvar evropskih integracija” sa pojmovima o EU i integracijama.

Aplikaciju “Evropa za poneti” možete da preuzmete sa  linka: https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.bos.evropazaponeti&hl=en

Izvor: www.seio.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]