Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

“Bingo” za bolje uslove đaka

Objavljeno 16.08.2010.

Državna lutrija Srbije pomogla sa po 100.000 dinara 31. osnovnu i devet škola za decu sa posebim potrebama širom zemlje. Novac iskorišćen za zamenu prozora, izgradnju i uredjenje mokrih čvorova, krečenje ali i nabavku opreme i nastavnih sredstava.

U Srbiji u 3.530 osnovnih i 482 srednje škola prva znanja stiču budući lekari, učitelji, pekari, ekonomisti … Prema statistici deca, mnogočlanih domaćinstva – sa više od šest članova, u ruralnim sredinama I ona čiji su roditelji sa niskim kvalifikacijama posebno su pogođena siromaštvom. 2009. godine 6.9 odsto stanovništva živelo je ispod granice siromaštva. U toj grupi čak 9,8 odsto su deca do 13 godina, a 8,4 odsto uzrasta od 14 do18 godina. Skoro 50.000 srpskih đaka odrasta u porodicama koje ostvaruju pravo na materijalno obezbedjenje. U obrazovnim ustanovama ponekad uslovi nisu na nivou kakvi bi trebalo da budu primereni 21. veku.

Dražavna lutrije Srbije pokrenula je akciju pomoći najugroženijim školama u Srbiji. U saradnji sa Timom za socijalo uključivanje i Narodnom kancelarijom predsednika Republike, do sada je 31. osnovna škola dobila pomoć od 100.000 dinara. Osim toga, još devet škola za decu sa posebnim potrebama dobile su po 50.000 dinara za nabavku opreme i nastavnih sredstava.

– Prvi put Državna lutrije Srbije na ovakav način pomaže obrazovnim ustanovama. Do sada su finansijski podržavani najrazličitiji programi: ekološkog karaktera, za decu bez roditelja, pomoć starima u selima – kaže Olivera Pepestijević, menadžer za korporativne komunikacije Dražavne lutrije Srbije.

U isturenom odeljenju OŠ Vožd Karadjordje iz Aleksinca, u selu Aleksinački Bujmir sa početkom raspusta počela je izgradnja toaleta u samoj školskoj zgradi. Do sada, 20 djaka, od prvog do četvrtog razreda, toalet je koristilo van stare zgrade. Radmila Cvetković. šef računovodstva škole, kaže da donacija neće biti dovoljna za čitav posao ali se nadaju pomoći i od lokalne samouprave.

I ostale škole iskoristile su donaciju za popravljanje učionica, izgradnju mokrih čvorova, zamenu prozora, parketa, stolarije, izgradnju kanalizacije, poboljšanje prostora kako bi djaci imali bolje uslove za učenje.

Pomoć je do sada otišla i u Miroševac, Veliku Grabovnicu,Orašac, Vranje, Mačkat, Pribojsku Banju, Tutin, Žitoradju, Pečenjevac i druge seoske škole. Škole za decu sa posebnim potrebama koje su takodje poboljšale uslove za svoje djake ovom donacijom su u Somoboru, Negotivnu, Jagodini, Staroj Pazovi, Novom Pazaru, Zemunu, Kruševcu, Pirotu i Zaječaru.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
uto, okt 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Konstantan tehnološki razvoj nameće stalnu potrebu za unapređenjem obrazovne tehnologije na svim nivoima. Pojava računara i drugih savremenih nastavnih sredstava [...]
pet, okt 23, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]