Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Do sada odobreno 150 kredita iz COSME programa EU

Objavljeno 22.02.2017.

cosme eu info 21febBanka Inteza, jedina koja za sada u Srbiji nudi preduzećima kredite iz evropskog programa za mala i srednja preduzeća COSME, očekuje da u naredna tri meseca istroši sav novac koji joj je na raspolaganju, i planira da se prijavi za novi ugovor, dok bi do juna još dve banke trebalo da se uključe u ovaj program. Glavna prednost za preduzeća je duži rok otplate bez stavljanja hipoteke, i nešto manje striktna procena rizika. Firme se žale na nedovoljnu dostupnost obrazaca na internetu i manjak informacija.

Banka Inteza nudi kredite za obrtna sredstva iz programa COSME od decembra, kada je potpisala ugovor sa Evropskim investicionim fondom. Za to vreme, ovu ponudu je iskoristilo oko 150 preduzeća, u ukupnom iznosu od 25 miliona evra, rekao je  menadžer ove banke za mala i srednja preduzeća Aleksandar Kovačević.

Kovačević je najavio da se očekuje da će u naredna dva do tri meseca biti istrošeno svih 60 miliona evra koliko je Intezi odobreno za kredite iz COSME projekta, i da ova banka, koja za sada jedina u Srbiji nudi kredite za obrtna sredstva iz COSME programa, planira da u ovoj godini dobije odobrenje za dodatni iznos kredita.

Na pitanje preduzeća prisutnih na skupu o uslovima kredita, naveo je da je glavna pogodnost za preduzeća koja koriste ove kredite to što mogu da dobiju pozajmice za obrtna sredstva na tri godine bez hipoteke, dok je uobičajeno da se takvi krediti odobravaju na do dve godine. Za obezbeđenje se daje menica.

Prema njegovim rečima, budući da Evropski investicioni fond pokriva 50% garancije za pozajmice iz ovog programa, banka može da bude “slobodnija” i “fleksibilnija” u proceni klijenata, a manje su i razlike u kamatnim stopama u zavisnosti od rizičnosti preduzeća.

Ostali uslovi, odnosno kamatne stope i grejs period, isti su kao i za druge kredite, kao i procedura za njihovo dobijanje.

Uskoro COSME krediti u ponudi još dve banke

Nacionalni koordinator COSME programa za Srbiju iz Ministarstva privrede Milica Zatezalo rekla je da će Evropski investicioni fond u aprilu odlučivati o još dve prijave srpskih banaka za uključivanje u program COSME, i da se potpisivanje ugovora očekuje do juna. Kako je navela, za razliku od Inteze koja je klijentima zahvaljujući ovom evropskom programu ponudila novi tip kredita, dve banke koje su u pregovorima će ponuditi “blage izmene” postojećeg kredita, sa povoljnijim uslovima.

Preduzeća na skupu su ocenila da je dobro što se uvodi dodatna ponuda kredita iz projekta COSME, ali su se požalila što obrasci i druga dokumenta za prijavljivanje nisu dostupna na internet sajtu banke, kao i da imaju utisak da su u tom pogledu klijenti banke Inteza povlašćeni.

Predstavnik ove banke rekao je da je u “poslovnom i marketinškom” interesu banke da što širi krug preduzeća uzima ove kredite, i naveo je da dokumenta za prijavljivanje nisu navedena na sajtu zato što su “ista kao kod svakog drugog kredita”.

Srbija je evropskom programu COSME pristupila u novembru 2015, s pravom korišćenja od januara 2016. godine, s tim što su krediti za preduzeća iz ovog fonda dostupni od decembra kada je Banka Inteza sklopila ugovor sa Evropskim investicionim fondom.

Ovi krediti se odobravaju iz komponente za lakši pristup izvorima finansiranja, iz kojeg je za sve korisnike programa odnosno članice EU i zemlje kandidate predviđeno 1,3 milijardi evra za period 2014-2020. Kako je ranije saopšteno, očekuje se da će zahvaljujući tom novcu biti odobrena 21 milijarda evra kredita ukupno u svim zemljama korisnicama, pri čemu se očekuje da prosečna vrednost kredita bude 65.000 evra.

Ukupna vrednost COSME programa je 2,3 milijarde evra, a osim pristupa finansiranja novac se koristi za podršku za razvoj konkurentnosti i internacionalizaciji preduzeća i promocije kulture preduzetništva.

Napisala: S.V., preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]