Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dobro pripremanje – uspešno školovanje

Objavljeno 02.09.2015.

PPPMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa UNICEF-om i drugim partnerima ponovo je pokrenulo kampanju za upis dece iz osetljivih društvenih grupa u obavezno obrazovanje – predškolski pripremni program.

Podaci kojima raspolaže Ministarstvo o obuhvatu dece obaveznim obrazovanjem pokazuju porast u opštoj populaciji, ali i dalje nedovoljno visok obuhvat dece iz osetljivih društvenih grupa kako pripremnim predškolskim programom (PPP), tako i osnovnim obrazovanjem.

Pripremni predškolski program obavezan je za svu decu u godini pred polazak u školu (čl. 97, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja), a pohađanje ovog programa je od posebnog značaja za pripremu dece iz marginalizovanih grupa za polazak u školu, te je neophodno da se hitno preduzmu dodatne mere za povećanje obuhvata dece iz socio-ekonomski ugroženih porodica, dece iz romskih porodica i dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Uključivanjem sve dece u pripremni predškolski program podržava se ostvarivanje prava deteta na kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje putem sticanja raznovrsnih iskustava i prilika za igru, učenje i učešće u zajedničkim aktivnostima, lakši prelaz deteta u sledeći nivo obrazovanja i ostvarivanje kontinuiteta u vaspitno-obrazovnom procesu.

Ministarstvo je, preko nadležnih školskih uprava, pozvalo sve predškolske ustanove da tokom avgusta i u prvim mesecima školske 2015/16. godine uzmu aktivno učešće u ovom procesu, mapiraju partnere u lokalnoj zajednici, organizuju zajedničke sastanke i dogovore aktivnosti koje treba da sprovede svaka institucija i organizacija, izrade operativni plan za povećanje upisa dece iz osetljivih grupa u PPP i sprovedu planirane aktivnosti u saradnji sa partnerima. Godišnjim planom rada ustanove treba da,kao prioritetni zadatak,predvide i operativno razrade aktivnosti ustanove na povećanju upisa dece iz osetljivih grupa u PPP.

Grupa za socijalnu inkluziju i Grupa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa UNICEF-om, REF-om, Asocijacijom pedagoških asistenata i drugim partnerima pripremili su štampani promotivno-informativni materijal za roditelje koji sadrži informacije u vezi sa procedurama upisa, značaju pohađanja pripremnog predškolskog programa i osnovne škole i njihovoj obaveznosti. Flajeri i posteri su štampani na srpskom i romskom jeziku.

Podelu flajera je predviđeno da prate aktivnosti u romskoj zajednici, kao i rad sa porodicama u kojima žive deca sa teškoćama i/ili invaliditetom koje će roditelje podsetiti, informisati i motivisati da svoju decu upišu/uključe u obrazovni sistem.

Strukovna udruženja: Savez udruženja vaspitača Srbije, Udruženje stručnih saradnika i saradnika predškolskih ustanovaSrbijei Aktiv direktora predškolskih ustanova Srbije učestvovala su u kreiranju kampanje i podržavaju je dajući doprinos identifikovanju i promovisanju primera dobre inkluzivne prakse.

Realizaciju kampanje, pored UNICEFa podržavaju: Romski obrazovni fond/Roma Education Fund, Švajcarska agencija za razvoj (SDC), Fondacija za otvoreno društvo, Misija OEBS u Srbiji, Crveni Krst Srbije, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Nacionalni savet romske nacionalne manjine, Asocijacija pedagoških asistenata Srbije, i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

Informator o upisu u predškolski pripremni program možete pogledati OVDE.

Informator o upisu u prvi razred možete pogledati OVDE.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]