Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dobro pripremanje – uspešno školovanje

Objavljeno 02.09.2015.

PPPMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa UNICEF-om i drugim partnerima ponovo je pokrenulo kampanju za upis dece iz osetljivih društvenih grupa u obavezno obrazovanje – predškolski pripremni program.

Podaci kojima raspolaže Ministarstvo o obuhvatu dece obaveznim obrazovanjem pokazuju porast u opštoj populaciji, ali i dalje nedovoljno visok obuhvat dece iz osetljivih društvenih grupa kako pripremnim predškolskim programom (PPP), tako i osnovnim obrazovanjem.

Pripremni predškolski program obavezan je za svu decu u godini pred polazak u školu (čl. 97, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja), a pohađanje ovog programa je od posebnog značaja za pripremu dece iz marginalizovanih grupa za polazak u školu, te je neophodno da se hitno preduzmu dodatne mere za povećanje obuhvata dece iz socio-ekonomski ugroženih porodica, dece iz romskih porodica i dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Uključivanjem sve dece u pripremni predškolski program podržava se ostvarivanje prava deteta na kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje putem sticanja raznovrsnih iskustava i prilika za igru, učenje i učešće u zajedničkim aktivnostima, lakši prelaz deteta u sledeći nivo obrazovanja i ostvarivanje kontinuiteta u vaspitno-obrazovnom procesu.

Ministarstvo je, preko nadležnih školskih uprava, pozvalo sve predškolske ustanove da tokom avgusta i u prvim mesecima školske 2015/16. godine uzmu aktivno učešće u ovom procesu, mapiraju partnere u lokalnoj zajednici, organizuju zajedničke sastanke i dogovore aktivnosti koje treba da sprovede svaka institucija i organizacija, izrade operativni plan za povećanje upisa dece iz osetljivih grupa u PPP i sprovedu planirane aktivnosti u saradnji sa partnerima. Godišnjim planom rada ustanove treba da,kao prioritetni zadatak,predvide i operativno razrade aktivnosti ustanove na povećanju upisa dece iz osetljivih grupa u PPP.

Grupa za socijalnu inkluziju i Grupa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa UNICEF-om, REF-om, Asocijacijom pedagoških asistenata i drugim partnerima pripremili su štampani promotivno-informativni materijal za roditelje koji sadrži informacije u vezi sa procedurama upisa, značaju pohađanja pripremnog predškolskog programa i osnovne škole i njihovoj obaveznosti. Flajeri i posteri su štampani na srpskom i romskom jeziku.

Podelu flajera je predviđeno da prate aktivnosti u romskoj zajednici, kao i rad sa porodicama u kojima žive deca sa teškoćama i/ili invaliditetom koje će roditelje podsetiti, informisati i motivisati da svoju decu upišu/uključe u obrazovni sistem.

Strukovna udruženja: Savez udruženja vaspitača Srbije, Udruženje stručnih saradnika i saradnika predškolskih ustanovaSrbijei Aktiv direktora predškolskih ustanova Srbije učestvovala su u kreiranju kampanje i podržavaju je dajući doprinos identifikovanju i promovisanju primera dobre inkluzivne prakse.

Realizaciju kampanje, pored UNICEFa podržavaju: Romski obrazovni fond/Roma Education Fund, Švajcarska agencija za razvoj (SDC), Fondacija za otvoreno društvo, Misija OEBS u Srbiji, Crveni Krst Srbije, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Nacionalni savet romske nacionalne manjine, Asocijacija pedagoških asistenata Srbije, i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

Informator o upisu u predškolski pripremni program možete pogledati OVDE.

Informator o upisu u prvi razred možete pogledati OVDE.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]