Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini

Objavljeno 19.06.2019.

Svečanost dodele nagrada jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godiniGradovima Leskovcu, Somboru, Smederevu, Loznici i GO Vračar dodeljene su nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na njihovoj teritoriji u 2018. godini. Priznanje za kontinuirani rad na razvoju pristupačnosti dobila je opština Svilajnac, dok su pohvale za učešće na ovogodišnjem konkursu dobili grad Vršac, opština Mionica, grad Vranje, GO Pantelej Niš, GO Savski venac Beograd, opština Bela Palanka, grad Zrenjanin, grad Novi Pazar i opštine Raška, Vrnjačka Banja i Paraćin.

Nagrade lokalnim samoupravama za doprinos razvoju pristupačnosti treći put je dodelio Zaštitnik građana u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština – Savezom gradova i opština Srbije, na svečanosti koja je održana u Klubu poslanika u Beogradu.

„Ostvarivanje pune pristupačnosti naseljenih mesta je dugotrajan i razvojni proces kroz koji prolaze više ili manje uspešno sve opštine i gradovi Evrope“, kazala je Olja Jovičić, generalna sekretarka Stručne službe Zaštitnika građana. Ona je naglasila da je za ovaj cilj potrebna čvrsta odluka čelnika lokalnih samouprava, tesna saradnja sa organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom i drugim organizacijama civilnog društva, kao i održiva strategija i obučen stručni kadar.

Aleksandar Bogdanović, koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, istakao je da je osnovni cilj Tima upravo da se steknu uslovi da svaki građanin i građanka ove zemlje ostvare svoj puni potencijal. „Izazovi su zaista veliki, počevši od preovlađujućih stavova. Koliko god da su male, predrasude prema osobama sa invaliditetom i dalje postoje. Zato je ova nagrada izuzetno značajna u smislu promocije i podizanja svesti da se situacija popravi“, kazao je Bogdanović. On je istakao da barijere nisu samo arhitektonske, već da moramo da govorimo o uklanjanju svih barijera kako bismo omogućili kvalitetniji život u smislu dostupnosti kulturnih sadržaja, informaciono-komunikacionih tehnologija, svega onoga što prožima različite aspekte života, a značajno je za ostvarivanje potencijala svih ljudi.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština, kazao je da je ove godine cilj bio da se podrže inicijative koje predstavljaju strateško promišljanje pristupačnosti, kao i inicijative u kojima su učestvovali krajnji korisnici i korisnice. „Posebno je značajno da smo imali dosta inicijativa u oblasti kulture i turizma, čime lokalne samouprave pokazuju da pravazilaze klasične pristupe i prelaze u sferu inovativnih promišljanja u ovim oblastima“, naglasio je Milivojević.

Miodrag Počuč, član Saveta Zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom, objasnio je da pristupačnost podrazumeva da svaka osoba ima mogućnost da samostalno živi i učestvuje u svim aspektima života, na jednakoj osnovi, te da je taj pristup koristan za sve. „Neophodno je da promenimo pristup rešavanju problema pristupačnosti, tako što ćemo projektovati okruženje za sve ljude, odnosno za sve različitosti. Uspeh se može postići jedino uz punu posvećenost donosilaca odluka, strateško planiranje, kroz konsultacije sa krajnjim korisnicima, umrežavanje i adekvatno informisanje javnosti“, zaključio je Počuč.

Predstavnice i predstavnici nagrađenih lokalnih samouprava izrazili su zahvalnost i ukazali na to da je ova nagrada veliki podsticaj, ali i obaveza da i ubuduće nastave da u svojim okruženjima posvećeno rade na razvoju svih oblika pristupačnosti.

Kliknite da preuzmete dokument o najčešće korišćenim elementima pristupačnosti (.pdf) koji su pripremili predstavnici/e Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Zaštitnika građana i Stalne konferencije gradova i opština.

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]