Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini

Objavljeno 19.06.2019.

Svečanost dodele nagrada jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godiniGradovima Leskovcu, Somboru, Smederevu, Loznici i GO Vračar dodeljene su nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na njihovoj teritoriji u 2018. godini. Priznanje za kontinuirani rad na razvoju pristupačnosti dobila je opština Svilajnac, dok su pohvale za učešće na ovogodišnjem konkursu dobili grad Vršac, opština Mionica, grad Vranje, GO Pantelej Niš, GO Savski venac Beograd, opština Bela Palanka, grad Zrenjanin, grad Novi Pazar i opštine Raška, Vrnjačka Banja i Paraćin.

Nagrade lokalnim samoupravama za doprinos razvoju pristupačnosti treći put je dodelio Zaštitnik građana u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština – Savezom gradova i opština Srbije, na svečanosti koja je održana u Klubu poslanika u Beogradu.

„Ostvarivanje pune pristupačnosti naseljenih mesta je dugotrajan i razvojni proces kroz koji prolaze više ili manje uspešno sve opštine i gradovi Evrope“, kazala je Olja Jovičić, generalna sekretarka Stručne službe Zaštitnika građana. Ona je naglasila da je za ovaj cilj potrebna čvrsta odluka čelnika lokalnih samouprava, tesna saradnja sa organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom i drugim organizacijama civilnog društva, kao i održiva strategija i obučen stručni kadar.

Aleksandar Bogdanović, koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, istakao je da je osnovni cilj Tima upravo da se steknu uslovi da svaki građanin i građanka ove zemlje ostvare svoj puni potencijal. „Izazovi su zaista veliki, počevši od preovlađujućih stavova. Koliko god da su male, predrasude prema osobama sa invaliditetom i dalje postoje. Zato je ova nagrada izuzetno značajna u smislu promocije i podizanja svesti da se situacija popravi“, kazao je Bogdanović. On je istakao da barijere nisu samo arhitektonske, već da moramo da govorimo o uklanjanju svih barijera kako bismo omogućili kvalitetniji život u smislu dostupnosti kulturnih sadržaja, informaciono-komunikacionih tehnologija, svega onoga što prožima različite aspekte života, a značajno je za ostvarivanje potencijala svih ljudi.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština, kazao je da je ove godine cilj bio da se podrže inicijative koje predstavljaju strateško promišljanje pristupačnosti, kao i inicijative u kojima su učestvovali krajnji korisnici i korisnice. „Posebno je značajno da smo imali dosta inicijativa u oblasti kulture i turizma, čime lokalne samouprave pokazuju da pravazilaze klasične pristupe i prelaze u sferu inovativnih promišljanja u ovim oblastima“, naglasio je Milivojević.

Miodrag Počuč, član Saveta Zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom, objasnio je da pristupačnost podrazumeva da svaka osoba ima mogućnost da samostalno živi i učestvuje u svim aspektima života, na jednakoj osnovi, te da je taj pristup koristan za sve. „Neophodno je da promenimo pristup rešavanju problema pristupačnosti, tako što ćemo projektovati okruženje za sve ljude, odnosno za sve različitosti. Uspeh se može postići jedino uz punu posvećenost donosilaca odluka, strateško planiranje, kroz konsultacije sa krajnjim korisnicima, umrežavanje i adekvatno informisanje javnosti“, zaključio je Počuč.

Predstavnice i predstavnici nagrađenih lokalnih samouprava izrazili su zahvalnost i ukazali na to da je ova nagrada veliki podsticaj, ali i obaveza da i ubuduće nastave da u svojim okruženjima posvećeno rade na razvoju svih oblika pristupačnosti.

Kliknite da preuzmete dokument o najčešće korišćenim elementima pristupačnosti (.pdf) koji su pripremili predstavnici/e Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Zaštitnika građana i Stalne konferencije gradova i opština.

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]