Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dostignuća mladih u Srbiji: Održano Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija

Objavljeno 24.05.2019.

Pobednici Nacionalnog takmičenja najboljih učeničkih kompanijaUčenička kompanija „BioAlly” iz Medicinske škole u Kruševcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, održanom u Novom Sadu od 19. do 21. maja 2019. godine. Ovi učenici i učenice se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom organskog praška sa surutkom čijim se rastvaranjem dobija napitak za regeneraciju organizma. Nagradu srednjoškolcima/kama uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Lilu, u Francuskoj.

Drugo mesto proglasio je Vukašin Grozdanović, koordinator projekta OPENS 2019, i čestitao učeničkoj kompaniji „BioCare” (Medicinska škola „Sestre Ninković“, Kragujevac), koja proizvodi specifične preparate od kombinacije maslačka i šargarepe.

Treće mesto je pripalo učenicima/ama iz kompanije „Dolce Rosa” (Medicinska škola „Draginja Nikšić“, Sremska Mitrovica), koji izrađuju kozmetiku od derivata ruže. Diplome i nagradu uručila im je Ivana Mrđen, u ime kompanije ManpowerGroup Srbija.

Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika/ca iz kompanije „Sixth Sense“ (Tehnička škola, Mladenovac), koji su razvili inovativni sistem koji osobama sa invaliditetom olakšava samostalno kretanje u javnom prostoru i istovremeno omogućava članovima/icama porodica da ih u realnom vremenu lociraju gde god se nalazili. Nagrade su im uručili Stefan Đurović i Maja Milenković iz kompanije TeleGroup, koji su i činili poseban panel žirija koji je ocenjivao primenu IT alata u poslovanju učeničkih kompanija.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Promenada, dok su u utorak u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Učenici i učenice koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program „Učenička kompanija” deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike i učenice srednjih škola.

Kliknite da preuzmete Rang-listu najbolje ocenjenih kompanija (.pdf).

U okviru Godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji gostima su se obratili Svetlana Kisić, predsednica Upravnog odbora Dostignuća mladih u Srbiji, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, i Vukašin Grozdanović, koordinator projekta OPENS 2019.

Prva u nizu nagrada dodeljena je Vladimiru Pašiću, učeniku Gimnazije „9. maj” u Sremskoj Mitrovici koji je pobedio na konkursu „Etička dilema“ u okviru programa Biznis etika.

Nagradu za prvo mesto na onlajn takmičenju „Titan“ osvojio je tim iz Srednje škole „Sezai Surroi” u Bujanovcu, kojeg su činili Dren Hida i Fatijon Leka, a priznanje im je uručio Nenad Ristić, osnivač kompanije CarnoMed i alumnista programa koji je pre 16 godina osvojio ovu nagradu.

Titulu Najboljeg nastavnika godine ovog puta ponele su dve nastavnice: Biljana Petrović i Sofija Vukelić Miletić, iz Medicinske škole u Kragujevcu.

Najbolji poslovni volonter u školskoj 2018-2019. godini je Nenad Stojanović, osnivač organizacije ProAktiv i Deli prostor u Nišu. Nagradu mu je predao Siniša Čađo, ispred Američke agencije za međunarodni razvoj.

Njima su uručene nagrade i statue Preduzetnikus – rad studenta vajarstva Marka Vučkovića koji je osvojio prvu nagradu na konkursu za skulptorsko rešenje Preduzetnikusa koji organizacija Dostignuća mladih već godinama realizuje u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nagrade Alumni kluba za mlade lidere/ke poneli su Nikola Adamović (UK BioCare), Nikola Ilić (UK Tengen Systems), Anja Jovanović (UK Dolce Rosa), Aleksa Vasojević (UK Charpik) i Milica Lazarević (UK Sixth Sense). Članovi Alumni kluba, predvođeni Nikolom Pavlovićem, uručili su im vaučere za učešće u šestodnevnom letnjem kampu u organizaciji Connecting Pančevo.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanije TeleGroup, projekta OPENS 2019, kompanije ManpowerGroup Srbija, i tržnog centra Promenada.

Više informacija i fotografije sa događaja potražite na www.ja-serbia.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]