Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EU dala 2,8 miliona evra za razvoj inovativnosti u Srbiji

Objavljeno 20.12.2013.

inovacijeŠef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je 18. decembra da je uspešno završen program integrisane podrške razvoju inovativnosti u Srbiji, koji je finansiran sa 2,8 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU (IPA).

Na završnoj konferenciji EU programa integrisane podrške inovacijama, on je istakao da je taj program postavio odličan temelj za budućnost malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

– Rast malih i srednjih preduzeća od velikog značaja, jer iskustvo pokazuje da dovode do rasta ekonomije, otvaranja novih radnih mesta i razvoju inovativnosti – rekao je Devenport.

Kako je naveo, Projekat EU, koji je realizovan od oktobra 2011. do decembra 2013, pružio je stratešku i tehničku podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, doprineo unapređenju nacionalnog inovacionog sistema.

Precizirao je da je osnovana mreža tehnoloških brokera Srbije, koja uključuje 11 fakulteta i naučno-istraživačkih institucija, kao bi se unapredila povezanosti preduzeća i nauke.

Formirana je i mreža lokalnih info centara za inovacije, koja uključuje 27 institucija, od kojih preduzeća mogu da dobiju korisne informacije kako da unaprede svoje invativno poslovanje, dodao je Davenport.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović je istakao da je u budžetu za narednu godinu Vlada Srbije pripremila četiri milijarde dinara za podršku inovatorima i inovacijama.

Tim novcem će, kako je precizirao, država sufinansirati osnivanje venčer fondova, koji će podržavati inovativne projekte u IT i drugim industrijama.

Radulović je istakao i da je država garantovala za pola milijarde evra iz Apeks kreditne linije Evropske investiciona banke, koji će preko poslovnih banaka biti plasirana u mala i srednja preduzeća.

Da bi smanjili kamate i krediti postali dostupni svima, prema rečima Radulovića, odvojeno 12 milijardi dinara za Garantni fond koji će preuzimati rizik za mala i srednja preduzeća.

Izvor: Blic

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]