Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EU dala 2,8 miliona evra za razvoj inovativnosti u Srbiji

Objavljeno 20.12.2013.

inovacijeŠef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je 18. decembra da je uspešno završen program integrisane podrške razvoju inovativnosti u Srbiji, koji je finansiran sa 2,8 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU (IPA).

Na završnoj konferenciji EU programa integrisane podrške inovacijama, on je istakao da je taj program postavio odličan temelj za budućnost malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

– Rast malih i srednjih preduzeća od velikog značaja, jer iskustvo pokazuje da dovode do rasta ekonomije, otvaranja novih radnih mesta i razvoju inovativnosti – rekao je Devenport.

Kako je naveo, Projekat EU, koji je realizovan od oktobra 2011. do decembra 2013, pružio je stratešku i tehničku podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, doprineo unapređenju nacionalnog inovacionog sistema.

Precizirao je da je osnovana mreža tehnoloških brokera Srbije, koja uključuje 11 fakulteta i naučno-istraživačkih institucija, kao bi se unapredila povezanosti preduzeća i nauke.

Formirana je i mreža lokalnih info centara za inovacije, koja uključuje 27 institucija, od kojih preduzeća mogu da dobiju korisne informacije kako da unaprede svoje invativno poslovanje, dodao je Davenport.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović je istakao da je u budžetu za narednu godinu Vlada Srbije pripremila četiri milijarde dinara za podršku inovatorima i inovacijama.

Tim novcem će, kako je precizirao, država sufinansirati osnivanje venčer fondova, koji će podržavati inovativne projekte u IT i drugim industrijama.

Radulović je istakao i da je država garantovala za pola milijarde evra iz Apeks kreditne linije Evropske investiciona banke, koji će preko poslovnih banaka biti plasirana u mala i srednja preduzeća.

Da bi smanjili kamate i krediti postali dostupni svima, prema rečima Radulovića, odvojeno 12 milijardi dinara za Garantni fond koji će preuzimati rizik za mala i srednja preduzeća.

Izvor: Blic

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]