Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Evropska podrška za 48 preduzetnica sa jugoistoka i jugozapada Srbije

Objavljeno 20.04.2016.

eu_progres_vreme_za_uspesne_zeneČetrdeset osam žena iz 22 opštine sa jugoistoka i jugozapada Srbije pokrenuće svoja preduzeća uz podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije koji su, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbedili 368.000 evra za sprovođenje aktivnosti koje doprinose ekonomskom osnaživanju žena.

Nove preduzetnice koje se, između ostalih delatnosti, bave stomatologijom, proizvodnjom odeće, nakita, krojenjem, preradom i konzervisanjem voća i povrća, dobile su opremu kako bi otpočele poslovanje. Pored toga, one su kroz aktivnosti Evropskog PROGRESa ovladale i znanjima o marketingu, prodaji, porezima i pravnim aspektima poslovanja.

„Zapošljavanje žena i njihovo uključivanje na tržište rada jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije i zato smo mi aktivni partneri u aktivnostima koje finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa, a koje imaju za cilj  unapređenje društvenog i ekonomskog položaja žena i rodne ravnopravnosti”, navela je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, prilikom dodele sertifikata novim preduzetnicama.

Joksimović je rekla da je Vlada Republike Srbije proglasila 2016. za „Godinu preduzetništva”sa posebnom pažnjom usmerenom na žensko preduzetništvo, i tako potvrdila svoju posvećenost u podršci  preduzetnicima i preduzetnicama i razvoju preduzetničkog duha kao osloncima konkurentne i dinamične ekonomije. „Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici da vidim nove preduzetnice, jer to predstavlja impuls razvoju ženskog preduzetništva i otvaranju novih radnih mesta. A danas je uspeh otvoriti novo radno mesto i pravo je vreme za uspešne žene”, zaključila je Joksimović.

Čestitajući novim preduzetnicama Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji, rekao je da više od decenije Vlada Švajcarske i Evropska unija zajedno sa Vladom Srbije podržavaju uspostavljanje institucionalnog i pravnog okvira za rodnu ravnopravnost.

„Na ovaj način promovišemo žensko preduzetništvo, ali i rodnu ravnopravnost. Vi predstavljate pravi uzor za druge žene koje žele da se osamostale i započnu svoj posao, a Evropski PROGRES je tu da vam pruži podršku“ rekao je amabasador Ruh.

Uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske danas u sve 34 opštine koje su obuhvaćene programom Evropski PROGRES postoje Saveti za rodnu ravnopravnost, a 32 opštine je potpisalo Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

Evropski PROGRES će budućim preduzetnicama pružiti mentorsku podršku i stručnu pomoć u vođenju posla kako bi se obezbedila održivost poslovanja i očekuje se da će do kraja 2017. godine doprineti otvaranju najmanje 80 novih radnih mesta u opštinama obuhvaćenim Programom.

„Kada 48 žena stupa na put da osnuje svoj vlastiti posao sa izgledima da otvore još novih radnih mesta, to odmah znači bolji život za njihove porodice, a pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju i bolji životni standard građana i građanki. Najvažnije je, ipak, to što vi dajete sjajan primer generacijama koje dolaze“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Izvor: www.europeanprogres.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]