Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Kreditom i mlekom do kuće

Objavljeno 07.11.2009.

Mile i Milka Gunj na svom „radnom mestu”, ispred štale sa teletom

Mile i Milka Gunj na svom „radnom mestu”, ispred štale sa teletom

Zahvaljujući kreditima Fonda za mikro razvoj, porodica Gunj, koju je sudbina najpre proterala iz Hrvatske a zatim sa Kosmeta, ima redovna mesečna primanja.

Zbor ratova na prostoru bivše SFRJ u Srbiju je devedesetih godina prošlog veka stiglo na stotine hiljada izbeglica. Novi pogrom srpskog življa sa Kosova i Metohije usledio je posle Nato bombardovanja. Najsiromašniji slojevi izbeglog i raseljenog stanovništva i dalje živi u najtežim uslovima. Prema podacima Strategije za smanjenje siromaštva čak 25 odsto izbeglih i raseljenih lica živi ispod linije siromaštva.

Kolektivni centri se opredeljujućom politikom zatvaraju, a prema mogućnostima države, podstiče se njihovo osamostaljivanje bilo u Srbiji ili motivacijom za povratak na teritoriju odakle su proterani.

Porodica Gunj je prvo proterana iz sela Klokoč, u hrvatskoj opštini Vojnić. U konvoju sa stotinama hiljada Srba 1995. godine krenuli su ka matici Mile i Milka Gunj, sa decom Nikolom i Vesnom i starim roditeljima. Do 1999. živeli su u Gnjilanu, na Kosmetu. Zbog Nato agresije morali su ponovo u zbeg. Sa imovinom u jednoj kesi, stižu u selo Leskovac, nadomak Kragujevca. Zahvaljujući kreditima Fonda za mikro razvoj porodica Gunj danas ima redovne izvore prihoda, lakše se bori sa siromaštvom i sa radošću čekaju lepe dane kako bi počeli gradnju kuće.

Fond za mikro razvoj (FMR) je nevladina organizacija koja pomože unapređenje životnog standarda siromašnog a ekonomski aktivnog stanovništva Srbije.

„Kredite smo uzeli da bi počeli da živimo bolje. U bankama to ne bi mogli jer nemamo ništa svoje. Zato vredno radimo kako bi vraćali rate, a sada se nadamo i gradnji kuće“, kaže Milka Gunj.

U cilju obezbeđivanja održivog finansiranja siromašnih preduzetnika koji nemaju pristup formalnom bankarskom tržištu, FMR nudi programe mikrokreditiranja osmišljene da trajno ekonomski osnaže i poboljšaju životni standard siromašnog stanovništva.

Prisutni u 18 opština centralne i južne Srbije od 2001.godine, FMR je klijentima – izbeglim i raseljenim licima, lokalnim preduzetnicima, nezaposlenima, početnicima u poslu, ženama izdao 10.583 kredita. Vrednost svih 1.238 kredita iz prvih devet meseci ove godine iznosi 2.284.920 evra. Prosečan zajam iznosi 1.846 evra, a broj rata za vraćanje zajma – 21 mesec. Donatori su UNHCR, DANIDA – Danska vlada, ICRC, Tavolo Trenito, UN Habitat.

Projekat je počeo 15. decembra 2006. godine sredstvima dobijenih na konkursu Javnih radova Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Iz državnog budžeta za 12 meseci dobijeno je 1.106.077,60 dinara. Opština Obrenovac se uključila sa 750.000 dinara za plate radnica. Dom zdravlja učestvovao je sa 273.105,72 dinara.

Odlični rezultati bili su motiv da se nađu novi izvori finasiranja posle isteka prve godine. Zahvaljujući Nacionalnom investicionom planu a preko Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj obezbeđen je novac za prva četiri meseca 2008.

U Domu zdravlja ipak su zabrinuti šta posle maja. Nadaju se da će naći novog donatora, baš kao i članice tima. Šest radnica, naime, do angažovanja za „Kućnu negu” bile su nezaposlene. Do posla su došle uključenjem Nacionalne službe zapošljavanja u projekat.

Za 12 meseci obavile su 1.800 poseta. Dnevno, od pet do sedam obilazaka nekog od 36 pacijenata. Računica je pokazala da su troškovi, u poređenju sa drugim načinima pomoći starima, najmanji – na mesečnom nivou, po pacijentu samo 4.400 dinara. Usluge gerontodomaćice iz Gerontocentra staju 9.000 dinara dok je za stacionarni smeštaj potrebno čak 23.792 dinara. U privatnim domovima mesečni borvak košta više stotina evra.

Ono što se ne može izmeriti novcem je, kako kaže sestra Ana Tanasković, sreća baka i deka kojima do ulaska članica tima i po čitavu deceniju niko nije prešao prag.

Primer Obrenovca pokazuje kako se može rešavati problem brige starih a koji su visoko na lestvici siromašnog dela populacije. Takođe, angažovanjem sestara, negovateljica, higijeničarki smanjuje se broj nezaposlenih. Lokalna samouprava je osim novčanog učešća za plate doprinela ukazivanjem široj javnosti na probleme starih zanemarenih osoba.

Porodica Gunj je informaciju o kreditima dobila od lokalnog poverenika za izbelice. Prvi kredit od 1.000 evra uzeli su marta 2004. godine da bi kupili kravu. Počeli su da se bave proizvodnjom mleka koje i danas isporučuju kragujevačkoj mlekari. Odlučili su se i za zemljoradnju, ono od čega su živeli u Hrvatskoj.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]