Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Mala revolucija samozapošljavanja u EU

Objavljeno 05.07.2018.

notebook_ilustracijaSamozapošljavanje je sve prisutnije u Evropi i pokriva sve veći broj aktivnosti, ali ta mala revolucija otvorila je nerešena pitanja u domenu socijalne zaštite. Zvanične statistike pokazuju da je 14% zaposlenih u EU samozaposleno. Status “frilensera” u nekim članicama EU je stvar izbora a u nekim nužnost.

Za razliku od tradicionalnih za samozapošljavanje profesija, poput lekara ili advokata, “frilenseri” nemaju biznis okruženje ili dozvolu, kaže ekspertkinja za budućnost rada Letisija Vito (Laetitia Vitaud).

“Oni nisu u regulisanim profesijama. Oni biraju da rade direktno sa kompanijama, a da ne budu njihovi zasposleni i odbijaju da im budu direktno podređeni”, rekla je za EURACTIV.fr Vito na jednom skupu u Parizu održanom krajem juna.

Iako su IT sektor i kreativne profesije (dizajneri, grafički dizajneri) na prvom mestu po “frilenserima”, taj model se širi i u nove sektore, kaže direktor platforme MALT Vensan Uge (Vincent Huguet). Ta platforma povezuje “frilensere” sa kompanijama.

“Poslovi u marketingu, komunikacijama ili upravljanju projektima, koji su tradicionalno bili rezervisani za zaposlene, sada su u rukama frilensera”, pojasnio je Uge.

Status “frilensera”, koji se ranije povezivao za nezaposlenošću i nesigurnim poslom, danas je sve poželjniji, pokazalo je istraživanje koje je platforma sprovela među tim, veoma specifičnim, delom populacije. Za 90% ispitanika honorarni rad predstavlja izbor.

Takav trend je međutim manje vidljiv na evropskom nivou. Prema podacima Evropske fondacije za unapređenje uslova života i rada (Eurofound), 60% ispitanika je izabralo status “frilensera” dok ga je 20% prihvatilo kao nužnost.

Veliki dispariteti

U Evropi, kada je reč o samozapošljavanju, postoje velike razlike. Podaci agencije Eurofound pokazuju da u EU ima 32 miliona samozaposlenih, odnosno 14% populacije koja radi. Taj nivo je stabilan od početka veka, ali krije velike disparitete.

“Situacija se u velikoj meri razlikuje od zemlje do zemlje”, rekao je prvi čovek za strategiju zapošljavanja u Generalnom direktoratu za zapošljavanje, socijalne poslove i inkluziju Evropske komisije Maks Uebe, dodavši da je “npr. u Grčkoj udeo samozaposlenih veći, 31%, dok je u Danskoj na najnižem nivou, 8%”.

Razlika između onih koji su to izabrali i onih koji su prisiljeni da budu samozaposleni velika je.

“U nordijskim zemljama 80% bira da bude samozaposleno dok je u zemljama poput Rumunije, Portugalije i Hrvatske većina na to prisiljena”, kazao je Uebe.

Te razlike ukazuju na “ranjivost” samozaposlenih radnika. Prema agenciji Eurofound, ti “ranjivi” čine 17% ukupnog broja samozaposlenih u EU.

U vreme kada EU razmatra zajedničku osnovu za socijalna prava, ostaje otvoreno pitanje prilagođavanja mera socijalne zaštite u domenu samozaposlenosti, upozorila je Vito.

Preuzeto sa: www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Klavijature
Nakon svih tekstova u kojima sam pisao o situacijama u kojima ne mogu da se snađem, kada mi je potrebna [...]
pon, jul 09, 2018
Source: Inkluzija blog
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
sri, jun 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
sri, jun 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
sri, jun 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]