Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Nedostatak veština, mreža, motivacije i finansiranja sprečava žene, migrante/kinje i mlade da jačaju kao preduzetnici/e

Objavljeno 16.12.2019.

Izveštaj "The Missing Entrepreneurs 2019" - naslovna stranaIzveštaj „Nedostajući preduzetnici 2019“ se fokusira na inkluzivne preduzetničke politike. Ove politike imaju za cilj da dopru do ciljnih grupa (kao što su žene, migranti/kinje, mladi) za koje su izazovi koji se javljaju u procesu pokretanja i razvijanja biznisa veći nego što je to uobičajeno.

Pokretanje sopstvenog biznisa od strane pripadnika i pripadnica ovih grupa pomaže u otvaranju novih radnih mesta, boreći se protiv socijalne i finansijske isključenosti i istovremeno podstičući ekonomski rast. Ovaj Izveštaj pokazuje da se rodni jaz u preduzetništvu neznatno smanjio, dok je sada veća verovatnoća da će imigranti/kinje biti samozaposleni nego što je to bilo slučaj pre jedne decenije.

Izveštaj takođe otkriva da su ove ciljne grupe nedovoljno zastupljene među digitalnim preduzetnicima i to zbog nekoliko faktora kao što su nepostojanje uzora za digitalno preduzetništvo i nedostatak digitalnih veština. Izveštaj preporučuje da kreatori politika treba više da rade na prevazilaženju ovih digitalno-specifičnih barijera, u isto vreme baveći se rešavanjem tradicionalnih prepreka za pokretanje biznisa, uključujući izgradnju digitalnih i preduzetničkih veština i razvijanje jačih mreža.

Manje je verovatno da će preduzetnici/e iz ovih grupa upravljati brzorastućim preduzećima, zato što im nedostaju veštine, umreženost i pristup finansijskim resursima potrebnim za rast.

Međutim, takođe je manje verovatno da će oni pokazati motivaciju da razvijaju svoj biznis. Ambicije koje se odnose na rast zahtevaju obezbeđivanje inspirativnih uzora i većeg broja obuka na temu upravljanja poslovanjem.

Pristup finansijskim resursima potrebnim za rast preduzeća može se unaprediti pružanjem podrške namenskim mrežama „poslovnih anđela” i rešavanjem pitanja rodnih predrasuda u odlučivanju o rizičnom kapitalu.

Publikacija „Nedostajući preduzetnici 2019” deo je kontinuirane saradnje između OECD i Evropske komisije. Drugi rezultati ove saradnje, između ostalih, predstavljaju poslednja četiri izdanja izveštaja „Nedostajući preduzetnici” i jedanaest kratkih pregleda politika.

OECD i Evropska komisija su takođe pokrenuli onlajn alat za inkluzivno i socijalno preduzetništvo kako bi pomogli kreatorima politika u osmišljavanju i sprovođenju politika, strategija, inicijativa i programa.

Izveštaj „Nedostajući preduzetnici 2019” možete preuzeti ovde.

Izvor: ec.europa.eu

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]