Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Nedostatak veština, mreža, motivacije i finansiranja sprečava žene, migrante/kinje i mlade da jačaju kao preduzetnici/e

Objavljeno 16.12.2019.

Izveštaj "The Missing Entrepreneurs 2019" - naslovna stranaIzveštaj „Nedostajući preduzetnici 2019“ se fokusira na inkluzivne preduzetničke politike. Ove politike imaju za cilj da dopru do ciljnih grupa (kao što su žene, migranti/kinje, mladi) za koje su izazovi koji se javljaju u procesu pokretanja i razvijanja biznisa veći nego što je to uobičajeno.

Pokretanje sopstvenog biznisa od strane pripadnika i pripadnica ovih grupa pomaže u otvaranju novih radnih mesta, boreći se protiv socijalne i finansijske isključenosti i istovremeno podstičući ekonomski rast. Ovaj Izveštaj pokazuje da se rodni jaz u preduzetništvu neznatno smanjio, dok je sada veća verovatnoća da će imigranti/kinje biti samozaposleni nego što je to bilo slučaj pre jedne decenije.

Izveštaj takođe otkriva da su ove ciljne grupe nedovoljno zastupljene među digitalnim preduzetnicima i to zbog nekoliko faktora kao što su nepostojanje uzora za digitalno preduzetništvo i nedostatak digitalnih veština. Izveštaj preporučuje da kreatori politika treba više da rade na prevazilaženju ovih digitalno-specifičnih barijera, u isto vreme baveći se rešavanjem tradicionalnih prepreka za pokretanje biznisa, uključujući izgradnju digitalnih i preduzetničkih veština i razvijanje jačih mreža.

Manje je verovatno da će preduzetnici/e iz ovih grupa upravljati brzorastućim preduzećima, zato što im nedostaju veštine, umreženost i pristup finansijskim resursima potrebnim za rast.

Međutim, takođe je manje verovatno da će oni pokazati motivaciju da razvijaju svoj biznis. Ambicije koje se odnose na rast zahtevaju obezbeđivanje inspirativnih uzora i većeg broja obuka na temu upravljanja poslovanjem.

Pristup finansijskim resursima potrebnim za rast preduzeća može se unaprediti pružanjem podrške namenskim mrežama „poslovnih anđela” i rešavanjem pitanja rodnih predrasuda u odlučivanju o rizičnom kapitalu.

Publikacija „Nedostajući preduzetnici 2019” deo je kontinuirane saradnje između OECD i Evropske komisije. Drugi rezultati ove saradnje, između ostalih, predstavljaju poslednja četiri izdanja izveštaja „Nedostajući preduzetnici” i jedanaest kratkih pregleda politika.

OECD i Evropska komisija su takođe pokrenuli onlajn alat za inkluzivno i socijalno preduzetništvo kako bi pomogli kreatorima politika u osmišljavanju i sprovođenju politika, strategija, inicijativa i programa.

Izveštaj „Nedostajući preduzetnici 2019” možete preuzeti ovde.

Izvor: ec.europa.eu

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]