Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Neiskorišćen prostor za inkluzivan rast

Objavljeno 08.09.2015.

rich - ilustracijeU svetlu sve većih bojazni zbog rasta nejednakosti u prihodima i njegovih negativnih ekonomskih i socijalnih efekata, Svetski ekonomski forum (SEF) objavio je 7. septembra prvi izveštaj o inkluzivnom rastu u svetu sa ciljem da se preispitaju napori za ubrzavanje ekonomskog rasta radi unapređenja životnog standarda celog društva. Istraživanjem postignuća u borbi protiv nejednakosti obuhvaćena je i Srbija koja je u svojoj grupi zemalja sa višim srednjim prihodima sedma po kriterijumu obrazovanje i veštine a po kriterijumu osnovne usluge i infrastruktura tek 20.

Izveštaj Inkluzivan rast i razvoj, prvi Forumov dokument te vrste, pokazao je da su svih 112 zemalja obuhvaćenih istraživanjem propustile prilike da smanje nejednakost u prihodima a da ne nanesu štete privrednom rastu.

Svrha izveštaja je da ukaže kako zemlje mogu da iskoriste široki spektar politika i institucionalnih mehanizama da bi ekonomski rast postao socijalno uključeniji bez istovremenog kočenja inicijativa za rast, štednju i ulaganja.

Zemlje obuhvaćene istraživanjem podeljene su u četiri grupe – napredne, one sa višim srednjim i one sa nižim srednjim prihodima i zemlje sa niskim prihodima. Performanse zemalja ocenjivane su u sedam ključnih dimenzija sa ukupno 140 indikatora.

Srbija je u grupi 26 zemalja sa višim srednjim prihodima u kojoj su i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Poljska i Turska, kao i Kina, Rusija, Brazil, Meksiko.

Po kriterijumu obrazovanje i veštine Srbija je sedma od 20 zemalja iz svoje ekonomske grupe a po kriterijumu korupcija i rente 11. od 26 država.

Kod zaposlenosti je Srbija 20. od 22 zemlje, kod preduzetništva 21. od 25, kod finansijskog posredovanja 18. od 26, kod osnovnih usluga i infrastrukture 20. od 26 a kod fiskalnih transfera 13. od 26 zemalja.

Propuštene prilike

Član upravog odbora SEF Rik Samans (Rick) istakao je da kreatorima politike, poslovnim liderima i drugim zainteresovanim stranama izveštaj pruža jasniju sliku šta je njihova zemlja uradila da iskoristi postojeći prostor i najbolju praksu za smanjenje nejednakosti u prihodima.

“Cilj izveštaja je da podstakne diskusije o nejednakosti i to manje o težnjama a mnogo više o konkretnim akcijama”, istakao je Samans.

Istraživanje je potvrdilo da sve zemlje imaju prostora za smanjenje nejednakosti, kao i da je moguće istovremeno voditi politike koje su dobre i za inkluziju i za rast.

Takođe je izveštaj pokazao da fiskalni transferi mogu da budu od pomoći, ali i druge politike, kao i da efikasna promocija socijalne inkluzije nije luksuz samo zemalja sa visokim prihodima. Kako se naglašava, u pojedinim oblastima neke zemlje u razvoju uradile su više od onih sa znatno većim prihodima.

Forumov izveštaj je ukazao i na regionalne sličnosti. Kao primer se navodi značaj deljenja kulture, tradicije ili političko-ekonomske situacije za oblasti poput poreskog sistema u istočnoj Evropi ili jednakosti u obrazovanju u Latinskoj Americi.

Upozorava se i na mali broj političkih opcija za strukturno prilagođavanje ekonomija za inkluzivni rast i ponovo ističe da je neophodno da politike budu orijentisane i na jačanje privrednog rasta i na unapređenje jednakosti.

“Najpogodniji pristup za neku zemlju zavisi od njenih specifičnosti. Međutim, naša analiza pokazala je da sve zemlje imaju prostora za unapređenje sa ciljem usmeravanja ekonomija na put mnogo inkluzivnijeg rasta”, kazala je vodeća ekonomistkinja SEF Dženifer Blanke (Jennifer).

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]