Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Novi početak za 13 izbeglih i interno raseljenih porodica

Objavljeno 28.04.2011.

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život”, Orhan i Mersiha Kurteši, Nova Crnja

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život”, Orhan i Mersiha Kurteši, Nova Crnja

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život, presrećna sam”, kaže Mersiha Kurteši donedavno raseljena sa Kosova u kolektivnom centru “Salvatore” u Bujanovcu.

Mersiha je sa suprugom Orhanom i troje dece, nedavno uz pomoć programa za “Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj” (PBILD), zajedničkog programa Ujedinjenih nacija na jugu Srbije, kupila kuću u Novoj Crnji kod Zrenjanina. “Srećan sam iako znam da će nam biti teško ali završio sam frizerski zanat, imamo nešto ušteđevine da možemo da započnemo neki posao ovde u Novoj Crnji i obezbedimo pristojan život svojoj porodici”, kaže Orhan.

Zajedno sa Orhanom i Mersihom, još tri druge porodice napustile su kolektivni centar “Salvatore” u Bujanovcu i kupili kuće u Novoj Crnji. Tokom leta svi oni konkurisali su za PBILD-ov paket pomoći bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava. To je jedan od tri paketa pomoći koje PBILD program nudi raseljenim licima (IRL) i izbeglicama smeštenim u kolektivnim centrima u dva okruga na jugu Srbije. “Ovim paketima pomoći, a u skladu sa planom Vlade Republike Srbije o zatvaranju kolektivnih centara, raseljenim i izbeglim licima PBILD program pruža šansu da obezbede sebi trajno stambeno rešenje i motivišu ih da napuste kolektivne centre”, kaže Krisi Hirst, menadžerka PBILD programa.

Od početka sprovođenja PBILD programa, kolektivne centre je uz pomoć bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava napustilo 13 porodica i uselilo u nove kuće. Raseljena i izbegla lica koja se prijave i ispune sve uslove za ovu vrstu pomoći, mogu da kupe seosko domaćinstvo bilo gde na teritoriji Srbije. “Porodice takođe dobijaju i dodatnu materijalnu pomoć, koja je često u vidu aparata za domaćinstvo i to u vrednosti ne većoj od 80.000 dinara”, kaže Dragana Marinković, predstavnica NVO “Vizija” partnera na sprovođenju ovog projekta.

Rade Spasić ispred svoje započete porodične kuće u Vranju

Rade Spasić ispred svoje započete porodične kuće u Vranju

Pored kupovine seoskih domaćinstava, porodicama raseljenih i izbeglih lica takođe se nudi paket pomoći u građevinskom materijalu za dogradnju ili završetak započetih kuća kao i “PIKAP” paket pomoći u vrednosti od 160.000 dinara po porodici koji se sprovodi u saradnji sa nevladinom organizacijom INTERSOS. Pomoć u obliku ovih paketa do sada je dobilo oko 50 porodica a uslov za dobijanje je da su porodice već napustile kolektivne centre i započele gradnju svojih kuća ili se nalaze u privatnom smeštaju.

PIKAP je prva vrsta pomoći za koju smo konkurisali otkako smo izašli iz kolektivnog centra pre šest godina”, kaže Rade Spasić raseljen iz Gnjilana sa svojom šestočlanom porodicom. “Sami smo započeli ovu kuću dok smo bili u kolektivnom centru. Ja sam invalid i penzioner, sin mi se oženio i kuća postaje tesna. Ovim novcem i materijalom koji smo dobili od PBILD-a sredićemo sobe i kupatilo”, kaže Rade.

Interno raseljena i izbegla lica su često suočena sa problemom posedovanja ličnih kao  I posedovnih dokumenata kojima se dokazuje vlasnistvo nad imovinom a koje treba priložiti prilikom prijavljivanja za bilo koju od pomoći, te je PBILD program angažovao nevladinu organizaciju “Praksis” koja svim zainteresovanima za bilo koju od pomoći obezbeđuje neophodnu besplatnu pravnu pomoć vezanu za imovinska pitanja i lična dokumenta.

“Važno je napomenuti da će Praxis obezbediti besplatan pravni savet svim interno raseljenim i izbeglim licima kojima je inače potrebna ova vrsta pomoći, a koja se nisu opredelila ni za jednu od ponuđenih opcija. Do sada je obrađeno 1530 pravnih zahteva”, kaže Lirije Selmani Misini, koordinatorka na komponenti pomoći raseljenim i izbeglim licima u PBILD programu.

Projekat pomoći raseljenim licima biće dostupan do juna 2011 godine, do kada se očekuje da će još 25 porodica dobiti pakete pomoći, napuste kolektivne centre i trajno reše svoj smeštaj. Što se tiče besplatne pravne pomoći biće obrađeno još 470 zahteva.

***

O PBILD programu

PBILD je zajednički program UN-a koji se sprovodi u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu od 2009 do 2012. godine iz novootvorene Kancelarije UN-a u Bujanovcu. PBILD tim sastavljen je od osoblja iz šest partnerskih UN agencija koje realizuju program, a to su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN-HABITAT), Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Šest UN agencija rade zajedno kao „Jedan UN”, a u saradnji sa Vladom Republike Srbije i svim opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

PBILD program finansira pet međunarodnih donatora, i to su španski Fond za dostizanje Milenijumskih ciljeva razvoja, Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Kraljevina Norveška i Program UNDP.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Kalkulator socijalnih davanja

Kalkulator socijalnih davanja

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) razvio je aplikaciju  Kalkulator socijalnih davanja.Kalkulator socijalnih davanja ima za cilj da građanima i građankama pruži moguću procenu…

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
uto, okt 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Konstantan tehnološki razvoj nameće stalnu potrebu za unapređenjem obrazovne tehnologije na svim nivoima. Pojava računara i drugih savremenih nastavnih sredstava [...]
pet, okt 23, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]