Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Novi početak za 13 izbeglih i interno raseljenih porodica

Objavljeno 28.04.2011.

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život”, Orhan i Mersiha Kurteši, Nova Crnja

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život”, Orhan i Mersiha Kurteši, Nova Crnja

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život, presrećna sam”, kaže Mersiha Kurteši donedavno raseljena sa Kosova u kolektivnom centru “Salvatore” u Bujanovcu.

Mersiha je sa suprugom Orhanom i troje dece, nedavno uz pomoć programa za “Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj” (PBILD), zajedničkog programa Ujedinjenih nacija na jugu Srbije, kupila kuću u Novoj Crnji kod Zrenjanina. “Srećan sam iako znam da će nam biti teško ali završio sam frizerski zanat, imamo nešto ušteđevine da možemo da započnemo neki posao ovde u Novoj Crnji i obezbedimo pristojan život svojoj porodici”, kaže Orhan.

Zajedno sa Orhanom i Mersihom, još tri druge porodice napustile su kolektivni centar “Salvatore” u Bujanovcu i kupili kuće u Novoj Crnji. Tokom leta svi oni konkurisali su za PBILD-ov paket pomoći bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava. To je jedan od tri paketa pomoći koje PBILD program nudi raseljenim licima (IRL) i izbeglicama smeštenim u kolektivnim centrima u dva okruga na jugu Srbije. “Ovim paketima pomoći, a u skladu sa planom Vlade Republike Srbije o zatvaranju kolektivnih centara, raseljenim i izbeglim licima PBILD program pruža šansu da obezbede sebi trajno stambeno rešenje i motivišu ih da napuste kolektivne centre”, kaže Krisi Hirst, menadžerka PBILD programa.

Od početka sprovođenja PBILD programa, kolektivne centre je uz pomoć bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava napustilo 13 porodica i uselilo u nove kuće. Raseljena i izbegla lica koja se prijave i ispune sve uslove za ovu vrstu pomoći, mogu da kupe seosko domaćinstvo bilo gde na teritoriji Srbije. “Porodice takođe dobijaju i dodatnu materijalnu pomoć, koja je često u vidu aparata za domaćinstvo i to u vrednosti ne većoj od 80.000 dinara”, kaže Dragana Marinković, predstavnica NVO “Vizija” partnera na sprovođenju ovog projekta.

Rade Spasić ispred svoje započete porodične kuće u Vranju

Rade Spasić ispred svoje započete porodične kuće u Vranju

Pored kupovine seoskih domaćinstava, porodicama raseljenih i izbeglih lica takođe se nudi paket pomoći u građevinskom materijalu za dogradnju ili završetak započetih kuća kao i “PIKAP” paket pomoći u vrednosti od 160.000 dinara po porodici koji se sprovodi u saradnji sa nevladinom organizacijom INTERSOS. Pomoć u obliku ovih paketa do sada je dobilo oko 50 porodica a uslov za dobijanje je da su porodice već napustile kolektivne centre i započele gradnju svojih kuća ili se nalaze u privatnom smeštaju.

PIKAP je prva vrsta pomoći za koju smo konkurisali otkako smo izašli iz kolektivnog centra pre šest godina”, kaže Rade Spasić raseljen iz Gnjilana sa svojom šestočlanom porodicom. “Sami smo započeli ovu kuću dok smo bili u kolektivnom centru. Ja sam invalid i penzioner, sin mi se oženio i kuća postaje tesna. Ovim novcem i materijalom koji smo dobili od PBILD-a sredićemo sobe i kupatilo”, kaže Rade.

Interno raseljena i izbegla lica su često suočena sa problemom posedovanja ličnih kao  I posedovnih dokumenata kojima se dokazuje vlasnistvo nad imovinom a koje treba priložiti prilikom prijavljivanja za bilo koju od pomoći, te je PBILD program angažovao nevladinu organizaciju “Praksis” koja svim zainteresovanima za bilo koju od pomoći obezbeđuje neophodnu besplatnu pravnu pomoć vezanu za imovinska pitanja i lična dokumenta.

“Važno je napomenuti da će Praxis obezbediti besplatan pravni savet svim interno raseljenim i izbeglim licima kojima je inače potrebna ova vrsta pomoći, a koja se nisu opredelila ni za jednu od ponuđenih opcija. Do sada je obrađeno 1530 pravnih zahteva”, kaže Lirije Selmani Misini, koordinatorka na komponenti pomoći raseljenim i izbeglim licima u PBILD programu.

Projekat pomoći raseljenim licima biće dostupan do juna 2011 godine, do kada se očekuje da će još 25 porodica dobiti pakete pomoći, napuste kolektivne centre i trajno reše svoj smeštaj. Što se tiče besplatne pravne pomoći biće obrađeno još 470 zahteva.

***

O PBILD programu

PBILD je zajednički program UN-a koji se sprovodi u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu od 2009 do 2012. godine iz novootvorene Kancelarije UN-a u Bujanovcu. PBILD tim sastavljen je od osoblja iz šest partnerskih UN agencija koje realizuju program, a to su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN-HABITAT), Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Šest UN agencija rade zajedno kao „Jedan UN”, a u saradnji sa Vladom Republike Srbije i svim opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

PBILD program finansira pet međunarodnih donatora, i to su španski Fond za dostizanje Milenijumskih ciljeva razvoja, Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Kraljevina Norveška i Program UNDP.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Decilna raspodela potrošnje i prihoda u Republici Srbiji u 2018. godini
Jul, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]