Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Novi početak za 13 izbeglih i interno raseljenih porodica

Objavljeno 28.04.2011.

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život”, Orhan i Mersiha Kurteši, Nova Crnja

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život”, Orhan i Mersiha Kurteši, Nova Crnja

“Nakon skoro deset godina provedenih u kolektivnom centru, započinjemo novi život, presrećna sam”, kaže Mersiha Kurteši donedavno raseljena sa Kosova u kolektivnom centru “Salvatore” u Bujanovcu.

Mersiha je sa suprugom Orhanom i troje dece, nedavno uz pomoć programa za “Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj” (PBILD), zajedničkog programa Ujedinjenih nacija na jugu Srbije, kupila kuću u Novoj Crnji kod Zrenjanina. “Srećan sam iako znam da će nam biti teško ali završio sam frizerski zanat, imamo nešto ušteđevine da možemo da započnemo neki posao ovde u Novoj Crnji i obezbedimo pristojan život svojoj porodici”, kaže Orhan.

Zajedno sa Orhanom i Mersihom, još tri druge porodice napustile su kolektivni centar “Salvatore” u Bujanovcu i kupili kuće u Novoj Crnji. Tokom leta svi oni konkurisali su za PBILD-ov paket pomoći bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava. To je jedan od tri paketa pomoći koje PBILD program nudi raseljenim licima (IRL) i izbeglicama smeštenim u kolektivnim centrima u dva okruga na jugu Srbije. “Ovim paketima pomoći, a u skladu sa planom Vlade Republike Srbije o zatvaranju kolektivnih centara, raseljenim i izbeglim licima PBILD program pruža šansu da obezbede sebi trajno stambeno rešenje i motivišu ih da napuste kolektivne centre”, kaže Krisi Hirst, menadžerka PBILD programa.

Od početka sprovođenja PBILD programa, kolektivne centre je uz pomoć bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava napustilo 13 porodica i uselilo u nove kuće. Raseljena i izbegla lica koja se prijave i ispune sve uslove za ovu vrstu pomoći, mogu da kupe seosko domaćinstvo bilo gde na teritoriji Srbije. “Porodice takođe dobijaju i dodatnu materijalnu pomoć, koja je često u vidu aparata za domaćinstvo i to u vrednosti ne većoj od 80.000 dinara”, kaže Dragana Marinković, predstavnica NVO “Vizija” partnera na sprovođenju ovog projekta.

Rade Spasić ispred svoje započete porodične kuće u Vranju

Rade Spasić ispred svoje započete porodične kuće u Vranju

Pored kupovine seoskih domaćinstava, porodicama raseljenih i izbeglih lica takođe se nudi paket pomoći u građevinskom materijalu za dogradnju ili završetak započetih kuća kao i “PIKAP” paket pomoći u vrednosti od 160.000 dinara po porodici koji se sprovodi u saradnji sa nevladinom organizacijom INTERSOS. Pomoć u obliku ovih paketa do sada je dobilo oko 50 porodica a uslov za dobijanje je da su porodice već napustile kolektivne centre i započele gradnju svojih kuća ili se nalaze u privatnom smeštaju.

PIKAP je prva vrsta pomoći za koju smo konkurisali otkako smo izašli iz kolektivnog centra pre šest godina”, kaže Rade Spasić raseljen iz Gnjilana sa svojom šestočlanom porodicom. “Sami smo započeli ovu kuću dok smo bili u kolektivnom centru. Ja sam invalid i penzioner, sin mi se oženio i kuća postaje tesna. Ovim novcem i materijalom koji smo dobili od PBILD-a sredićemo sobe i kupatilo”, kaže Rade.

Interno raseljena i izbegla lica su često suočena sa problemom posedovanja ličnih kao  I posedovnih dokumenata kojima se dokazuje vlasnistvo nad imovinom a koje treba priložiti prilikom prijavljivanja za bilo koju od pomoći, te je PBILD program angažovao nevladinu organizaciju “Praksis” koja svim zainteresovanima za bilo koju od pomoći obezbeđuje neophodnu besplatnu pravnu pomoć vezanu za imovinska pitanja i lična dokumenta.

“Važno je napomenuti da će Praxis obezbediti besplatan pravni savet svim interno raseljenim i izbeglim licima kojima je inače potrebna ova vrsta pomoći, a koja se nisu opredelila ni za jednu od ponuđenih opcija. Do sada je obrađeno 1530 pravnih zahteva”, kaže Lirije Selmani Misini, koordinatorka na komponenti pomoći raseljenim i izbeglim licima u PBILD programu.

Projekat pomoći raseljenim licima biće dostupan do juna 2011 godine, do kada se očekuje da će još 25 porodica dobiti pakete pomoći, napuste kolektivne centre i trajno reše svoj smeštaj. Što se tiče besplatne pravne pomoći biće obrađeno još 470 zahteva.

***

O PBILD programu

PBILD je zajednički program UN-a koji se sprovodi u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu od 2009 do 2012. godine iz novootvorene Kancelarije UN-a u Bujanovcu. PBILD tim sastavljen je od osoblja iz šest partnerskih UN agencija koje realizuju program, a to su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN-HABITAT), Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Šest UN agencija rade zajedno kao „Jedan UN”, a u saradnji sa Vladom Republike Srbije i svim opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

PBILD program finansira pet međunarodnih donatora, i to su španski Fond za dostizanje Milenijumskih ciljeva razvoja, Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Kraljevina Norveška i Program UNDP.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]