Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Novih 2,2 miliona evra od EU i EBRD za mala preduzeća

Objavljeno 14.03.2019.

EBRD - logoNajmanje 130 malih i srednjih preduzeća u Srbiji moći će u naredne četiri godine da unapredi konkurentnost zahvaljujući novom savetodavnom programu Evropske banke za obnovu i razvoj „EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP” u koji je EU uložila 2,2 miliona evra, rečeno je 13. marta na predstavljanju projekta. Za pomoć će moći da konkurišu MSP koja su većinski privatna i u većinskom domaćem vlasništvu iz niza poslovnih sektora.

„Posebna vrednost programa koji će sprovoditi EBRD uz pomoć Ministarstva privrede jeste prenos znanja stranih stručnjaka sa velikim iskustvom u praksi, kao i unapređenje usluga lokalnih konsultanata”, kazao je državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac i pozvao mala i srednja preduzeća da iskoriste mogućnosti programa i unaprede konkurentnost na regionalnim i tržištima EU.

On je istakao da je poslednjih nekoliko godina strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva privrede sveobuhvatna podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika/ca koji čine 99% svih privrednih društava u zemlji i zapošljavaju dve trećine svih radnika/ca u zemlji.

Trivunac je podsetio i da je Ministarstvo privrede za mala i srednja preduzeća izdvojilo 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava pomoći, ali i savetodavne programe i monitoring, a da su pomoć tom sektoru omogućili kroz razne programe i Fond za razvoj Srbije, Razvojna agencija Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje i Inovacioni fond.

Šef Delegacije EU Srbiji Sem Fabrici kazao je da je ovo peti projekat pomoći malim i srednjim preduzećima koje EU tokom prethodnih 15 godina realizuje u Srbiji sa EBRD.

„Tri četvrtine malih i srednjih preduzeća koja su bila u ovom projektu uvećala su u proseku svoj obrt za gotovo 25%, 66% njih su povećali broj radnika, pa je tako otvoreno gotovo 2.000 radnih mesta”, kazao je Fabrici.

Istakao je i da su mala i srednja preduzeća koja su dobila pomoć privukla oko 207 miliona evra dodatnog finansiranja za svoje poslovanje, a 75% malih i srednjih preduzeća su prepoznala značaj projekta i nastavila su da koriste savetodavne usluge.

„Ove brojke nam daju potvrdu da je ovo uspešan, prilagođen pristup”, kazao je on i ocenio da je ključ uspeha to što se savetodavna pomoć prilagođava svakom preduzeću pojedinačno.

Kako je objasnio, pomoć omogućava da preduzeća uvedu evropske i međunarodne standarde, smanje troškove proizvodnje, pronađu dobro tržište i izvoznu strategiju za svoje proizvode i usluge.

Projekat omogućava MSP i da imaju bolji pristup finansijama, inovativnim tehnologijama i različitim alatima za upravljanje.

Dodao je i da će 45 lokalnih konsultatanata/kinja imati obuke, kako bi na bolji način pomagali malim i srednjim preduzećima.

„Ovo je deo šireg paketa sredstava podrške u okviru Razvojnog programa za MSP koje EU kontinuirano pruža srpskoj privredi. Ranije smo več opredelili 14 miliona evra za ovaj projekat, a sada još 2,2 miliona evra, što je deo šireg paketa koji iznosu gotovo 200 miliona evra koja su uložena u pomoć privredi Srbije”, kazao je Fabrici.

Regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan i šefica kancelarije u Srbiji Žužana Hargitai kazala je da je od 2001. godine do sada ta finansijska institucija pomogla srpsku privredu sa 5,2 milijarde evra, a gotovo 70% bilo je namenjeno kao pomoć razvoju privatnog sektora.

Ona je podsetila da je EBRD do sada podržala više od 900 malih i srednjih preduzeća, kao i da savetodavna pomoć EBRD pokriva nekoliko oblasti od proizvodnje, IT i maloprodaje, do modnog dizajna.

„Više od dve trećine malih i srednjih preduzeća se nalaze van Beograda, a prosečni godišnji obrt tih kompanija je oko 900.000 evra”, kazala je ona.

Pravo da konkurišu za pomoć imaju mala i srednja preduzeća u svim poslovnim sektorima sa izuzetkom vojne i duvanske industrije, industrije žestokih pića, osiguranja, bankarstva, finansijskih usluga i igara na sreću. Potrebno je da su firme većinski privatne i u većinski domaćem vlasništvu, da posluju najmanje dve godine i imaju od 10 do 500 zaposlenih.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]