Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Novih 2,2 miliona evra od EU i EBRD za mala preduzeća

Objavljeno 14.03.2019.

EBRD - logoNajmanje 130 malih i srednjih preduzeća u Srbiji moći će u naredne četiri godine da unapredi konkurentnost zahvaljujući novom savetodavnom programu Evropske banke za obnovu i razvoj „EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP” u koji je EU uložila 2,2 miliona evra, rečeno je 13. marta na predstavljanju projekta. Za pomoć će moći da konkurišu MSP koja su većinski privatna i u većinskom domaćem vlasništvu iz niza poslovnih sektora.

„Posebna vrednost programa koji će sprovoditi EBRD uz pomoć Ministarstva privrede jeste prenos znanja stranih stručnjaka sa velikim iskustvom u praksi, kao i unapređenje usluga lokalnih konsultanata”, kazao je državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac i pozvao mala i srednja preduzeća da iskoriste mogućnosti programa i unaprede konkurentnost na regionalnim i tržištima EU.

On je istakao da je poslednjih nekoliko godina strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva privrede sveobuhvatna podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika/ca koji čine 99% svih privrednih društava u zemlji i zapošljavaju dve trećine svih radnika/ca u zemlji.

Trivunac je podsetio i da je Ministarstvo privrede za mala i srednja preduzeća izdvojilo 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava pomoći, ali i savetodavne programe i monitoring, a da su pomoć tom sektoru omogućili kroz razne programe i Fond za razvoj Srbije, Razvojna agencija Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje i Inovacioni fond.

Šef Delegacije EU Srbiji Sem Fabrici kazao je da je ovo peti projekat pomoći malim i srednjim preduzećima koje EU tokom prethodnih 15 godina realizuje u Srbiji sa EBRD.

„Tri četvrtine malih i srednjih preduzeća koja su bila u ovom projektu uvećala su u proseku svoj obrt za gotovo 25%, 66% njih su povećali broj radnika, pa je tako otvoreno gotovo 2.000 radnih mesta”, kazao je Fabrici.

Istakao je i da su mala i srednja preduzeća koja su dobila pomoć privukla oko 207 miliona evra dodatnog finansiranja za svoje poslovanje, a 75% malih i srednjih preduzeća su prepoznala značaj projekta i nastavila su da koriste savetodavne usluge.

„Ove brojke nam daju potvrdu da je ovo uspešan, prilagođen pristup”, kazao je on i ocenio da je ključ uspeha to što se savetodavna pomoć prilagođava svakom preduzeću pojedinačno.

Kako je objasnio, pomoć omogućava da preduzeća uvedu evropske i međunarodne standarde, smanje troškove proizvodnje, pronađu dobro tržište i izvoznu strategiju za svoje proizvode i usluge.

Projekat omogućava MSP i da imaju bolji pristup finansijama, inovativnim tehnologijama i različitim alatima za upravljanje.

Dodao je i da će 45 lokalnih konsultatanata/kinja imati obuke, kako bi na bolji način pomagali malim i srednjim preduzećima.

„Ovo je deo šireg paketa sredstava podrške u okviru Razvojnog programa za MSP koje EU kontinuirano pruža srpskoj privredi. Ranije smo več opredelili 14 miliona evra za ovaj projekat, a sada još 2,2 miliona evra, što je deo šireg paketa koji iznosu gotovo 200 miliona evra koja su uložena u pomoć privredi Srbije”, kazao je Fabrici.

Regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan i šefica kancelarije u Srbiji Žužana Hargitai kazala je da je od 2001. godine do sada ta finansijska institucija pomogla srpsku privredu sa 5,2 milijarde evra, a gotovo 70% bilo je namenjeno kao pomoć razvoju privatnog sektora.

Ona je podsetila da je EBRD do sada podržala više od 900 malih i srednjih preduzeća, kao i da savetodavna pomoć EBRD pokriva nekoliko oblasti od proizvodnje, IT i maloprodaje, do modnog dizajna.

„Više od dve trećine malih i srednjih preduzeća se nalaze van Beograda, a prosečni godišnji obrt tih kompanija je oko 900.000 evra”, kazala je ona.

Pravo da konkurišu za pomoć imaju mala i srednja preduzeća u svim poslovnim sektorima sa izuzetkom vojne i duvanske industrije, industrije žestokih pića, osiguranja, bankarstva, finansijskih usluga i igara na sreću. Potrebno je da su firme većinski privatne i u većinski domaćem vlasništvu, da posluju najmanje dve godine i imaju od 10 do 500 zaposlenih.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]