Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno 27.11.2015.

davenport-orangeGlobalna inicijativa “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” obeležena je u Beogradu najavom zajedničkih aktivnosti Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i Tima UN povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Na skupu održanom u ustanovi kulture Parobrod, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je u novembarskom Izveštaju o Srbiji Evropske komisije ukazano na postojanje fenomena nasilja nad ženama, ali i na sve jače i odlučnije napore Vlade Srbije da se izbori sa tim problemom.

Ambasador EU Davenport je naglasio da je problem nasilja nad ženama “veoma aktuelan” tokom migrantske krize.

“Nažalost došlo je do toga da su žene i devojke žrtve vrlo beskrupuloznih ljudi, koji se bave neprihvatljivim stvarima tokom njihovog dugog puta u Evropu”, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

On je rekao da je nasilje nad ženama dnevni fenomen ne samo u Srbiji, već i širom sveta, “naročito u teškim situacijama konflikata i rata”.

Devenport je kazao da je neophodno da svi budu svesni postojanja nasilja nad ženama kako bi se zajedno zalagali za jačanje aktivnosti u borbi protiv tog nasilja.

Predsednica Vladinog Koordinacionog tela Zorana Mihajlović rekla je da su tokom 2015. godine u Srbiji ubijene 33 žene u porodičnom nasilju i da je svaka žrtva porodičnog nasilja odgovornost svih.

“Kada kažem svi, tu ubrajam svakoga od nas, građane i građanke, institucije, medije. Svi moramo da učinimo mnogo više nego što se uradilo u prethodnom periodu”, rekla je Zorana Mihjalović.

Ona je rekla da je neophodno formiranje zakonodavnog okvira koji će uskladiti porodični i krivični zakon, kao i realizacija strategije i akcionog plana rodne ravnopravnosti koji se u jednom delu tiče borbe nasilja nad ženama i devojčicama.

Koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano poručila je da će sistem UN nastaviti da podržava institucije u odgovoru na suzbijanje nasilja nad ženama “jer ono nipošto ne sme biti tolerisano”.

“U uslovima nasilja ne vladaju pravila vladavine ljudskih prava što znači da su žene posebno ugrožene”, rekla je Solorano. Ona je istakla da UN posebnu pažnju obraćaju na počinioce nastojeći da takvo ponašanje učine neprihvatljivim.

Na skupu je učestvovala i Sabin Frejzer, regionalna savetnica UN Women. UN fond za suzbijanje nasilja nad ženama, kojim rukovodi UN Women, u toku ove godine dodelio je sredstva u iznosu od 1.200,000 dolara organizacijama u Srbiji kako bi kroz svoje projektne aktivnosti doprinele suzbijanju rodno zasnovanog nasilja.

Kao sastavni deo ovogodišnje inicijative generalnog sekretara UN, tokom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, od 25. novembra do 10. decembra ce trajati kampanja „Orange the World: End Violence against Women and Girls“, u okviru koje će spomenici i znamenitosti širom sveta biti osvetljene narandžastom bojom.

Kako bi simbolizovali svetliju budućnost bez nasilja nad ženama, u Beogradu će tokom 16 dana aktivizma narandžastom bojom biti osvetljeni Skupština Srbije, Most na Adi, zgrada Vlade, Narodno Pozorište, spomenik Pobednik i Palata Albanija.

Pored toga, zainteresovani posetioci će u UK Parobrod od 25. do 30. novembra moći da posete Nultu zonu tolerancije nad nasiljem u okviru koje će biti organizovana izložba i filmske projekcije na temu nasilja nad ženama.

Izvor: europa.rs

 


 

Zajedničko saopštenje uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra

Federika Mogerini, visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Komisije, Vera Jurova, komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj i Hristos Stilijanides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama, izdali su sledeće saopštenje:

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udružujemo snage kako bismo stali na put nasilju nad ženama i devojčicama. Nasilje predstavlja ozbiljno krešenje ljudskih prava i vid rodne diskriminacije koji razara sve zemlje u Evropi i svetu.

Snažno osuđujemo sve vidove nasilja nad ženama i devojčicama.

Cifre su zabrinjavajuće: svaka treća žena u EU je u određenom periodu života doživela neki oblik rodno zasnovanog nasilja. U okviru naših granica ali i šire ima previše devojčica koje su udate ili su žrtve polnog sakaćenja. U velikom broju zemalja više od polovine ubijenih žena su žrtve svojih partnera, rođaka ili članova porodice. Osim toga, one su naročito ugrožene u konfliktnim oblastima i tokom humanitarnih kriza.

Ove godine posebnu pažnju treba obratiti na sve veći broj žena koje traže utočište ili azil u EU. Neke od njih su silovane, pretučene ili seksualno eksploatisane tokom putovanja, dok druge beže od rodno zasnovanog nasilja u svojim zemljama. One u Evropu dolaze u potrazi za podrškom koju im mi moramo obezbediti.

Borba protiv svih vidova nasilja nad ženama i devojčicama unutar i izvan granica EU će i ubuduće biti prioritet Komisije. Direktiva EU o pravima žrtava u kojoj su prepoznate specifične potrebe žrtava rodno zasnovanog nasilja, stupila je na snagu 16. novembra. Podržavamo pristupanje EU Konvenciji Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici kao korak dalje ka delotvornoj borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama na nacionalnom i nivou Evrope.

Još jedan vid nasilja koji posebno pogađa žene i devojčice je seksualno nasilje tokom konflikta. I dok obeležavamo 15 godina od usvajanja značajne Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN o Ženama, miru i bezbednosti, EU i međunarodna zajednica moraju da intenziviraju napore za iskorenjivanje svih oblika nasilja i privođenje počinioca pravdi.

Verujemo da održivi razvoj nije moguće postići bez osnaživanja žena, a ovo, pak, ne može biti postignuto ukoliko ne iskorenimo sve vidove nasilja nad ženama i devojčicama. Zato EU naporno radi na tome da prava žena utka u samu srž novih ciljeva održivog razvoja, što između ostalog uključuje konkretne ciljeve u pogledu eliminacije rodno zasnovanog nasilja i štetnih praksi koje se sprovode nad ženama i devojčicama.

Od januara 2016. počinje primena novog Akcionog plana za period od 2016-2020. koji je usvojen uz podršku Saveta, a čiji je jedan od najvažnijih prioriteta borba protiv svih vidova nasilja nad ženama i devojčicama. U nastojanju da podigne svest o ovom problemu, Evropska služba za spoljno delovanje je nedavno pokrenula diplomatsku akciju koja je usredsređena na sve vidove nasilja nad decom i ženama, a naročito na dečje, rane i prisilne brakove i polno sakaćenje žena.

Evropska komisija je ove godine izdvojila oko osam miliona evra za projekte čiji je cilj suzbijanje i borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama u EU i 20 miliona evra za borbu protiv štetnih praksi u svetu. EU nastavlja da finansira humanitarne projekte za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja u vanrednim situacijama i krizama.

Sedište Komisije je danas osvetljeno narandžastim svetlošću u znak podrške kampanji generalnog sekretara UN pod nazivom „16 dana borbe protiv rodno zasnovanog nasilja”.

EU je snažno posvećena jačanju napora koji će učiniti da rodno zasnovano nasilje postane stvar prošlosti.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Today
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]