Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljena Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole

Objavljeno 18.03.2019.

Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole - naslovna stranaTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije sproveo analizu nastavnih planova i programa i udžbenika za predmet Srpski jezik od I do IV razreda osnovne škole, kako bi se ispitala uključenost rodne perspektive u nastavni materijal i dokumenta kojima se programira nastava.

Analiza je sprovedena u periodu od oktobra 2017. do juna 2018. godine i obuhvatila je nastavne planove i programe od I do IV razreda i udžbeničke komplete tri izdavača čiji su udžbenici najzastupljeniji u školama u Srbiji (Klett, Eduka i Novi Logos). Predmet srpski jezik je izabran zbog toga što podrazumeva najveći fond časova i obuhvata teme koje se tiču različitih aspekata društvenog i porodičnog života koje su pogodne za podsticanje diskusije o položaju žena, rodnim ulogama i stereotipima.

Kako je analiza pokazala, koncept rodne ravnopravnosti nije uključen u pojmovni aparat ni u nastavnim programima niti u udžbenicima za prva četiri razreda osnovne škole. Nijedan od ponuđenih sadržaja u svom nazivu ne obuhvata temu rodne ravnopravnosti, niti obrada datih sadržaja podrazumeva objašnjenje uslova za razvoj rodne ravnopravnosti, kao ni izvore rodne neravnopravnosti u našem društvu.

Rodna neravnopravnost se ogleda i u velikoj nesrazmeri broja autora i autorki čija su dela obuhvaćena udžbenicima (u korist autora), većoj zastupljenosti muških likova u tekstovima i na slikovnim prilozima u poređenju sa ženskim likovima, pri čemu su u najvećoj meri muški likovi glavni likovi u tekstovima, oni pokreću radnju i rešavaju zaplet. Takođe, u udžbenicima je predstavljen širi dijapazon profesija, osobina, vrednosti i interesovanja muških likova u poređenju sa ženskim.

Kako je ova analiza pokazala, iako postoje pozitivni primeri u čitankama i nastavnim listovima, kao što su korišćenje rodno neutralnog ili rodno osetljivog jezika, prikazivanje muško-ženskih parova u nestereotipnim aktivnostima, učestvovanje i dečaka i devojčica u kućnim poslovima, kao i prikazivanje devojaka u sportskim dresovima i sa medaljama oko vrata, jasno je da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se nastavni materijal obogatio rodno relevantnim sadržajima koji bi podstakli razgovor i ohrabrili učenike i učenice da zauzmu kritički stav prema strukturnoj utemeljenosti rodnih odnosa u našem društvu.

Kliknte da preuzmete studiju „Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole” (.pdf).

Komentari

 
2

 Podeli

Komentari

 • Misa Objavljeno Mart 19, 2019 8:19 am

  Da li zaista mislite da je deci bitna ta prica o rodnoj ravnopravnost? Zasto deci namecemo nase bolesti i trujemo ih od malih nogu,pod izgovorom bolje budućnosti, zrelijih licnosti kad porastu? Laž je da u nasoj zemlji i nasem drustvu svi nemamo iste mogucnosti, e sad kako ce ko da ih iskoristi i da se razvije to je drugo pitanje.

 • Tajchi Objavljeno Mart 20, 2019 8:16 pm

  ja se potpuno slažem sa gornjim komentarom, bitka za socijalnu i rodnu ravnopravnost treba vojevati na drugim frontovima. Zaista nebitno koliko ima pomenutih pesnikinja, a koliko pesnika. Ko još čita poeziju a da mu je toliko važno da li je napisao muškarac ili žena?

 • Napiši komentar

  Unesite komentar


  Ime


  e-mail


  website


  Povezane vesti

  Aktuelnosti

  Blog

  Earlier
  Znak pitanja App
  Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
  pet, maj 17, 2019
  Source: Inkluzija blog
  Liceulice
  Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
  uto, maj 14, 2019
  Source: Inkluzija blog
  Aleksandar Bogdanović
  Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
  čet, maj 09, 2019
  Source: Inkluzija blog
  Traženje posla - ilustracija
  Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
  pon, maj 06, 2019
  Source: Inkluzija blog
  Pristupačnost
  „Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
  sri, feb 13, 2019
  Source: Inkluzija blog

  Aktuelna dokumenta

  Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
  Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
  Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
  Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
  Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
  Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
  Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
  Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
  Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
  Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
  Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
  Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
  Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
  Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
  Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
  Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
  Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
  Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
  Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
  Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]