Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljeni rezultati istraživanja o zadovoljstvu građana radom lokalnih i državnih institucija

Objavljeno 01.03.2017.

Zadovoljstvo građana radom institucija na lokalu opada, percepcija korupcije raste, dok su građani najzadovoljniji radom Agencije za restituciju, mada je i ona dobila ocenu ispod 3 na skali od 1 do 5, pokazalo je istraživanje o zadovoljstvu građana radom lokalnih i državnih institucija, sprovedeno u okviru projekta novinske agencije Beta “Lokalni posmatrači”. Kao najmanje efikasnu i na lokalnom i na nacionalnom nivou građani su ocenili Agenciju za privatizaciju. Više od 40% ispitanika smatra da EU nije ništa učinila za njihov grad, a manje od petine da jeste.

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta novinske agencije Beta “Lokalni posmatrači”, pokazalo je da se povećao broj građana koji smatraju da korupcija postoji u različitim institucijama na lokalu u odnosu na prethodno istraživanje iz februara prošle godine.

U novom istraživanju koje je sprovedela agencija Ninamedija (Ninamedia) od od 12. do 21. februara 2017. na 1.055 građana, 70,4% ispitanika je reklo da postoji korupcija u policiji na lokalu, dok je godinu dana ranije to mislilo 63,8%.

Nešto više od dve trećine ispitanika (67,7%) smatra da postoji korupcija u sudstvu, što je 3,7 procentnih poena više nego prošle godine, dok je procenat građana koji misli da u tužilaštvu ima korupcije porastao za 4,2 procentna poena na 64,2%.

Građani smatraju da su predstavnici lokalnih vlasti korumpiraniji od predstavnika javnih preduzeća, pošto su stepen korupcije kod predstavnika lokalnih vlasti ocenili sa 3,63  a predstavnike javnih preduzeća ocenom 3,38 na skali od 1 do 5, gde 5 predstavlja viši stepen korupcije.

I ovde je zabeleženo pogoršanje, mada blago, pošto je 2016. korupcija predstavnika lokalnih vlasti ocenjena sa 3,23 a javnih preduzeća sa 3,35.

Primena zakona u lokalnim institucijama ocenjena je sa 2,62 na skali od 1 do 5 pri čemu je pet najbolja ocena, efikasnost institucija sa 2,57, trajanje sudskih procesa je ocenjeno najnižom prosečnom ocenom 2,30, dok opšta ocena rada institucija iznosi 2,61, dok je godinu dana ranije iznosila 2,7, pokazalo je istraživanje.

Izvršna direktorka Ninamedia istraživanja Jelena Jojkić rekla je za Betu da se svuda beleži “linearni, sistematski” pad ocena u odnosu na prošlu godinu, navodeći da su građani na skali od 1 do 5 davali prosečne ocene uglavnom lošije od 3, što se tumači da je ocena ispod proseka.

Ona je rekla da nema jasnog objašnjenja za takav trend ali da bi se mogao objasniti time da je prošlogodišnje istraživanje rađeno neposredno pred raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kada su očekivanja veća.

Izuzetak predstavlja Agencija za restituciju, gde postoji blago poboljšanje percepcije, i čijim radom su građani najviše zadovoljni na lokalnom i na nacionalnom nivou za razliku od Agencije za privatizacije koju su ocenili kao najmanje efikasnu.

Prema istraživanju, privatizacija na lokalu je ocenjena sa 2,41, borba protiv korupcije 2,44 i borba protiv organizovanog kriminala ocenom 2,45.

Stopa građana koji smatraju da lokalna samouprava podstiče razvoj privrede, smanjila se sa 31,3% na 23,7%, dok 40,5% ispitanika ocenjuje da lokalna samouprava ne podstiče razvoj privrede u njihovom gradu.

Malo više od jedne trećine ispitanika (35,4%) smatra da državne institucije sarađuju, što predstavlja pad u odnosu na 2016. kada je tako mislilo 39,4% građana.Prema ovogodišnjem istraživanju, 24,9% građana smatra da institucije ne sarađuju, dok 31,8% smatra da niti sarađuju niti ne sarađuju.

Više od polovine građana Srbije smatra da u institucijama nema diskriminacije prema Romima (57,2%), osobama sa invaliditetom (58,6%), LGBT populaciji (51,4%) niti prema etničkim manjinama 62,2%.

Prema istraživanju, 43% ispitanika smatra da EU nije ništa učinila za njihov grad, 39% nije znalo kako da odgovori, dok je 18% ispitanika reklo da je EU učinila nešto za grad u kom žive, žive i ovu grupu uglavnom čine muškarci, oni koji žive u vangradskim sredinama Zapadne Srbije i Šumadije.

Slličan je rezultat prethodne godine kada je 19% njih navelo da je EU nešto učinila za njihov grad.

Od konkretnih stvari koje je EU učinila na prvom mestu ispitanici navode podršku privredi, investicije i dovođenje stranih investitora, a zatim donacije EU.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]