Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljeni rezultati monitoringa i analize LGBT sadržaja u medijima u Srbiji za 2018. godinu

Objavljeno 06.06.2019.

Monitoring i analiza LGBT sadržaja u srpskim medijima za 2018. godinuDomaći mediji se sve manje bave LGBT temama, pokazuje monitoring i analiza LGBT sadržaja u srpskim medijima za 2018. godinu koji je sproveo Gej lezbejski info centar.

U periodu od 1. juna do 31. decembra 2018. godine, kada je vršen monitoring, objavljeno je 566 tekstova, što je značajan pad u odnosu na iste periode prethodnih godina. Najviše tekstova je objavljeno u dnevnim novinama ALO (85), te u Kuriru (82) i Danasu (80), dok je najmanje objavljeno u Politici (27). Pad broja tekstova u Politici sa 87 u 2016. godini na 27 u 2018. godini može se objasniti promenom uredništva, ali i uređivačke politike.

Najveći broj tekstova je neutralnog karaktera, dok je 12% bilo negativnih, što je rast u odnosu na 4% koliko ih je bilo 2016. godine. Najveći broj negativnih tekstova objavljen je u dnevnom listu ALO (24), a prate ga Srpski telegraf (15) i Kurir (13).

Najveći broj tekstova je objavljen u rubrici Društvo, te u Zabavi, Hronici, Kulturi i najmanje u Sportu, ali rubrika Sport beleži rast objavljenih tekstova u odnosu na prethodne godine. Većina tekstova se bavi domaćim temama, što je za svaku pohvalu, a najviše pažnje su dobili Parada ponosa u Beogradu, Ponos Srbije i Merlinka festival.

Ogroman pad u broju tekstova o LGBT temama beleže nedeljnici. Upola manje tekstova je objavljeno u 2018. godini u odnosu na 2016, svega 58. Najviše je objavljeno u Aferi (16), a najmanje u Vremenu (3).

Kada su televizije u pitanju, najviše priloga o LGBT populaciji bilo je na televiziji N1 (41), te na RTS (27) i TV Prva (26).

Kada su internet mediji u pitanju, najviše tekstova je objavljeno je na sajtu Blica (124), te Kurira (106), Telegraf.rs (103), b92.net (101) i xxzmagazine.com (83).

Savet za štampu je u 2018. godini primio deset žalbi koje se odnose na izveštavanje o LGBT populaciji, što je upola manji broj nego prethodnih godina. Od tih deset žalbi samo u tri je prekršen Kodeks novinara po mišljenju Komisije za žalbe.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je primio 26 pritužbi u 2018. godini zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u oblasti javnog informisanja. Po četiri pritužbe protiv medija utvrđena je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, po jednoj pritužbi je utvrđena diskriminacija na osnovu rodnog identiteta i po jednoj na osnovu seksualne orijentacije zbog komentara na Tviter nalogu.

Monitoring i analiza LGBT sadržaja u medijima je sprovedena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Tekst analize možete pročitati na sajtu gayecho.com

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]