Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan 32. Beogradski Ignite “Uključi se br. 3”

Objavljeno 15.11.2015.

Ignite_cover-web_20

32. Beogradski Ignite “Uključi se 3”, posvećen obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i temi socijalnog uključivanja, održan je 29. oktobra 2015. godine u prostoru Impact Hub-a (Makedonska 21) u Beogradu, u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženja „Srbija u pokretu“.

Deset sjajnih i inspirativnih govornika je i ovog puta, uz prevod na znakovni jezik i u prostoru koji ispunjava standarde pristupačnosti, u petominutnim nastupima predstavilo šta za njih znači socijalno uključivanje. Tako je publika mogla da sazna: kako u Srbiji izgleda život sa HIV/AIDS; da li naše društvo prihvata osobe koje su promenile pol; da li je kretanje pomoću kolica prepreka za aktivan život; kako svojoj porodici izgraditi dom sopstvenim rukama; kako kroz samozaposlenje stići do posla koji se voli; kako muzika može da pomogne u osnaživanju mladih; kako svako od nas može pomoći izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju; kako inkluzivnim obrazovanjem podržati profesionalni razvoj osoba s autizmom; da li je moguće voditi aktivan život i nakon 60. godine života.

Posetiocima 32. Beogradskog Ignite-a su se predstavili:

Dubravka Bajkin (celoživotno učenje)

Dubravka BajkinDubravka Bajkin se najpre bavila naučnim radom u oblasti hemije. Zatim je u petoj deceniji života promenila i zemlju i profesiju. Radila je 16 godina u Rusiji u oblasti ljudskih resursa.

Danas živi u Srbiji i samo formalno je penzionerka.

Osvaja profesiju turističkog vodiča.

Dubravka je u Rusiji bila volonterka u Organizaciji “United Way Moskva”, a poslednje dve godine volontira u Novosadskim gritersima.

 

Nenad Ristić (preduzetništvo)

Nenad RistićNenad Ristić za sebe kaže da je “vernik preduzetničke religije”.

Zaljubljen je u proces realizacije ideja. Misli da je mnogo važniji put nego cilj.

Nenad Ristić ima iza sebe nekoliko neuspešnih i nekoliko uspešnih projekata. Voli izazov i takmičenja.

Misli da se ne boji ničega, a zapravo se mnogo plaši monotonije.

 

Jelena Milošević (izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom)

Jelena MiloševićJelena Milošević je diplomirala Engleski jezik i književnost i završila master studije Komunikologije. Radi kao prevodilac, piše, radi poslove iz oblasti odnosa s javnošću i aktivistkinja je Pokreta osoba sa invaliditetom.

Jelena Milošević za sebe kaže da je radoznala i da joj mira ne daju Don Kihot i Kalimero.

Smatra da su zdravlje, obrazovanje i uspomene najveće blago koje imamo.

Jelena Milošević piše za Blog o socijalnom uključivanju.

 

Aljuš Heljšani (unapređenje položaja Roma)

Aljuš HeljšaniAljuš Heljšani je rođen 1976. godine u Novom Sadu. Srećno je oženjen i ima troje dece.

Radi kao moler i obavlja različite građevinske poslove.

Aljuš je samostalno, uz mnogo truda i volje, uspeo da reši stambeno pitanje.

Njegov životni moto je: “Kreni od sebe”.

 

Stefan Novaković (inkluzivno obrazovanje)

Stefan NovakovićStefan Novaković je rođen u Pančevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Upisao je studije istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Vreme najradije provodi u biblioteci, uz enciklopedije i knjige iz istorije.

Stefan ima poteškoća iz spektra autizma, a uz podršku porodice, obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija, uči o okruženju, koje ne prepoznaje na koje sve načine osobe mogu uspešno da se obrazuju i žive.

 

Jelena Marić (Carpe Diem)

Jelena MarićJelena Marić je pejzažni arhitekta po struci.

Ideju o gajenju stada od 100 koza i preradi mleka sprovela je u delo. Za samo godinu dana, njen brend Carpe Diem – stvoren na malom imanju u Srbobranu – poneo je prestiznu nagradu “Najbolje iz Srbije 2014”.

Jelena veruje da svaki čovek poseduje osobine i kvalitete neophodne za ostvarivanje velikih ciljeva.

 

Aleksandar Marković (ljudska prava i slobode)

Aleksandar MarkovićAleksandar Marković je u ovaj život stigao opremljen velikom radoznalošću, bistrim i hitrim umom i stalnom potrebom za učenjem i novim iskustvima.

Njegov osnovni pokretač je komunikacija, a ima potrebu da stvara i doprinosi opštem boljitku.

Aleksandar za sebe kaže da je autor i u isto vreme posrednik.

 

 

Tamara Dragović (UdruŽene)

Tamara DragovićTamara Dragović je Mama Tamariška dvema devojčicama od tri i šest godina. Veruje da ljubav i blagotvorni dodir mogu da promene svet.

Završila je studije Filmske i TV kamere, snima filmove, bavi se video-artom i fotografijom. Tamara je instruktorka Međunarodne asocijacije za masažu beba (IAIM).

Udružila se sa još dve mame sa željom da osnaži sve mame, a za UdruŽene ne postoje nesavladive prepreke.

 

Đurica Stankov (AS Centar)

Đurica StankovĐurica Stankov je rođen 1976. godine i jedan je od retkih ljudi u Srbiji koji se ne stide svog zdravstvenog stanja. Predrasude, diskriminacija, upiranje prstom i etiketiranje su svakodnevni izazovi sa kojima se suočava.

Iako sa HIV-om živi već 12 godina, smelim koracima ide kroz život i koristi svaku priliku da svojim iskustvom utiče na promenu svesti u društvu i da ukaže na važnost odgovornog ponašanja mladih ljudi.

Pre pet godina je osnovao AS Centar za pomoć i podršku osobama koje imaju HIV infekciju, sa ciljem da im omogući da se lakše izbore sa okolinom i da dostojanstveno nastave život. Đurica veruje da su edukacija, prevencija i tolerancija put ka bezbednom i zdravom životu svih nas.

 

Marijana Milošević-Simić (El Sistema Srbija)

Marijana Milošević SimićMarijana Milošević-Simić je mama dvema devojčicama i muzički pedagog sa dugogodišnjim iskustvom u radu u medijima. Ona je i NLP Master Coach što joj omogućava da razume kako radi ljudski mozak.

Ima misiju da njena predavanja o značaju muzičkog obrazovanja stignu do što više ljudi.

Radi sa bebama, decom, odraslima i penzionerima i aktivna je u Music Art Project-u i programu El Sistema Srbija. 32. Beogradski Ignite svečano je zatvoren muzičkim nastupom učenika koji pohađaju ovaj program muzičkog obrazovanja.

 

Pročitajte transkripte govora učesnika 32. Beogradskog Ignite-a:

Posetite YouTube kanal Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i pogledajte video snimke nastupa prezentera.

32. Beogradski Ignite - prezenteri32. Beogradski Ignite „Uključi se br. 3“ treći je po redu u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i udruženja „Srbija u pokretu“.

Prethodna izdanja Ignite-a o socijalnom uključivanju obeležila je izuzetna posećenost, a posetioci su tom prilikom mogli da se inspirišu uspešnim pričama o inkluzivnom obrazovanju, aktivizmu i preduzetništvu mladih, socijalnom preduzetništvu, položaju mladih sa problemima u ponašanju, dece ulice, azilanata, bivših osuđenika i zavisnika, brizi o starijima i aktivnom starenju, borbi protiv trgovine ljudima, solidarnosti i prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju, samohranom roditeljstvu itd.

Šta je Ignite?

Ignite je događaj koji širi dobre ideje. U prevodu na srpski jezik ignite znači zapaliti, a prezenteri/ke dobijaju mikrofon na tačno pet minuta i zadatak da „zapale“ publiku za ideju.

Ignite predstavlja deo globalnog pokreta držanja brzih i kratkih prezentacija, sa ciljem da inspirišu publiku i predstave joj nove ideje u neformalnom okruženju – kafeu ili klubu. Prvi Ignite susret održan je u Sijetlu (SAD) 2006. godine i od tada je, za veoma kratko vreme, postao međunarodni fenomen. Danas se ovaj dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta – svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju po 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od po 20 PowerPoint slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

Prvi Ignite u Beogradu organizovan je u oktobru 2009. godine. Udruženje “Srbija u pokretu” od tada redovno organizuje ovaj događaj, sa ciljem da mlade ljude pokrene da napreduju u javnom nastupu, prezentovanju i ostvarivanju svojih ideja.

Više informacija potražite na sajtu srbijaupokretu.org i Facebook strani www.facebook.com/BelgradeIgnite.

 

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]