Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan Nacionalni forum „Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama”

Objavljeno 16.04.2019.

Nacionalni forum „Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama"U Klubu poslanika u Beogradu je u sredu, 10. aprila, održan Nacionalni forum „Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama”.

Forum su, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizovali Caritas Srbije i udruženje „Naša kuća” u okviru regionalnog EU projekta SOCIETES.

Forumu je prisustvovalo oko stotinu učesnika i učesnica, predstavnika/ca međunarodnih institucija i organizacija (EU, UN, Crveni krst…), državnih organa (ministarstva, Zaštitnik građana, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Nacionalna služba za zapošljavanje…), zdravstvenih ustanova (svih 5 specijalnih bolnica za psihijatrijske bolesti, Institut za mentalno zdravlje, KBC Zvezdara…), obrazovnih ustanova (Filozofski fakultet, Fakultet političkih nauka, FASPER… ), ustanova socijalne zaštite, kao i organizacija civilnog društva, uključujući organizacije osoba sa invaliditetom i mentalnim smetnjama.

Nacionalni forum „Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama"U plenarnom delu skupa, o problemima socijalne inkluzije i postavljenim ciljevima govorili su: beogradski nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar, predsednik Caritasa Srbije; predstavnica Delegacije EU u Srbiji Leonetta Pajer; pomoćnica ministra zdravlja za evropske integracije i međunarodnu saradnju dr Danijela Urošević; vlč. Ivica Damjanović, direktor Caritasa Srbije; Jovana Đinđić, koordinatorka za rodnu ravnopravnost i ljudska prava u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU); Biljana Zekavica, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu; dr Milan Stanojković, predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu nove strategije o mentalnom zdravlju; Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS); Sanja Trifunović, predstavnica Mreže za mentalno zdravlje NaUm.

Nakon plenarnog rada, učesnici/e su rad obavljali u dve odvojene grupe, koje su vodile Ivanka Jovanović i Snežana Simović Draganić. U jednoj se raspravljalo o problemima socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom, a u drugoj  o inkluziji osoba sa mentalnim smetnjama.

Učesnici su se složili da neinformisanost, predrasude i stigmatizacija predstavljaju najveće prepreke za uključenje osoba sa invaliditetom u društvo, a posebno osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama. Istaknut je veliki značaj medija u kreiranju stava javnosti o ovoj ranjivoj kategoriji ljudi. Predloženo je efikasnije edukovanje o zdravlju, pre svega dece najmlađeg uzrasta i predloženo uvođenje zdravstvenog vaspitanja, kao obaveznog predmeta u školama. Nedostatak usluga socijalne zaštite u zajednici, kao i multisektorske saradnje, takođe su navođeni kao velike barijere u sprovođenju socijalne inkluzije i deinstitucionalizacije, a posebno je istakuta potreba za boljom saradnjom između Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Tokom foruma govorilo se i o problemima zapošljavanja, kao suštini inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo.

Forum je započet emitovanjem inserta iz Caritasovog dokumetarnog filma „U potrazi za inkluzijom”, a okončan emitovanjem spota „Ne govori mi šta ne mogu, pitaj me šta umem”.

Izvor: caritas.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]