Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana debata „Institucionalni mehanizmi za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“

Objavljeno 08.04.2019.

Debata „Institucionalni mehanizmi za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“Zapošljavanje, rešavanje stambenog pitanja i borba protiv diskrimancije ključni su izazovi za poboljšanje statusa Roma u društvu, zaključeno je nakon javne diskusije „Institucionalni mehanizmi za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“. Debata je održana povodom Međunarodnog dana Roma.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici istakao je da je socijalna inkluzija jedan od prioriteta zemalja članica EU, a to očekuju i od zemalja koje teže članstvu.

„U poslednjih nekoliko godina, imali smo dobre rezultate, neki od njih su i pomenuti danas. Među njima su obezbeđivanje ličnih dokumenata velikom broju ljudi, pomoć u pravnom sistemu. Takođe smo nedavno za lokalne samouprave obezbedili 50 mobilnih timova i radimo na stalnom uključivanju Roma na svim nivoima obrazovanja“, navodi ambasador Fabrici, i dodaje da je namera Evropske unije da se povećaju sredstva predviđena za ovu namenu.

„Do sada je Srbiji kroz ovaj projekat odobreno 11.4 miliona evra i planiramo da uvećamo naša izdvajanja u narednom periodu za dodatnih 20 miliona evra, pre svega u oblastima rešavanja stambenog pitanja i nezaposlenosti“, rekao je ambasador Fabrici, a ova najava propraćena je aplauzom okupljenih.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je za pitanje marginalizacije i diskriminacije Roma i Romkinja u Srbiji neophodno pronaći dugotrajna, a ne kratkotrajna rešenja.

„Izrada akcionog plana za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji ne bi trebalo da bude nešto čime se ponosimo, već bi trebalo da nam pomogne u definisanju smernica za rešavanje osnovnih problema sa kojima se Romi u Srbiji suočavaju”, ocenjuje Đorđević.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić navodi da je važno podići svest pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji o tome da oni imaju jednaka prava kao i ostali građani i građanke.

„Cilj je da stvorimo bolji, socijalno pravedniji i solidarniji ambijent za život svih Roma i Romkinja u Srbiji”, kaže Ružić.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić kaže da je, prema njihovim podacima, 90 odsto Roma/kinja nezaposleno i dodaje da očekuje da će afirmativne mere zapošljavanja dati rezultate.

„Nacionalni savet veruje da bi Romi adekvatnim uključivanjem u društvene tokove mogli značajno da doprinesu ekonomskom razvoju zemlje”, kaže Nakić.

Povodom Svetskog dana Roma, oglasila se i Evropska komisija: „Danas slavimo kulturu Roma i sećamo se njihove istorije, koja je neizostavni deo Evrope već vekovima. Pored toga što su najveća evropska manjina, romske zajednice i dalje trpe posledice diskriminacije i marginalizacije. Za prekidanje ove prakse, neophodna je saradnja cele Evrope. Političari od nacionalnog do lokalnog nivoa moraju raditi na popravljanju poverenja između romskih i neromskih zajednica i obezbediti da imaju ista prava i mogućnosti kao i svi drugi Evropljani“, navodi se u saopštenju Komisije.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]