Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana debata „Institucionalni mehanizmi za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“

Objavljeno 08.04.2019.

Debata „Institucionalni mehanizmi za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“Zapošljavanje, rešavanje stambenog pitanja i borba protiv diskrimancije ključni su izazovi za poboljšanje statusa Roma u društvu, zaključeno je nakon javne diskusije „Institucionalni mehanizmi za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“. Debata je održana povodom Međunarodnog dana Roma.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici istakao je da je socijalna inkluzija jedan od prioriteta zemalja članica EU, a to očekuju i od zemalja koje teže članstvu.

„U poslednjih nekoliko godina, imali smo dobre rezultate, neki od njih su i pomenuti danas. Među njima su obezbeđivanje ličnih dokumenata velikom broju ljudi, pomoć u pravnom sistemu. Takođe smo nedavno za lokalne samouprave obezbedili 50 mobilnih timova i radimo na stalnom uključivanju Roma na svim nivoima obrazovanja“, navodi ambasador Fabrici, i dodaje da je namera Evropske unije da se povećaju sredstva predviđena za ovu namenu.

„Do sada je Srbiji kroz ovaj projekat odobreno 11.4 miliona evra i planiramo da uvećamo naša izdvajanja u narednom periodu za dodatnih 20 miliona evra, pre svega u oblastima rešavanja stambenog pitanja i nezaposlenosti“, rekao je ambasador Fabrici, a ova najava propraćena je aplauzom okupljenih.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je za pitanje marginalizacije i diskriminacije Roma i Romkinja u Srbiji neophodno pronaći dugotrajna, a ne kratkotrajna rešenja.

„Izrada akcionog plana za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji ne bi trebalo da bude nešto čime se ponosimo, već bi trebalo da nam pomogne u definisanju smernica za rešavanje osnovnih problema sa kojima se Romi u Srbiji suočavaju”, ocenjuje Đorđević.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić navodi da je važno podići svest pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji o tome da oni imaju jednaka prava kao i ostali građani i građanke.

„Cilj je da stvorimo bolji, socijalno pravedniji i solidarniji ambijent za život svih Roma i Romkinja u Srbiji”, kaže Ružić.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić kaže da je, prema njihovim podacima, 90 odsto Roma/kinja nezaposleno i dodaje da očekuje da će afirmativne mere zapošljavanja dati rezultate.

„Nacionalni savet veruje da bi Romi adekvatnim uključivanjem u društvene tokove mogli značajno da doprinesu ekonomskom razvoju zemlje”, kaže Nakić.

Povodom Svetskog dana Roma, oglasila se i Evropska komisija: „Danas slavimo kulturu Roma i sećamo se njihove istorije, koja je neizostavni deo Evrope već vekovima. Pored toga što su najveća evropska manjina, romske zajednice i dalje trpe posledice diskriminacije i marginalizacije. Za prekidanje ove prakse, neophodna je saradnja cele Evrope. Političari od nacionalnog do lokalnog nivoa moraju raditi na popravljanju poverenja između romskih i neromskih zajednica i obezbediti da imaju ista prava i mogućnosti kao i svi drugi Evropljani“, navodi se u saopštenju Komisije.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]