Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija „Kvalitetne radne prakse u eri digitalizacije“

Objavljeno 15.04.2019.

Konferencija „Kvalitetne radne prakse u eri digitalizacije“ Konferencija „Kvalitetne radne prakse u eri digitalizacije“ koju je organizovala Beogradska otvorena škola (BOŠ) održana je u sredu, 10. aprila 2019. godine, u Beogradu. Događaj je okupio preko 130 domaćih i inostranih učesnika i učesnica, među kojima su bili nastavnici/e srednjih škola, predstavnici/e organizacija i institucija koje se bave unapređivanjem praksi u srednjim stručnim školama i unapređivanjem zapošljivosti mladih. Konferencija predstavlja završni događaj u okviru projekta „Virtuelne prakse u oblasti stručnog obrazovanja i obuke (VIVET)”, čiji je koordinator Beogradska otvorena škola.

U uvodnom obraćanju, učesnicima i učesnicama se obratila se Biljana Marić, savetnica Ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci. Marić je istakla da su prioriteti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povezivanje obrazovanja i sveta rada i dalja digitalizacija obrazovanja, kao i to da je Beogradska otvorena škola, kroz inovativne projekte ovog tipa u našoj zemlji dala značajan doprinos u tom procesu.

Vukašin Grozdić, savetnik u Kabinetu premijerke Republike Srbije, izjavio je da Kabinet izuzetno podržava projekte ovakve vrste i da je projekat Beogradske otvorene škole veoma značajan za digitalizaciju obrazovanja.

Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole, istakao je da su kvalitetne radne prakse neophodne za savremeno tržište rada i da BOŠ skoro dve decenije sprovodi programe za unapređivanje zapošljivosti mladih.

Sofija Dukić iz Fondacije Tempus ukazala je da su mogućnosti za unapređenje kvaliteta radnih praksi, kako za mlade, tako i za usavršavanje odraslih, daleko dostupnije od kako je Srbija postala programska zemlja Erazmus+ programa.

Programska menadžerka BOŠ-a i koordinatorka projekta VIVET Jelena Manić Radoičić predstavila je polazne ideje projekta kao i ostvarene rezultate. Pored toga, izjavila je da je projekat nadmašio očekivanja organizatora i da je uključio veliki broj mladih iz osetljivih grupa koji su na ovaj način imali prilike da unaprede svoje digitalne vešine i veštine koje su neophodne za savremeno tržište rada.

Giorgia Costalonga iz Italije i Petya Grudeva iz Bugarske, predstavnice partnerskih organizacija, podelile su sa učesnicima/ama zaključke i preporuke proistekle na osnovu pilotiranja virtuelnih praksi u svojim zemljama. Na konferenciji su, pored domaćih, govorili i inostrani eksperti u oblasti mentorstva Matteo Perchiazzi iz Italije i Karel Van Isacker iz Belgije.

Mentori i učenici iz Tehničke škole u Užicu, koji su učestvovali u ovom procesu imali su prilike da na konferenciji podele svoja iskustva i predstave praktične radove nastale kroz virtuelnu praksu, a pored njih iskustva su podelili i učesnici/e projekta iz škola u Beogradu, Knjaževcu, Boru.

Na konferenciji je bilo reči i o elementima kvalitetne radne prakse, izazovima koji trenutno postoje u sistemu formalnog obrazovanja i perspektivama koje donosi digitalizacija radnih procesa.

Virtuelne prakse predstavljaju pionirski poduhvat i prvi takav projekat u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja u regionu. Upravo iz ovog razloga projektni partneri izradili su Model virtuelnih praksi koji definiše set koraka koji moraju biti ispunjeni kako bi ovakve prakse zaista doprinele razvoju kompetencija učenika i učenica.

Koordinator projekta je Beogradska otvorena škola, a partneri na projektu su organizacija INTERPROJECTS iz Bugarske, Tehnička škola iz Užica i Univerzitet u Padovi iz Italije. Projekat je finansiran kroz Erazmus+.

Izvor: www.bos.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]