Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija “Nove tehnologije u obrazovanju”

Objavljeno 05.03.2015.

Nove tehnologije u obrazovanju - logoDvodnevna konferencija “Nove tehnologije u obrazovanju” održana je 27. i 28. februara 2015. godine u Beogradu. Događaj je bio posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u sistemu obrazovanja. Konferenciju i sajam koji su, u cilju osavremenjivanja i unapređenja kvaliteta obrazovanja, održani u hali “Belexpocentar” i prostorijama hotela “Holiday Inn”, svečano su otvorili:

  • Snežana Marković, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija
  • Denis Kif, britanski ambasador u Srbiji
  • Žarko Šunderić, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
  • Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije
  • Milan Vujović, direktor marketinga ( Samsung Electronics Adriatic)
  • Natalija Jelenskaja Kocović, menadžer za jugoistočnu Evropu (Pearson)
  • Toni OBrajan, direktor British Council-a za zapadni Balkan

U konferencijskom delu programa “Novih tehnologija u obrazovanju” bilo je reči o strateškom, ali i svakodnevnom pristupu upotrebi IKT u školama i na fakultetima, o obuci nastavnika za upotrebu novih tehnologija u nastavi, digitalnim udžbenicima, učenju preko Interneta i drugim važnim temama. Akcenat je bio na praktičnim rešenjima, pa su priliku da predstave svoju svakodnevnu upotrebu novih tehnologija u školi dobili učitelji, nastavnici i univerzitetski profesori iz cele Srbije, zemalja u regionu i Velike Britanije. Poseban segment programa bio je posvećen inkluzivnom obrazovanju uz podršku novih tehnologija.

Prisutnima na otvaranju obratila se državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković i tom prilikom rekla: “Upotreba savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija nije napredak i svrha sama po sebi, već je neophodna sprega sa pedagogijom. Ovaj događaj ima svrhu da se znanje nastavnika unapredi, ali i da se u javnosti podigne svest o važnosti upotrebe IKT i na taj način unapredi sistemobrazovanja, a sve za dobrobit učenika koje pripremamo za život u 21. veku.”

“Resorno ministarstvo za telekomunikacije je kao jedan od strateških ciljeva postavilo razvoj i ulaganje u obrazovanje kroz primenu savremenih tehnologija i tom cilju težimo kroz projekte i konkurse koje sprovodimo”, rekla je na otvaranju državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Državna sekretarka je istakla da je digitalna pismenost danas uslov kako za dalje školovanje tako i za zaposlenje u gotovo svim granama i dodala da smatra da je digitalna pismenost danas deo procesa celoživotnog učenja.

Žarko Šunderić, Menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, pozdravio je učesnike Konferencije rečima: “Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija je donela velike promene, a ovo je prilika da se pokaže kako se ta promena može iskoristiti za razvoj društva. Moramo voditi računa kako da osiguramo da upotreba novih tehnologija ne bude prilika za novu podelu i isključivanje u društvu, već upravo suprotno – prilika za nove mogućnosti.”

Konferenciju je pratio i sajamski program u okviru koga je praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju predstavilo više od 40 kompanija iz Srbije, zamalja regiona i Velike Britanije. Posetioci sajma su mogli da prisustvuju času u digitalnoj učionici, da vide kako izgledaju Internet udžbenici, zašto je proces učenja delotvorniji kada je u učionici robot, a ovom prilikom su prikazani i načini na koje društvene mreže mogu da budu korišćene kao didaktičko sredstvo. Među izlagačima su bile i najveće kompanije u ovoj oblasti, kao što su Samsung, Pearson, IBM, Comtrade, HP, Intel, Lanaco, Oracle i mnoge druge.

Među više od pedeset predavača na konferenciji “Nove tehnologije u obrazovanju” našao se i veliki broj britanskih stručnjaka, dok je u sajamskom delu programa svoja tehnološka rešenja za obrazovanje predstavilo i osam britanskih kompanija. Govorivši na otvaranju, britanski ambasador Denis Kif rekao je: “Ujedinjeno Kraljevstvo je širom sveta prepoznato kao važan i kredibilan partner u oblasti primene i razvoja novih tehnologija u obrazovanju. U Britaniji se već više od 30 godina održava vodeći svetski sajam novih tehnologija u obrazovanju – Bett Show. Cilj ovog velikog okupljanja je da ističe pozitivne primere, otvara debate, podstiče razvoj i, ujedno, promoviše najnovija dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija u obrazovanju.”

Na otvaranju je govorio i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, a tom prilikom je rekao: ”Ulaganje u obuku i razvoj kadrova, kako kroz formalni tako i kroz neformalni sistem obrazovanja, je najbolja dugoročna strategija za postizanje konkurentnosti, naročito imajući u vidu činjenicu da je u vreme brzih društvenih i ekonomskih promena zasnovanih na novim znanjima, tehnologijama i proizvodima ,vrednost i upotrebljivost stečenih znanja sve kraća”.

Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung koja je podržala događaj kao zlatni partner, rekao je: “Kroz projekat ‘Digitalna učionica’, Samsung aktivno učestvuje u oblikovanju budućnosti učenja i unapređenju obrazovanja i obrazovnog sistema, nudeći jedan novi pristup u svakodnevnoj nastavi, bržu razmenu multimedijalnog sadržaja, veću interaktivnost i angažovanost u radu uz pomoć inovativnih tehnologija. Na ovaj način podstičemo nastavnike i učenike da pristupe novom iskustvu učenja, u kojem tehnologija omogućava pristup znanju svima, ma gde se nalazili.”

Prisutnima se obratila i Natalija Jelenskaja Kocović, menadžer za jugoistočnu Evropu u kompaniji Pearson, zlatnom partneru Konferencije, i između ostalog istakla: “Ova konferencija, kao i druge konferencije iz oblasti obrazovanja, na kojima pedagozi rado učestvuju, treba da razbije stereotip da nove tehnolgije nisu za Srbiju i njene đake već da se to tamo negde daleko, radi lakše. Zajedno možemo da pokažemo da Srbija ima potencijala da najnovijim nastavnim metodama podučava svoje učenike.”

Ispred British Council-a, jednog od partnera koji organizuju „Nove tehnologije u obrazovanju“, prisutnima se obratio Toni OBrajan, direktor za zapadni Balkan: „Kažu da postoje tri univerzalna jezika – fudbal, engleski i jezik kompjutera. Mi u Britaniji želimo da verujemo da smo dobri u sve tri navedene stvari, a nedavno smo jasno pokazali i koliki značaj pridajemo kompjuterima i informaciono-komunikacionim tehnologijama uopšte. Naime, od prošle godine, informatika i programiranje su obavezni predmeti od prvog razreda osnovne škole u Britaniji.“

Konferenciju su organizovali British Council, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Britanska ambasada u Beogradu, Privredna komora Srbije i drugi partneri.

Zlatni partneri događaja su kompanija Samsung i izdavačka kuća Pearson, a srebrni partneri su kompanije IBM, Comtrade, HP, Intel, Lanaco i Oracle. Kao bronzani partneri, događaj su podržali Steljes, Macola i kompanija EFT. Tehnički partner ”Novih tehnologija u obrazovanju” bila je kompanija Microsoft. Partner prenosa konferencije na Internetu bio je LINKeduTV. Internet partneri su Orion telekom i Advant, dok su medijski partneri RTS, „24 sata“ i PC Press.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Decilna raspodela potrošnje i prihoda u Republici Srbiji u 2018. godini
Jul, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]