Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija “Nove tehnologije u obrazovanju”

Objavljeno 05.03.2015.

Nove tehnologije u obrazovanju - logoDvodnevna konferencija “Nove tehnologije u obrazovanju” održana je 27. i 28. februara 2015. godine u Beogradu. Događaj je bio posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u sistemu obrazovanja. Konferenciju i sajam koji su, u cilju osavremenjivanja i unapređenja kvaliteta obrazovanja, održani u hali “Belexpocentar” i prostorijama hotela “Holiday Inn”, svečano su otvorili:

  • Snežana Marković, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija
  • Denis Kif, britanski ambasador u Srbiji
  • Žarko Šunderić, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
  • Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije
  • Milan Vujović, direktor marketinga ( Samsung Electronics Adriatic)
  • Natalija Jelenskaja Kocović, menadžer za jugoistočnu Evropu (Pearson)
  • Toni OBrajan, direktor British Council-a za zapadni Balkan

U konferencijskom delu programa “Novih tehnologija u obrazovanju” bilo je reči o strateškom, ali i svakodnevnom pristupu upotrebi IKT u školama i na fakultetima, o obuci nastavnika za upotrebu novih tehnologija u nastavi, digitalnim udžbenicima, učenju preko Interneta i drugim važnim temama. Akcenat je bio na praktičnim rešenjima, pa su priliku da predstave svoju svakodnevnu upotrebu novih tehnologija u školi dobili učitelji, nastavnici i univerzitetski profesori iz cele Srbije, zemalja u regionu i Velike Britanije. Poseban segment programa bio je posvećen inkluzivnom obrazovanju uz podršku novih tehnologija.

Prisutnima na otvaranju obratila se državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković i tom prilikom rekla: “Upotreba savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija nije napredak i svrha sama po sebi, već je neophodna sprega sa pedagogijom. Ovaj događaj ima svrhu da se znanje nastavnika unapredi, ali i da se u javnosti podigne svest o važnosti upotrebe IKT i na taj način unapredi sistemobrazovanja, a sve za dobrobit učenika koje pripremamo za život u 21. veku.”

“Resorno ministarstvo za telekomunikacije je kao jedan od strateških ciljeva postavilo razvoj i ulaganje u obrazovanje kroz primenu savremenih tehnologija i tom cilju težimo kroz projekte i konkurse koje sprovodimo”, rekla je na otvaranju državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Državna sekretarka je istakla da je digitalna pismenost danas uslov kako za dalje školovanje tako i za zaposlenje u gotovo svim granama i dodala da smatra da je digitalna pismenost danas deo procesa celoživotnog učenja.

Žarko Šunderić, Menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, pozdravio je učesnike Konferencije rečima: “Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija je donela velike promene, a ovo je prilika da se pokaže kako se ta promena može iskoristiti za razvoj društva. Moramo voditi računa kako da osiguramo da upotreba novih tehnologija ne bude prilika za novu podelu i isključivanje u društvu, već upravo suprotno – prilika za nove mogućnosti.”

Konferenciju je pratio i sajamski program u okviru koga je praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju predstavilo više od 40 kompanija iz Srbije, zamalja regiona i Velike Britanije. Posetioci sajma su mogli da prisustvuju času u digitalnoj učionici, da vide kako izgledaju Internet udžbenici, zašto je proces učenja delotvorniji kada je u učionici robot, a ovom prilikom su prikazani i načini na koje društvene mreže mogu da budu korišćene kao didaktičko sredstvo. Među izlagačima su bile i najveće kompanije u ovoj oblasti, kao što su Samsung, Pearson, IBM, Comtrade, HP, Intel, Lanaco, Oracle i mnoge druge.

Među više od pedeset predavača na konferenciji “Nove tehnologije u obrazovanju” našao se i veliki broj britanskih stručnjaka, dok je u sajamskom delu programa svoja tehnološka rešenja za obrazovanje predstavilo i osam britanskih kompanija. Govorivši na otvaranju, britanski ambasador Denis Kif rekao je: “Ujedinjeno Kraljevstvo je širom sveta prepoznato kao važan i kredibilan partner u oblasti primene i razvoja novih tehnologija u obrazovanju. U Britaniji se već više od 30 godina održava vodeći svetski sajam novih tehnologija u obrazovanju – Bett Show. Cilj ovog velikog okupljanja je da ističe pozitivne primere, otvara debate, podstiče razvoj i, ujedno, promoviše najnovija dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija u obrazovanju.”

Na otvaranju je govorio i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, a tom prilikom je rekao: ”Ulaganje u obuku i razvoj kadrova, kako kroz formalni tako i kroz neformalni sistem obrazovanja, je najbolja dugoročna strategija za postizanje konkurentnosti, naročito imajući u vidu činjenicu da je u vreme brzih društvenih i ekonomskih promena zasnovanih na novim znanjima, tehnologijama i proizvodima ,vrednost i upotrebljivost stečenih znanja sve kraća”.

Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung koja je podržala događaj kao zlatni partner, rekao je: “Kroz projekat ‘Digitalna učionica’, Samsung aktivno učestvuje u oblikovanju budućnosti učenja i unapređenju obrazovanja i obrazovnog sistema, nudeći jedan novi pristup u svakodnevnoj nastavi, bržu razmenu multimedijalnog sadržaja, veću interaktivnost i angažovanost u radu uz pomoć inovativnih tehnologija. Na ovaj način podstičemo nastavnike i učenike da pristupe novom iskustvu učenja, u kojem tehnologija omogućava pristup znanju svima, ma gde se nalazili.”

Prisutnima se obratila i Natalija Jelenskaja Kocović, menadžer za jugoistočnu Evropu u kompaniji Pearson, zlatnom partneru Konferencije, i između ostalog istakla: “Ova konferencija, kao i druge konferencije iz oblasti obrazovanja, na kojima pedagozi rado učestvuju, treba da razbije stereotip da nove tehnolgije nisu za Srbiju i njene đake već da se to tamo negde daleko, radi lakše. Zajedno možemo da pokažemo da Srbija ima potencijala da najnovijim nastavnim metodama podučava svoje učenike.”

Ispred British Council-a, jednog od partnera koji organizuju „Nove tehnologije u obrazovanju“, prisutnima se obratio Toni OBrajan, direktor za zapadni Balkan: „Kažu da postoje tri univerzalna jezika – fudbal, engleski i jezik kompjutera. Mi u Britaniji želimo da verujemo da smo dobri u sve tri navedene stvari, a nedavno smo jasno pokazali i koliki značaj pridajemo kompjuterima i informaciono-komunikacionim tehnologijama uopšte. Naime, od prošle godine, informatika i programiranje su obavezni predmeti od prvog razreda osnovne škole u Britaniji.“

Konferenciju su organizovali British Council, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Britanska ambasada u Beogradu, Privredna komora Srbije i drugi partneri.

Zlatni partneri događaja su kompanija Samsung i izdavačka kuća Pearson, a srebrni partneri su kompanije IBM, Comtrade, HP, Intel, Lanaco i Oracle. Kao bronzani partneri, događaj su podržali Steljes, Macola i kompanija EFT. Tehnički partner ”Novih tehnologija u obrazovanju” bila je kompanija Microsoft. Partner prenosa konferencije na Internetu bio je LINKeduTV. Internet partneri su Orion telekom i Advant, dok su medijski partneri RTS, „24 sata“ i PC Press.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]