Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW)

Objavljeno 28.05.2019.

Konferencija o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW)Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 27. maja je izjavila da je CEDAW komitet prepoznao napore Srbije u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i smanjenja diskriminacije žena.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW konvencija), istakla da je mnogo toga urađeno u zakonodavnom i institucionalnom okviru, ali da to nije dovoljno jer moramo biti brži i efikasniji.

Sve dok ijedna žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je ono fizičko, psihološko ili ekonomsko, ne možemo biti zadovoljni, naglasila je ona.

Potpredsednica Vlade je, napomenuvši da se konferecija održava u senci nedavnih ubistava žena u porodičnom nasilju, naglasila da nisu dovoljni zakoni i institucije, već moramo svi zajedno da se borimo protiv toga – i država i civilni sektor, mediji, ali i svaki građanin/ka.

Potrebna nam je šira društvena akcija i drago mi je da današnji skup organizujemo zajedno sa nevladinim sektorom, jer moramo postići konsenzus oko najvažnijih ciljeva, ukazala je Mihajlović.

Ona je najavila da će Koordinaciono telo inicirati razgovore sa svim partnerima o tome šta još treba da se uradi kako bismo se izborili sa rodnim stereotipima i diskriminacijom žena u našem društvu.

Direktorka Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović ukazala je na to da je država dobila preporuke koje zahtevaju angažovanje čitavog društva.

Statistika pokazuje da rodna ravnopravnost još nije dostignuta u našem društvu. Mnogo toga smo postigli, a UN Women će nastaviti da podržava Koordinaciono telo, nevladin sektor, ali i sva druga ministarstva, kako bi adekvatno odgovorili na preporuke komiteta, podvukla je ona.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart navela je da se ta zemlja takođe suočava sa izazovima u rodnoj ravnopravnosti, te da će ova konferencija omogućiti razmenu iskustava u ovoj oblasti.

Želimo da podelimo svoje iskustvo i rezultate, ali i da pružimo podršku Srbiji pri odgovaranju na preporuke komiteta, poručila je Stjuart.

Na konferenciji, koju su zajednički organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, UN Women u Srbiji i Mreža SOS Vojvodina, učestvovali su i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici/e Delegacije EU u Srbiji, Tima za ljudska prava UN i organizacija civilnog društva.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]