Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW)

Objavljeno 28.05.2019.

Konferencija o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW)Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 27. maja je izjavila da je CEDAW komitet prepoznao napore Srbije u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i smanjenja diskriminacije žena.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW konvencija), istakla da je mnogo toga urađeno u zakonodavnom i institucionalnom okviru, ali da to nije dovoljno jer moramo biti brži i efikasniji.

Sve dok ijedna žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je ono fizičko, psihološko ili ekonomsko, ne možemo biti zadovoljni, naglasila je ona.

Potpredsednica Vlade je, napomenuvši da se konferecija održava u senci nedavnih ubistava žena u porodičnom nasilju, naglasila da nisu dovoljni zakoni i institucije, već moramo svi zajedno da se borimo protiv toga – i država i civilni sektor, mediji, ali i svaki građanin/ka.

Potrebna nam je šira društvena akcija i drago mi je da današnji skup organizujemo zajedno sa nevladinim sektorom, jer moramo postići konsenzus oko najvažnijih ciljeva, ukazala je Mihajlović.

Ona je najavila da će Koordinaciono telo inicirati razgovore sa svim partnerima o tome šta još treba da se uradi kako bismo se izborili sa rodnim stereotipima i diskriminacijom žena u našem društvu.

Direktorka Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović ukazala je na to da je država dobila preporuke koje zahtevaju angažovanje čitavog društva.

Statistika pokazuje da rodna ravnopravnost još nije dostignuta u našem društvu. Mnogo toga smo postigli, a UN Women će nastaviti da podržava Koordinaciono telo, nevladin sektor, ali i sva druga ministarstva, kako bi adekvatno odgovorili na preporuke komiteta, podvukla je ona.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart navela je da se ta zemlja takođe suočava sa izazovima u rodnoj ravnopravnosti, te da će ova konferencija omogućiti razmenu iskustava u ovoj oblasti.

Želimo da podelimo svoje iskustvo i rezultate, ali i da pružimo podršku Srbiji pri odgovaranju na preporuke komiteta, poručila je Stjuart.

Na konferenciji, koju su zajednički organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, UN Women u Srbiji i Mreža SOS Vojvodina, učestvovali su i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici/e Delegacije EU u Srbiji, Tima za ljudska prava UN i organizacija civilnog društva.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]