Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW)

Objavljeno 28.05.2019.

Konferencija o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW)Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 27. maja je izjavila da je CEDAW komitet prepoznao napore Srbije u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i smanjenja diskriminacije žena.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW konvencija), istakla da je mnogo toga urađeno u zakonodavnom i institucionalnom okviru, ali da to nije dovoljno jer moramo biti brži i efikasniji.

Sve dok ijedna žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je ono fizičko, psihološko ili ekonomsko, ne možemo biti zadovoljni, naglasila je ona.

Potpredsednica Vlade je, napomenuvši da se konferecija održava u senci nedavnih ubistava žena u porodičnom nasilju, naglasila da nisu dovoljni zakoni i institucije, već moramo svi zajedno da se borimo protiv toga – i država i civilni sektor, mediji, ali i svaki građanin/ka.

Potrebna nam je šira društvena akcija i drago mi je da današnji skup organizujemo zajedno sa nevladinim sektorom, jer moramo postići konsenzus oko najvažnijih ciljeva, ukazala je Mihajlović.

Ona je najavila da će Koordinaciono telo inicirati razgovore sa svim partnerima o tome šta još treba da se uradi kako bismo se izborili sa rodnim stereotipima i diskriminacijom žena u našem društvu.

Direktorka Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović ukazala je na to da je država dobila preporuke koje zahtevaju angažovanje čitavog društva.

Statistika pokazuje da rodna ravnopravnost još nije dostignuta u našem društvu. Mnogo toga smo postigli, a UN Women će nastaviti da podržava Koordinaciono telo, nevladin sektor, ali i sva druga ministarstva, kako bi adekvatno odgovorili na preporuke komiteta, podvukla je ona.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart navela je da se ta zemlja takođe suočava sa izazovima u rodnoj ravnopravnosti, te da će ova konferencija omogućiti razmenu iskustava u ovoj oblasti.

Želimo da podelimo svoje iskustvo i rezultate, ali i da pružimo podršku Srbiji pri odgovaranju na preporuke komiteta, poručila je Stjuart.

Na konferenciji, koju su zajednički organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, UN Women u Srbiji i Mreža SOS Vojvodina, učestvovali su i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici/e Delegacije EU u Srbiji, Tima za ljudska prava UN i organizacija civilnog društva.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]