Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana nacionalna konferencija “Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji”

Objavljeno 23.03.2017.

konf-osiPrema broju podnetih pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti tokom prošle godine, najčešći osnovi diskriminacije bili su invaliditet i pol. To nam pokazuje da još uvek živimo u društvu punom prepreka sa kojima se suočavaju naši građani i građanke sa invaliditetom, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na nacionalnoj konferenciji “Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji”.

Ona je naglasila da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, ali da je najvažnija puna primena svih zakona i propisa, kao i rad na daljem unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i dodala da je institucija Poverenika pažljivo pratila rad Republičke izborne komisije po pitanju obezbeđivanja jednakih mogućnosti izlaska na izbore i da je što pre neophodno obezbediti da sva glasačka mesta u zemlji budu pristupačna.

Poverenica je naglasila i da Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, iako postoji, nije u punoj primeni zbog nedostatka obuka.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković istakla je da u Srbiji živi oko 800.000 građana i građanki sa invaliditetom i da je neophodno da se obezbede svi uslovi kako bi ovi ljudi ravnopravno učestvovali u svim sferama života, pa i u politici.

Gordana Rajkov, direktorka projekta predstavila je sliku političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji, naglasila napretke koji su postignuti prethodnih godina i zaključila da će potpuni uspeh biti ako na svakim narednim izborima vidimo sve više osoba sa invaliditetom među kandidatima i izabranim predstavnicima, ali i na biračkim mestima na dan glasanja.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić osvrnula se na probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u oblasti za koje je nadležno ministarstvo koje vodi i istakla značaj programa obuka o prepoznavanju diskriminacije za lokalne samouprave koje Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i Stalnom konferencijom opština i gradova.

O učešću osoba sa invaliditetom na izborima u SAD govorio je ambasador Kajl Skot koji je zaključio da je za uspešnu demokratiju svaki glas bitan, posebno oni glasovi koji se slabije čuju.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije ukazao je da osobe sa invaliditetom „tradicionalno retko učestvuju u političkom životu i u izbornom procesu“, te je neophodno sagledati sve probleme i u dovoljnoj meri informisati pripadnike ove populacije o njihovim pravima i kako da ih ostvare.

O izazovima sa kojima se suočavaju žene i devojčice sa invaliditetom, posebno o višestrukoj diskriminaciji ove marginalizovane grupe, govorila je šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović.

Izvor: ravnopravnost.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

24.09.2020.

Do informacija bez barijera

SIPRU - uspešne priče

Informaciono-komunikaciona pristupačnost kao ključ društvenog uključivanja U promišljanju inkluzivnog društva XXI veka, među ključnim pitanja…
Više detalja

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]