Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana VIII godišnja konferencija Stalne konferencije romskih udruženja građana (SKRUG)

Objavljeno 31.03.2015.

skrug_vrnjacka_banja_fiDirektorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović govorila je na VIII godišnjoj konferenciji Stalne konferencije romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma u Vrnjačkoj Banji, dana 30. marta 2015. godine. Paunović je ovom prilikom istakla da Kancelarija za ljudska i manjinska prava ostvaruje u kontinuitetu saradnju sa romskim organizacijama civilnog društva, nacionalnim savetom romske nacionalne manjine i učestvuje u radu Saveta za unapređenje položaja Roma.

Republika Srbija se 2005. godine, pristupajući Dekadi Roma i usvajajući nacionalni strateški okvir za unapređivanje položaja romske zajednice, jasno opredelila za ekonomsku i socijalnu inkluziju. Država se obavezala na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine u saradnji sa međunarodnim partnerskim organizacijama i uz puno učešće romske nacionalne manjine, istakla je Paunović.

Brojni rezultati, izveštaj Evropske Komisije o napretku Republike Srbije govore u prilog posvećenosti unapređivanju položaja Roma. Kada govorimo o postignutim rezultatima jasno je da Srbija ima dobre rezultate u sektorima obrazovanja i zdravstva, za budući period važno je kreirati mere u oblastima zapošljavanja i stanovanja, i insistirati na njihovoj održivosti, ocenila je Paunović.

Paunović napominje da je Vlada Republike Srbije posvećena rešavanju problema sa kojima se suočava romska nacionalna manjina, imajuću u vidu da se u vremenu teške ekonomske krize koja je pogodila sve građane, njihov problem postaje sve složeniji. Ona se osvrnula na institucionalno jačanje uspostavljanjem Saveta za unapređenje položaja Roma, kao i funkciju koju ima Nacionalni Savet romske nacionalne manjine za unapređenje položaja Roma.

Paunović napominje da su u procesu izrade nove Strategije za unapređenje položaja Roma do 2025. godine stvorene Polazne osnove. Ona je naglasila da su Polazne osnove izrađene u širokom konsultativnom procesu sa jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, romskim organizacijama civilnog društva, državnim institucijama i organima i nezavisnim telima, kako bi se stekao uvid u sve aspekte sprovođenja politika koje mogu da doprinesu unapređenju položaja Roma u Srbiji i izradile osnove koje mogu da pomognu izradi kvalitetnog dokumenta sa jasno utvrđenim ciljevima, merama i odgovornotima svih učesnika.

Vlada Republike Srbije vodi računa da se za pitanja koje se odnose na pripadnike romske nacionalne manjine osigura učešće Roma kako i planiranju, tako i u implementaciji svih inicijativa, navodi Paunović i zaključuje da tek predstoje brojni izazovi, pre svega kada govorimo o održivosti mehanizama za inkluziju Roma.

Osman Balić, predsednik, istakao je da će SKRUG – Liga Roma nastaviti pokrenute aktivnosti koje se ogledaju u neophodnosti kreiranja nove Strategije za Rome i Romkinje za period od 2015. do 2025. godine, a koja će biti u funkciji praktičnih i urgentnih mera i politika, pre svega, na lokalnom nivou. Izrada nove Strategije za unapređenje položaja Roma do 2025. ima 10 ciljeva: 1. izrada strategije 2. politička participacija 3. jačanje nacionalnog saveta 4. osnivanje agencije za projekte namenjene Romima 5. stanovanje kroz unapređenje pravnog okvira 6. socijalno preduzetništvo 7. ljudska bezbednost 8. ekonomsko jačanje kroz građevinu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine 9. kulturna politika 10. uvođenje kvaliteta ISO 9000 u nevladine organizacije članica Lige. Uz sve dinamičnije promene ekonomsko-političkih odnosa, kako u nacionalnim okvirima tako na planu međunarodne politike potrebno je stvoriti realnu osnovu koja će pratiti procese evropskih integracija, zaključio je Balić.

Na konferenciji su predstavljeni godišnji rezultati rada Stalne konferencije romskih udruženja građana – Lige Roma sa tematskim odborima, razmenjena iskustava o pregledu stanja romskih politika i napretku Dekade Roma u Srbiji i prioriteti i plan rada javnih institucija u praktičnoj primeni politika usmerenih ka Romima i Romkinja.

Na konferenciji su učešće uzeli članovi SKRUG-a, predsednik Saveta za uanpređivanje položaja Roma, predstavnici romskih nevladinih oganizacija, romski koordinatori, pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke, predstavnici državnih institucija i organa, međunarodnih organizacija.

Stalna konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) – LIGA ROMA zastupa interese romske zajednice u Srbiji poslednjih deset godina, a svom članstvu broji 75 organizacija civilnog društva i preko 400 romskih aktivista, sa ciljem da se osigura kontinuirano praćenje i efektivno sprovođenje utvrđene Strategije za unapređivanje položaja Roma i Akcionog plana za njeno sprovođenje i time unapredi ostvarivanje ciljeva Dekade inkluzije Roma (2005 – 2015).

Izvor: www.ljudskaprava.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]