Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan protokol o saradnji sa 15 JLS u cilju unapređenja usluga socijalne zaštite

Objavljeno 22.05.2019.

Zoran ĐorđevićMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja Zoran Đorđević 22. maja je poručio da resorno ministarstvo vodi odgovornu socijalnu politiku koja se reflektuje na naše građane/ke, kao i da posebnu pažnju pruža društveno osetljivim grupama kako bi se unapredili uslovi u kojima žive.

Đorđević je prisustvovao svečanom potpisivanju Protokola o saradnji sa 15 lokalnih samouprava, na kojem je ocenjeno da je razumevanje potreba osetljivih društvenih grupa i kreiranje usluga socijalne zaštite u skladu sa tim potrebama, jedan od važnih koraka ka jačanju pozicije ne samo osetljivih grupa, već i društva u celini.

Projekat ima za cilj unapređenje usluga socijalne zaštite koje odgovaraju na potrebe osetljivih grupa (osoba sa invaliditetom, dece, starih, žena, žrtava nasilja, Roma i Romkinja, migranata/kinja i drugih).

Opštine će dobiti podršku kroz mere koje su prilagođene njihovim potrebama, a koje će biti izrađene u bliskoj saradnji sa opštinskim timovima.

Protokol o saradnji potpisali su predstavnici i predstavnice Loznice, Plandišta, Užica, Rume, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Krupnja, Sjenice, Kosjerića, Arilja, Mionice, Šida, Prijepolja, Lajkovca i Priboja.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici/e Valjeva, Pančeva, Šabaca i Vršca, kao primeri dobre prakse u oblasti socijalne zaštite.

Đorđević je tom prilikom istakao da će izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i izrada zakona o socijalnim kartama biti dodatni iskorak unapred, kada je u pitanju briga o osetljivim grupama.

Ali dok se to ne dogodi, podrška Nemačke razvojne saradnje, koju sprovodi GIZ, a koja postoji i u mnogim drugim projektima, od velike je važnosti za sve građane, rekao je ministar, ocenivši da je dosadašnja saradnja sa ovom organizacijom uvek bila pozitivna.

Vođa projekta Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe Aleksandra Hilbig ukazala je na važnost saradnje među opštinama i gradovima, razmene iskustava i primera dobra prakse i naglasila da će se podrška svakoj opštini orijentisati na konkretne potrebe uz naglasak na osnaživanju osetljivih grupa.

Zamenica ambasadora Savezne Republike Nemačke Dorotea Gizelman izjavila je da Nemačka ostaje posvećena podršci Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i dodala da razvoj dobre uprave – efikasnih i transparentnih javnih usluga – predstavlja važnu reformu na evropskom putu Srbije.

Skup su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]