Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan protokol o saradnji sa 15 JLS u cilju unapređenja usluga socijalne zaštite

Objavljeno 22.05.2019.

Zoran ĐorđevićMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja Zoran Đorđević 22. maja je poručio da resorno ministarstvo vodi odgovornu socijalnu politiku koja se reflektuje na naše građane/ke, kao i da posebnu pažnju pruža društveno osetljivim grupama kako bi se unapredili uslovi u kojima žive.

Đorđević je prisustvovao svečanom potpisivanju Protokola o saradnji sa 15 lokalnih samouprava, na kojem je ocenjeno da je razumevanje potreba osetljivih društvenih grupa i kreiranje usluga socijalne zaštite u skladu sa tim potrebama, jedan od važnih koraka ka jačanju pozicije ne samo osetljivih grupa, već i društva u celini.

Projekat ima za cilj unapređenje usluga socijalne zaštite koje odgovaraju na potrebe osetljivih grupa (osoba sa invaliditetom, dece, starih, žena, žrtava nasilja, Roma i Romkinja, migranata/kinja i drugih).

Opštine će dobiti podršku kroz mere koje su prilagođene njihovim potrebama, a koje će biti izrađene u bliskoj saradnji sa opštinskim timovima.

Protokol o saradnji potpisali su predstavnici i predstavnice Loznice, Plandišta, Užica, Rume, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Krupnja, Sjenice, Kosjerića, Arilja, Mionice, Šida, Prijepolja, Lajkovca i Priboja.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici/e Valjeva, Pančeva, Šabaca i Vršca, kao primeri dobre prakse u oblasti socijalne zaštite.

Đorđević je tom prilikom istakao da će izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i izrada zakona o socijalnim kartama biti dodatni iskorak unapred, kada je u pitanju briga o osetljivim grupama.

Ali dok se to ne dogodi, podrška Nemačke razvojne saradnje, koju sprovodi GIZ, a koja postoji i u mnogim drugim projektima, od velike je važnosti za sve građane, rekao je ministar, ocenivši da je dosadašnja saradnja sa ovom organizacijom uvek bila pozitivna.

Vođa projekta Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe Aleksandra Hilbig ukazala je na važnost saradnje među opštinama i gradovima, razmene iskustava i primera dobra prakse i naglasila da će se podrška svakoj opštini orijentisati na konkretne potrebe uz naglasak na osnaživanju osetljivih grupa.

Zamenica ambasadora Savezne Republike Nemačke Dorotea Gizelman izjavila je da Nemačka ostaje posvećena podršci Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i dodala da razvoj dobre uprave – efikasnih i transparentnih javnih usluga – predstavlja važnu reformu na evropskom putu Srbije.

Skup su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]