Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan protokol o saradnji sa 15 JLS u cilju unapređenja usluga socijalne zaštite

Objavljeno 22.05.2019.

Zoran ĐorđevićMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja Zoran Đorđević 22. maja je poručio da resorno ministarstvo vodi odgovornu socijalnu politiku koja se reflektuje na naše građane/ke, kao i da posebnu pažnju pruža društveno osetljivim grupama kako bi se unapredili uslovi u kojima žive.

Đorđević je prisustvovao svečanom potpisivanju Protokola o saradnji sa 15 lokalnih samouprava, na kojem je ocenjeno da je razumevanje potreba osetljivih društvenih grupa i kreiranje usluga socijalne zaštite u skladu sa tim potrebama, jedan od važnih koraka ka jačanju pozicije ne samo osetljivih grupa, već i društva u celini.

Projekat ima za cilj unapređenje usluga socijalne zaštite koje odgovaraju na potrebe osetljivih grupa (osoba sa invaliditetom, dece, starih, žena, žrtava nasilja, Roma i Romkinja, migranata/kinja i drugih).

Opštine će dobiti podršku kroz mere koje su prilagođene njihovim potrebama, a koje će biti izrađene u bliskoj saradnji sa opštinskim timovima.

Protokol o saradnji potpisali su predstavnici i predstavnice Loznice, Plandišta, Užica, Rume, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Krupnja, Sjenice, Kosjerića, Arilja, Mionice, Šida, Prijepolja, Lajkovca i Priboja.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici/e Valjeva, Pančeva, Šabaca i Vršca, kao primeri dobre prakse u oblasti socijalne zaštite.

Đorđević je tom prilikom istakao da će izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i izrada zakona o socijalnim kartama biti dodatni iskorak unapred, kada je u pitanju briga o osetljivim grupama.

Ali dok se to ne dogodi, podrška Nemačke razvojne saradnje, koju sprovodi GIZ, a koja postoji i u mnogim drugim projektima, od velike je važnosti za sve građane, rekao je ministar, ocenivši da je dosadašnja saradnja sa ovom organizacijom uvek bila pozitivna.

Vođa projekta Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe Aleksandra Hilbig ukazala je na važnost saradnje među opštinama i gradovima, razmene iskustava i primera dobra prakse i naglasila da će se podrška svakoj opštini orijentisati na konkretne potrebe uz naglasak na osnaživanju osetljivih grupa.

Zamenica ambasadora Savezne Republike Nemačke Dorotea Gizelman izjavila je da Nemačka ostaje posvećena podršci Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i dodala da razvoj dobre uprave – efikasnih i transparentnih javnih usluga – predstavlja važnu reformu na evropskom putu Srbije.

Skup su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]