Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan Sporazum o osnivanju i radu Akcionog tima Saveta za regionalnu saradnju za integraciju Roma 2020

Objavljeno 08.04.2019.

Majlinda Bregu i Zorana Mihajlović na potpisivanju sporazumaPotpredsednica Vlade Republike Srbije i predsedavajuća Koordinacionom telu za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Zorana Mihajlović 5. aprila je razgovarala sa novom generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu o integraciji romske populacije u društvo.

Mihajlović, koja je sa Bregu potpisala Sporazum o osnivanju i radu Akcionog tima Saveta za regionalnu saradnju za integraciju Roma 2020, istakla je da je inkluzija romske zajednice u društvo jedan od prioriteta Vlade Srbije, koja je pokazala da ima političku volju da položaj te populacije poboljša.

„Srbija je domovina za Rome i nema važnije stvari od toga da učinimo sve što možemo da se oni u potpunosti integrišu u društvo. Romi su naši sugrađani i važno je da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno rade na ovoj temi”, poručila je ona.

„Politička volja koju smo pokazali pomogla nam je da definišemo važne zakone i strateška dokumenta, ali i izdvojimo sredstva za realizaciju Akcionog plana”, naglasila je Mihajlović i dodala da položaj Roma i Romkinja nije pitanje jednog ministarstva, već čitave Vlade.

Ona je ukazala na to da bi svi građani i građanke Srbije trebalo da budu upoznati sa položajem romske zajednice, od toga kako njeni pripadnici/e žive, da li završavaju školu, da li mogu da se zaposle, do zajedničke borbe u rušenju predrasuda i stereotipa koji vladaju u društvu.

„Idemo korak po korak, potrudiću se da budemo još efikasniji jer imamo kapacitete za to”, zaključila je potpredsednica Vlade.

Bregu je izrazila zahvalnost Vladi Srbije i Mihajlović na podršci koju pružaju uspešnoj integraciji Roma i Romkinja u društvo, uz ocenu da će pomenuti sporazum pružiti podsticaj za dalji rad na njihovoj integraciji.

„Dosta Roma živi u zemljama regiona. Na nama je da posvetimo dodatnu pažnju rešavanju njihovog položaja i da stanemo na put stigmatizaciji i marginalizaciji romske zajednice”, ukazala je Bregu.

Prema njenim rečima, Sporazum koji je potpisan omogućava nastavak realizacije projekta koji je usmeren na rešavanje svih važnih pitanja za romsku zajednicu, kao što su stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]