Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan Sporazum o osnivanju i radu Akcionog tima Saveta za regionalnu saradnju za integraciju Roma 2020

Objavljeno 08.04.2019.

Majlinda Bregu i Zorana Mihajlović na potpisivanju sporazumaPotpredsednica Vlade Republike Srbije i predsedavajuća Koordinacionom telu za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Zorana Mihajlović 5. aprila je razgovarala sa novom generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu o integraciji romske populacije u društvo.

Mihajlović, koja je sa Bregu potpisala Sporazum o osnivanju i radu Akcionog tima Saveta za regionalnu saradnju za integraciju Roma 2020, istakla je da je inkluzija romske zajednice u društvo jedan od prioriteta Vlade Srbije, koja je pokazala da ima političku volju da položaj te populacije poboljša.

„Srbija je domovina za Rome i nema važnije stvari od toga da učinimo sve što možemo da se oni u potpunosti integrišu u društvo. Romi su naši sugrađani i važno je da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno rade na ovoj temi”, poručila je ona.

„Politička volja koju smo pokazali pomogla nam je da definišemo važne zakone i strateška dokumenta, ali i izdvojimo sredstva za realizaciju Akcionog plana”, naglasila je Mihajlović i dodala da položaj Roma i Romkinja nije pitanje jednog ministarstva, već čitave Vlade.

Ona je ukazala na to da bi svi građani i građanke Srbije trebalo da budu upoznati sa položajem romske zajednice, od toga kako njeni pripadnici/e žive, da li završavaju školu, da li mogu da se zaposle, do zajedničke borbe u rušenju predrasuda i stereotipa koji vladaju u društvu.

„Idemo korak po korak, potrudiću se da budemo još efikasniji jer imamo kapacitete za to”, zaključila je potpredsednica Vlade.

Bregu je izrazila zahvalnost Vladi Srbije i Mihajlović na podršci koju pružaju uspešnoj integraciji Roma i Romkinja u društvo, uz ocenu da će pomenuti sporazum pružiti podsticaj za dalji rad na njihovoj integraciji.

„Dosta Roma živi u zemljama regiona. Na nama je da posvetimo dodatnu pažnju rešavanju njihovog položaja i da stanemo na put stigmatizaciji i marginalizaciji romske zajednice”, ukazala je Bregu.

Prema njenim rečima, Sporazum koji je potpisan omogućava nastavak realizacije projekta koji je usmeren na rešavanje svih važnih pitanja za romsku zajednicu, kao što su stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]