Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan sporazum s Etno-mrežom – nastavak ekonomskog osnaživanja žena na selu

Objavljeno 31.05.2019.

Potpisivanje sporazuma s Etno-mrežomPotpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 31. maja je izjavila da se potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Etno-mrežom nastavlja zajednički rad na osnaživanju žena, posebno onih sa sela.

Mihajlović je, podsetivši na to da je zajednički rad započeo inicijativom „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima”, predstavnicama udruženja poručila da je posao države da učini sve da one imaju mogućnost da se razvijaju u poslu koji rade.

Vi ste primer za to kako možemo da unapredimo rodnu ravnopravnost i u svim drugim oblastima. Ponosna sam na to što obeležavamo dvogodišnjicu inicijative koja je dala rezultate i na tome vam čestitam, rekla je ona.

Pozivam sve institucije da nam se pridruže, i to ne samo kao kupci vaših proizvoda, već i kao partneri na projektu, istakla je potpredsednica Vlade.

Predsednica UO Etno-mreže Violeta Jovanović podvukla je da je cilj inicijative da se podigne svest javnosti o položaju žena na selu, ali i da im se pomogne da se usavršavaju i da posao koji obavljaju bude vrednovan i plaćen.

Jovanović je iskazala posebnu zahvalnost potpredsednici Vlade, koja je, kako je naglasila, glasnogovornik rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Ona je uputila poziv i svim drugim institucijama da se pridruže ovoj inicijativi, a posebno Ministarstvu spoljnih poslova, jer bi tradicionalni srpski proizvodi trebalo da budu deo protokolarnih poklona u našim ambasadama širom sveta.

Predstavnica udruženja „Panonke“ Marija Paunović Čontoš prenela je zahvalnost Mihajlović na tome što je, kako je rekla, znala da prepozna šta su vrednosti u Srbiji i da očuvanje tradicije nije uzaludan posao.

Predstavnica Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Jelena Sekulić ukazala je na to da su žene na selu višestruko marginalizovane, bilo da je reč o starijim ili mlađim ženama, devojčicama ili ženama sa invaliditetom.

Naš zajednički cilj, kako je podvukla, jeste da unapredimo položaj žena u Srbiji kako bi one postale ravnopravne članice društva.

Predstavnica Švajcarskog programa za saradnju Dragana Tar istakla je da ova ustanova podržava proizvode sa geografskim poreklom jer su oni jedinstveni resurs i Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja time može da se pohvali.

Prema njenim rečima, bilo da govorimo o pirotskom ćilimu ili šabačkim peškirima, zlatovezu, naša ideja je da na pravi način nagradimo trud ovih žena.

Predstavnica privrede Patriša Ganon rekla je da je dolaskom u Srbiju iz Irske, odakle potiče, želela da vidi što više žena u biznisu i da zbog toga podržava rad predstavnica Etno-mreže.

Kreativnost postoji, to vidimo i u ovom salonu, samo nam treba više hrabrosti i da podržimo jedne druge, poručila je ona.

Sporazum o saradnji potpisan je u srpskom salonu u Vladi Srbije, koji je, na inicijativu Mihajlović, opremljen tradicionalnim srpskim proizvodima, koje izrađuju žene sa sela i na taj način čuvaju naše kulturno nasleđe.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]