Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan sporazum s Etno-mrežom – nastavak ekonomskog osnaživanja žena na selu

Objavljeno 31.05.2019.

Potpisivanje sporazuma s Etno-mrežomPotpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 31. maja je izjavila da se potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Etno-mrežom nastavlja zajednički rad na osnaživanju žena, posebno onih sa sela.

Mihajlović je, podsetivši na to da je zajednički rad započeo inicijativom „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima”, predstavnicama udruženja poručila da je posao države da učini sve da one imaju mogućnost da se razvijaju u poslu koji rade.

Vi ste primer za to kako možemo da unapredimo rodnu ravnopravnost i u svim drugim oblastima. Ponosna sam na to što obeležavamo dvogodišnjicu inicijative koja je dala rezultate i na tome vam čestitam, rekla je ona.

Pozivam sve institucije da nam se pridruže, i to ne samo kao kupci vaših proizvoda, već i kao partneri na projektu, istakla je potpredsednica Vlade.

Predsednica UO Etno-mreže Violeta Jovanović podvukla je da je cilj inicijative da se podigne svest javnosti o položaju žena na selu, ali i da im se pomogne da se usavršavaju i da posao koji obavljaju bude vrednovan i plaćen.

Jovanović je iskazala posebnu zahvalnost potpredsednici Vlade, koja je, kako je naglasila, glasnogovornik rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Ona je uputila poziv i svim drugim institucijama da se pridruže ovoj inicijativi, a posebno Ministarstvu spoljnih poslova, jer bi tradicionalni srpski proizvodi trebalo da budu deo protokolarnih poklona u našim ambasadama širom sveta.

Predstavnica udruženja „Panonke“ Marija Paunović Čontoš prenela je zahvalnost Mihajlović na tome što je, kako je rekla, znala da prepozna šta su vrednosti u Srbiji i da očuvanje tradicije nije uzaludan posao.

Predstavnica Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Jelena Sekulić ukazala je na to da su žene na selu višestruko marginalizovane, bilo da je reč o starijim ili mlađim ženama, devojčicama ili ženama sa invaliditetom.

Naš zajednički cilj, kako je podvukla, jeste da unapredimo položaj žena u Srbiji kako bi one postale ravnopravne članice društva.

Predstavnica Švajcarskog programa za saradnju Dragana Tar istakla je da ova ustanova podržava proizvode sa geografskim poreklom jer su oni jedinstveni resurs i Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja time može da se pohvali.

Prema njenim rečima, bilo da govorimo o pirotskom ćilimu ili šabačkim peškirima, zlatovezu, naša ideja je da na pravi način nagradimo trud ovih žena.

Predstavnica privrede Patriša Ganon rekla je da je dolaskom u Srbiju iz Irske, odakle potiče, želela da vidi što više žena u biznisu i da zbog toga podržava rad predstavnica Etno-mreže.

Kreativnost postoji, to vidimo i u ovom salonu, samo nam treba više hrabrosti i da podržimo jedne druge, poručila je ona.

Sporazum o saradnji potpisan je u srpskom salonu u Vladi Srbije, koji je, na inicijativu Mihajlović, opremljen tradicionalnim srpskim proizvodima, koje izrađuju žene sa sela i na taj način čuvaju naše kulturno nasleđe.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]