Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisani ugovori o saradnji u oblasti resocijalizacije i reintegracije bivših osuđenika

Objavljeno 15.06.2017.

resocijalizacija_bivsih_osudjenikaMinistarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da su nemačka nevladina organizacija „Help“ i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija – KPZ u Sremskoj Mitrovici, KPZ u Nišu i VPD u Kruševcu 13. juna potpisali ugovore o saradnji.

U saopštenju se navodi da su time nastavljene aktivnosti na unapređenju sistema izvršenja krivičnih sankcija i uspešnoj resocijalizaciji i reintegraciji osuđenih lica u društvenu zajednicu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar pravde Nela Kuburović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović.

Kuburović je tom prilikom istakla da Nemačka i Srbija imaju dobre odnose koji se kontinuirano unapređuju kroz različite vidove saradnje i da je dokaz za to saradnja sa organizacijom „Help“, koja ima veliki značaj za resocijalizaciju osuđenih lica.

Ona se, takođe, izrazila zahvalnost Vladi Nemačke na podršci Srbiji na njenom putu ka EU, kao i u sprovođenju mnogih aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

Upravnici tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija istakli su da se osuđena lica zahvaljujući ovom projektu obučavaju za zanimanja koja su deficitarna na tržištu, što im omogućava da posle izdržane kazne sami započnu posao.

Obukom na dobijenoj opremi, kako su naglasili, podiže broj radno angažovanih lica, što doprinosi i znatno manjem broju disciplinskih prestupa i izgreda.

Sa druge strane, nove mašine za rad pomažu kazneno popravnim zavodima da podignu svoje proizvodne kapacitete, što dodatno utiče na uštedu budžetskih sredstava.

Brigom o bivšim osuđenicima, kako su istakli, utiče se i na manji povrat u kriminal, koji je u poslednjih nekoliko godina sa 70 odsto smanjen na 62.

Vrednost projekta je 274.000 evra, od čega je učešće budžetskih sredstava Republike Srbije 50.000 evra.

U cilju podsticanja zapošljavanja i samozapošljavanja bivših osuđenika i njihove uspešne reintegracije u društvo, pored ostalog, biće podržano zapošljavanje 30 bivših osuđenika.

Organizacija „Help“ je od 2014. godine u partnerstvu sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija sprovela dva projekta čiji cilj je bio unapređenje programa tretmana i prihvata osuđenih lica.

Uključujući potpisane ugovore, ukupna vrednost uloženih sredstava je nešto više od 610.000 evra, od čega je učešće budžetskih sredstava Republike Srbije 135.000 evra, ističe se u saopštenju.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U poslednjih nekoliko meseci imao sam nekoliko susreta sa policajcima na različitim mestima. Iako se sve dobro završilo, te su [...]
čet, dec 28, 2017
Source: Inkluzija blog
Budućnost
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Tafilj Dubova Budućnost ne mora biti daleko.Već sutrašnji dan je budućnost u odnosu na ovaj trenutak [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog
osi_t
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Bojana Dimitrijević Nije mi ni član porodice, ni prijatelj a oduvek smo nerazdvojni. Mnogi će verovatno [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]