Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisani ugovori o saradnji u oblasti resocijalizacije i reintegracije bivših osuđenika

Objavljeno 15.06.2017.

resocijalizacija_bivsih_osudjenikaMinistarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da su nemačka nevladina organizacija „Help“ i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija – KPZ u Sremskoj Mitrovici, KPZ u Nišu i VPD u Kruševcu 13. juna potpisali ugovore o saradnji.

U saopštenju se navodi da su time nastavljene aktivnosti na unapređenju sistema izvršenja krivičnih sankcija i uspešnoj resocijalizaciji i reintegraciji osuđenih lica u društvenu zajednicu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar pravde Nela Kuburović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović.

Kuburović je tom prilikom istakla da Nemačka i Srbija imaju dobre odnose koji se kontinuirano unapređuju kroz različite vidove saradnje i da je dokaz za to saradnja sa organizacijom „Help“, koja ima veliki značaj za resocijalizaciju osuđenih lica.

Ona se, takođe, izrazila zahvalnost Vladi Nemačke na podršci Srbiji na njenom putu ka EU, kao i u sprovođenju mnogih aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

Upravnici tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija istakli su da se osuđena lica zahvaljujući ovom projektu obučavaju za zanimanja koja su deficitarna na tržištu, što im omogućava da posle izdržane kazne sami započnu posao.

Obukom na dobijenoj opremi, kako su naglasili, podiže broj radno angažovanih lica, što doprinosi i znatno manjem broju disciplinskih prestupa i izgreda.

Sa druge strane, nove mašine za rad pomažu kazneno popravnim zavodima da podignu svoje proizvodne kapacitete, što dodatno utiče na uštedu budžetskih sredstava.

Brigom o bivšim osuđenicima, kako su istakli, utiče se i na manji povrat u kriminal, koji je u poslednjih nekoliko godina sa 70 odsto smanjen na 62.

Vrednost projekta je 274.000 evra, od čega je učešće budžetskih sredstava Republike Srbije 50.000 evra.

U cilju podsticanja zapošljavanja i samozapošljavanja bivših osuđenika i njihove uspešne reintegracije u društvo, pored ostalog, biće podržano zapošljavanje 30 bivših osuđenika.

Organizacija „Help“ je od 2014. godine u partnerstvu sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija sprovela dva projekta čiji cilj je bio unapređenje programa tretmana i prihvata osuđenih lica.

Uključujući potpisane ugovore, ukupna vrednost uloženih sredstava je nešto više od 610.000 evra, od čega je učešće budžetskih sredstava Republike Srbije 135.000 evra, ističe se u saopštenju.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

15.12.2017.

Budi moje oči

Be my eyes

Piše: Lazar Bulatović Zamisli sledeću situaciju. Slepa osoba je sama kod kuće i želi da…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Today
rec_banat_001
Projekat „E2E Inicijativa za zapošljavanje mladih“ pruža podršku inovativnim modelima i rešenjima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih, uz finansijsku [...]
pet, dec 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Earlier
Svetlana Nikolić
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Svetlana Nikolić Bulevar umetnosti. Stojim na raskrsnici. Metež oko mene. Beograd, veličanstveni, večiti grad, nebrojeno puta [...]
čet, dec 14, 2017
Source: Inkluzija blog
Tanja Roljević
Transkript nastupa Tanje Roljević na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd) Imam 36 [...]
sri, dec 13, 2017
Source: Inkluzija blog
Dobrosav Vlašković
Transkript nastupa Dobrosava Vlaškovića (uz pomoć Ljubislava Vlaškovića) na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, [...]
uto, dec 12, 2017
Source: Inkluzija blog
Rajka
Transkript govora Rajke i Anđele Čeh na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, [...]
pon, dec 11, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
Juli, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]