Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljen Nacionalni izveštaj o stanju u oblasti razvoja ljudskog kapitala

Objavljeno 28.05.2019.

Torino proces - predstavljen Nacionalni izveštaj o stanju u oblasti razvoja ljudskog kapitalaU okviru projekta „Torino proces 5“ u Beogradu je 22. maja održana radionica na kojoj je predstavljen Nacionalni izveštaj o stanju u oblasti razvoja ljudskog kapitala, koji su uradili domaći stručnjaci, kao i nezavisne procene koju su izradili stručnjaci Evropske trening fondacija iz Torina.

Torino proces usmeren je na razvoj strateških politika, razvoj kulture monitoringa i evaluacije, ali i učenje, imajući u vidu da se realizuje u velikom broju zemalja Evrope, Afrike i Azije.

Sastanak, na kome je učestvovalo više od 50 učesnika i učesnica iz više od 30 različitih institucija, otvorili su posebni savetnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić,  šef operacija u Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji Štefan Hudolin, šefica sektora u Evropskoj trening fondaciji Anastasija Fetsi i nacionalni koordinator petog ciklusa Torino procesa u Srbiji Radovan Živković.

Aleksandar Pajić je podsetio da se Torino proces počeo 2010. godine godine i da se u ovom trenutku realizuje u 26 partnerskih zemlja, kao i da se bavi analizom stanja razvoja ljudskog kapitala u cilju kreiranja politika stručnog obrazovanja.

Govoreći o narednim koracima u oblasti razvoja ljudskog kapitala Pajić je istakao da će nova obrazovna strategija do 2030 godine, biti sveobuhvatna i  usmerena na razvoj svih nivoa i domena obrazovanja.

Strategija će utvrditi ciljeve i precizno definisati konkretne mere i indikatore za praćenje uspešnosti njene realizacije. Nova strategija će još jednom naglasiti strateško opredeljenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za unapređenje kvaliteta obrazovanja u Republici Srbiji, kazao je on.

Šef operacija u Delegacija Evropske unije u Srbiji Štefan Hudolin govorio je o podršci EU razvoju ljudskog kapitala u Republici Srbiji. On je istakao da Delegacija EU visoko ocenjuje saradnju sa Ministarstvom na projektima koji se zajednički realizuju, ali i napredak koji je u svim oblastima obrazovanja, a naročito u oblasti stručnog obrazovanja, postignut u Srbiji poslednjih nekoliko godina.

Šefica sektora u Evropskoj trening fondaciji Anastasija Fetsi podsetila je na dugu istoriju saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropske trening fondacije. Ona je ocenila da je peti ciklus Torino procesa u Srbiji realizovan na visokom nivou kako po kvalitetu Nacionalnog izveštaja tako i po transparentnosti, partnerstvu svih učesnika/ca i snažnom liderstvu Ministarstva u čitavom procesu.

Prema njenim rečima Evropska trening fondacija će nastaviti da pruža stručnu i logističku podršku Srbiji, posebno u kontekstu izrade nove Strategije obrazovanja do 2030 godine.

Nacionalni koordinator petog ciklusa Torino procesa u Srbiji Radovan Živković ukazao je na stručne škole koje su poslednjih nekoliko meseci ostvarile zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima i konkursima.

Živković je naglasio i važnost prikupljanja i analize podataka koji se odnose na domen ljudskog kapitala, stručnog obrazovanja i tržišta rada, predstavivši najnovije pokazatelje o kvalitetu ljudskog kapitala iz Indeksa ljudskog kapitala Svetske banke, po kome je Srbija rangirana kao 27 od 157  zemalja sveta sveta. Ovi podaci, po njegovim rečima, ukazuju na dobru obrazovnu osnovu za razvoj naše ekonomije, ali i ukazuju na elemente, u vezi sa kvalitetom učeničkih postignuća, koji bi mogli biti unapređeni.

Vodeća stručnjakinja Evropske trening fondacije Sirija Taureli predstavila je učesnicima/ama radionice ključne nalaze i preporuke iz Nacionalnog izveštaja i procene te fondacije.

Članovi/ce radnih grupa diskutovali su o preporukama i njihovoj vezi sa tekućim aktivnostima, a na kraju su identifikovane i konkretne kratkoročne i dugoročne mere za primenu dobijenih preporuka.

Ovaj događaj realizovan je kao deo Evropske nedelje stručnih veština, koja promoviše stručno obrazovanje i obuku kroz niz okruglih stolova, radionica, obuka, izložbi i drugih inicijativa širom Evrope.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]