Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljen Nacionalni izveštaj o stanju u oblasti razvoja ljudskog kapitala

Objavljeno 28.05.2019.

Torino proces - predstavljen Nacionalni izveštaj o stanju u oblasti razvoja ljudskog kapitalaU okviru projekta „Torino proces 5“ u Beogradu je 22. maja održana radionica na kojoj je predstavljen Nacionalni izveštaj o stanju u oblasti razvoja ljudskog kapitala, koji su uradili domaći stručnjaci, kao i nezavisne procene koju su izradili stručnjaci Evropske trening fondacija iz Torina.

Torino proces usmeren je na razvoj strateških politika, razvoj kulture monitoringa i evaluacije, ali i učenje, imajući u vidu da se realizuje u velikom broju zemalja Evrope, Afrike i Azije.

Sastanak, na kome je učestvovalo više od 50 učesnika i učesnica iz više od 30 različitih institucija, otvorili su posebni savetnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić,  šef operacija u Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji Štefan Hudolin, šefica sektora u Evropskoj trening fondaciji Anastasija Fetsi i nacionalni koordinator petog ciklusa Torino procesa u Srbiji Radovan Živković.

Aleksandar Pajić je podsetio da se Torino proces počeo 2010. godine godine i da se u ovom trenutku realizuje u 26 partnerskih zemlja, kao i da se bavi analizom stanja razvoja ljudskog kapitala u cilju kreiranja politika stručnog obrazovanja.

Govoreći o narednim koracima u oblasti razvoja ljudskog kapitala Pajić je istakao da će nova obrazovna strategija do 2030 godine, biti sveobuhvatna i  usmerena na razvoj svih nivoa i domena obrazovanja.

Strategija će utvrditi ciljeve i precizno definisati konkretne mere i indikatore za praćenje uspešnosti njene realizacije. Nova strategija će još jednom naglasiti strateško opredeljenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za unapređenje kvaliteta obrazovanja u Republici Srbiji, kazao je on.

Šef operacija u Delegacija Evropske unije u Srbiji Štefan Hudolin govorio je o podršci EU razvoju ljudskog kapitala u Republici Srbiji. On je istakao da Delegacija EU visoko ocenjuje saradnju sa Ministarstvom na projektima koji se zajednički realizuju, ali i napredak koji je u svim oblastima obrazovanja, a naročito u oblasti stručnog obrazovanja, postignut u Srbiji poslednjih nekoliko godina.

Šefica sektora u Evropskoj trening fondaciji Anastasija Fetsi podsetila je na dugu istoriju saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropske trening fondacije. Ona je ocenila da je peti ciklus Torino procesa u Srbiji realizovan na visokom nivou kako po kvalitetu Nacionalnog izveštaja tako i po transparentnosti, partnerstvu svih učesnika/ca i snažnom liderstvu Ministarstva u čitavom procesu.

Prema njenim rečima Evropska trening fondacija će nastaviti da pruža stručnu i logističku podršku Srbiji, posebno u kontekstu izrade nove Strategije obrazovanja do 2030 godine.

Nacionalni koordinator petog ciklusa Torino procesa u Srbiji Radovan Živković ukazao je na stručne škole koje su poslednjih nekoliko meseci ostvarile zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima i konkursima.

Živković je naglasio i važnost prikupljanja i analize podataka koji se odnose na domen ljudskog kapitala, stručnog obrazovanja i tržišta rada, predstavivši najnovije pokazatelje o kvalitetu ljudskog kapitala iz Indeksa ljudskog kapitala Svetske banke, po kome je Srbija rangirana kao 27 od 157  zemalja sveta sveta. Ovi podaci, po njegovim rečima, ukazuju na dobru obrazovnu osnovu za razvoj naše ekonomije, ali i ukazuju na elemente, u vezi sa kvalitetom učeničkih postignuća, koji bi mogli biti unapređeni.

Vodeća stručnjakinja Evropske trening fondacije Sirija Taureli predstavila je učesnicima/ama radionice ključne nalaze i preporuke iz Nacionalnog izveštaja i procene te fondacije.

Članovi/ce radnih grupa diskutovali su o preporukama i njihovoj vezi sa tekućim aktivnostima, a na kraju su identifikovane i konkretne kratkoročne i dugoročne mere za primenu dobijenih preporuka.

Ovaj događaj realizovan je kao deo Evropske nedelje stručnih veština, koja promoviše stručno obrazovanje i obuku kroz niz okruglih stolova, radionica, obuka, izložbi i drugih inicijativa širom Evrope.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]