Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljen Poseban izveštaj Zaštitnika građana o savetima za međunacionalne odnose

Objavljeno 13.09.2017.

Saveti za međunacionalne odnose u velikom broju lokalnih samouprava nisu formirani, a tamo i gde jesu uglavnom se ne sastaju, upozoreno je 8. septembra na skupu o toj problematici. Na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o savetima za međunacionalne odnose ombudsmana Zorana Pašalića najavljene su i izmene i dopune zakonskog okvira za tu oblast.

Ombusman Pašalić je rekao da su samo u 53 lokalne samouprave osnovani saveti, a da u 2016. godini 40 nije održalo ni jednu sednicu.

Naveo je i da je samo jedan savet u toj godini održao više od četiri sednice.

Ukazao je i da se saveti sastaju uglavnom jednom godišnje, a da reaguju jedino kada je u pitanju neki međunacionalni incidenti.

Pašalić se založio i za izmene Zakona o lokalnim samupravama kako bi, kako je objasnio, precizirale odredbe u vezi osnivanja i rada tih saveta.

Na skupu su predstavnici resornih ministarstava ukazali da ti saveti nisu zaživeli u dovoljnoj meri i najavili promene zakonskog okvira.

„Očekujemo da će Izmene i dopune Nacrta Zakona o lokalnim samouprava, u kojima se preciziraju odredbe u vezi Saveta za međunacionalne odnose ovih dana biti utvrđene na Vladi“, rekla je pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić.

Ona je rekla i da je većina preporuka Zaštitnika građana o Savetima za međunacionalne odnose  uključen u Nacrt tog zakona i da je kako je navela „važno da idu u istom pravcu“ sa stavovima ministarstva.

Ministarka pravde Nela Kuburović je naglasila značaj rada tih saveta sa aspekta ostvarivanja svih garantovnih prava nacionanih manjina, ali i nastavka evropskog pta Srbije.

Izrazila je spremnost za jačanjem saradnje resornog ministarstva na tim pitanjima sa nezavisnim institucijama, civilnim društvom i lokalnim samupravama.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je rekla da Srbija ima dobar zakonski okvir o ostvarivanju prava nacionanih manjina, ali da Saveti nisu zaživeli potpuno u praksi.

Navela je i da je u prvom kvartalu 2017. godine ta kancelarija dobila izveštaje sedam Saveta, a u drugom kvartalu iste godine njih 12.

„To je otprilike realna slika na terenu“, rekla je Suzana Paunović.

Izveštaj je sačinjen uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji čiji predstavnik Jan Luneberg je ukazao na značaj ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Ostavite komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Senzorna soba na otvorenom
Za uspešno obavljanje nastavnog procesa potrebno je mnogo truda i mašte. Pored nastave u školama, bolnicama i kućama, za usvajanje [...]
Pet, sep 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Prajd
Postoje ti neki događaji u koje uložiš toliko sebe, svojih nerava, krvi, znoja, misli, nadanja, iščekivanja, verovanja, da onda kada [...]
Čet, sep 14, 2017
Source: Inkluzija blog
Potpukovnica Svetlana Janković
Potpukovnica Svetlana Janković Piše: Milana Lazić Pre tridesetak godina „pukovnica“ je obično značilo žena od pukovnika. U to vreme, odnosno u periodu [...]
Pet, sep 08, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo volim da pričam sa ljudima. Kad god je moguće, voleo bih da to bude uživo, ali ako ne može, [...]
Čet, sep 07, 2017
Source: Inkluzija blog
00-lede-parsons-open-lab
Nedovoljno je reći da mi koji nemamo poteškoće sa motorikom ruku i nogu ni ne shvatamo koliko nam je lako [...]
Sre, sep 06, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
avgust, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
jul, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]