Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljen Poseban izveštaj Zaštitnika građana o savetima za međunacionalne odnose

Objavljeno 13.09.2017.

Saveti za međunacionalne odnose u velikom broju lokalnih samouprava nisu formirani, a tamo i gde jesu uglavnom se ne sastaju, upozoreno je 8. septembra na skupu o toj problematici. Na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o savetima za međunacionalne odnose ombudsmana Zorana Pašalića najavljene su i izmene i dopune zakonskog okvira za tu oblast.

Ombusman Pašalić je rekao da su samo u 53 lokalne samouprave osnovani saveti, a da u 2016. godini 40 nije održalo ni jednu sednicu.

Naveo je i da je samo jedan savet u toj godini održao više od četiri sednice.

Ukazao je i da se saveti sastaju uglavnom jednom godišnje, a da reaguju jedino kada je u pitanju neki međunacionalni incidenti.

Pašalić se založio i za izmene Zakona o lokalnim samupravama kako bi, kako je objasnio, precizirale odredbe u vezi osnivanja i rada tih saveta.

Na skupu su predstavnici resornih ministarstava ukazali da ti saveti nisu zaživeli u dovoljnoj meri i najavili promene zakonskog okvira.

“Očekujemo da će Izmene i dopune Nacrta Zakona o lokalnim samouprava, u kojima se preciziraju odredbe u vezi Saveta za međunacionalne odnose ovih dana biti utvrđene na Vladi”, rekla je pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić.

Ona je rekla i da je većina preporuka Zaštitnika građana o Savetima za međunacionalne odnose  uključen u Nacrt tog zakona i da je kako je navela “važno da idu u istom pravcu” sa stavovima ministarstva.

Ministarka pravde Nela Kuburović je naglasila značaj rada tih saveta sa aspekta ostvarivanja svih garantovnih prava nacionanih manjina, ali i nastavka evropskog pta Srbije.

Izrazila je spremnost za jačanjem saradnje resornog ministarstva na tim pitanjima sa nezavisnim institucijama, civilnim društvom i lokalnim samupravama.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je rekla da Srbija ima dobar zakonski okvir o ostvarivanju prava nacionanih manjina, ali da Saveti nisu zaživeli potpuno u praksi.

Navela je i da je u prvom kvartalu 2017. godine ta kancelarija dobila izveštaje sedam Saveta, a u drugom kvartalu iste godine njih 12.

“To je otprilike realna slika na terenu”, rekla je Suzana Paunović.

Izveštaj je sačinjen uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji čiji predstavnik Jan Luneberg je ukazao na značaj ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Lidija Bukvić
Transkript govora Lidije Bukvić na 39. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
sri, nov 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Nataša Lukić
Transkript govora Nataše Lukić na 39. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd) Na prvom [...]
pon, nov 13, 2017
Source: Inkluzija blog
Brat.
,,Videćeš, nije to ništa strašno. On je sasvim normalan dečak”, kaže mi. ,,Hajde, ne gledaj u pod, nije to ništa strašno [...]
čet, nov 09, 2017
Source: Inkluzija blog
Clown
Za Ronald McDonald House sam prvi put čula 1992. godine kada sam zbog izuzetno retke bolesti i iznenadne progresije sa [...]
uto, nov 07, 2017
Source: Inkluzija blog
Moj krupni plan
Pitanja za intervju sa Marijom Rodić, predstavnicom Udruženja „Satibara“, pripremili su članovi literarne sekcije OŠ ,,Dr Dragan Hercog” u Beogradu [...]
pon, nov 06, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
Juli, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]