Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavništvu REF-a u Srbiji dodeljen grant Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke

Objavljeno 07.03.2017.

ref_logoKrajem prošle godine, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Nemačke dodelilo je Fondu za obrazovanje Roma grant u iznosu od 2.373.950 EUR. Grant administrira Razvojna banka KfB, a implementira ga Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma, sa ciljem povezivanja završetka srednje škole s obukom veština za Rome koji ulaze na tržište rada u Srbiji. Ovaj projekat ima tri usmerenja: podrška srednjoškolskom obrazovanju za mlade Rome, podržavajući zapošljivosti svršenih srednjoškolaca, korisnika REF-ovih programa, i promocija reintegracije Roma iz Srbije, povratnika iz Nemačke, u srpsko društvo. “Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji” sprovodiće se u Srbiji tokom više od 30 meseci.

Kako je svaka četvrta nova osoba na tržištu rada romskog porekla, i imajući u vidu pozitivnu prognozu za ekonomski rast od 2,3% tokom 2017. godine, Srbija mora stvarati obrazovanu i stručnu radnu snagu koja može doprineti modernizaciji. Pružanje savremenog i kvalitetnog stručnog obrazovanja i obuke (SOO) koje će, tokom poslednje dve godine srednje škole, kvalifikovati romske učenike za zapošljavanje u privredi Srbije, koja se restrukturira, jeste prioritet. Koraci za prekvalifikaciju Roma koji su upravo završili srednju školu, onih koji su pohađali škole koje im nisu pružile kvalitetno obrazovanje ili onih koji su čak i napustili školu, kao i rešavanje problema adekvatne reintegracije srpskih Roma, povratnika iz Evropske unije, u obrazovni sistem i tržište rada u Srbiji, takođe iziskuju značajna sredstva ako se obrazovne i profesionalne kvalifikacije smatraju pravim i privlačnim ekonomskim ishodima za Rome srednjoškolce.

Tokom potpisivanja ugovora između pomenutih partnera, 23. novembra 2016. godine, Markus Ashendorf, direktor Sektora za razvoj finansijskog sektora KfB-a, naglasio je važnu ulogu Fonda: “Romska pitanja smatramo jednim od prioriteta u saradnji sa Vladom Srbije. Srećni smo što u REF-u imamo za zajedničko rešavanje pitanja Roma na adekvatan način. Samo po sebi je impresivno napraviti sveobuhvatnu kombinaciju obrazovanja koje vodi do zapošljavanja.”

Fond za obrazovanje Roma ima deset godina iskustva uspešnog razvijanja niza obrazovnih projekata koji pomažu Romima u uspešnom završavanju svakog nivoa obrazovanja. Prošle godine u Srbiji, kroz REF-ov program stipendiranja diplomiralo je 97 romskih učenika, od ukupno 500 koji su dobili podršku tokom školske 2015/16 godine. Treba imati na umu i da je 112 diplomiralo u prethodnoj školskoj godini.

Izvršni direktor REF-a, Nadir Redžepi, nedavno je pisao o snažnoj posvećenosti koja je neophodna da bi došlo do održive promene i boljih ishode učenja za romsku decu: “Obrazovanje dece je obavezno i to je ujedno i odgovornost školskog sistema, dužnost koja obavezuje, posebno škole, nastavnike i roditelje kako bi se obezbedilo da sva deca ostvare svoje potencijale.”

Ovaj projekat koji podržava Vlada Nemačke, fokusira se na tri praktična pitanja za Rome starosti 15-25 godina, koji žive u Srbiji: (1) doprinos fondu sredstava kojima se obezbeđuje stipendiranje romskih učenika koji trenutno pohađaju srednje škole (2) izgradnju profesionalnih i životnih veština romskih učenika koje će im biti od pomoći pri ulasku na tržište rada u Srbiji, (3) pomoć Romima u procesu repatrijacije, kojima je možda, potrebna pomoć prilikom upisa u školu, dodatna podrška u savladavanju srpskog jezika, kao i sticanju profesionalnih i životnih veština. Kroz stvaranje mehanizma za potpuno uključivanje Roma u obrazovni sistem u Srbiji i kasnije na tržište rada, Fond će takođe raditi na razvoju nacionalne politike za decu Roma povratnika, pošto informacije sa terena ukazuju na to da veoma malo dece Roma povratnika uspeva da se upiše u škole u Srbiji, te da veliki broj njih tako okončava svoje obrazovanje.

Tokom svojih brojnih programskih aktivnosti u Srbiji, Fond za obrazovanje Roma pilotirao je, a zatim i unapređivao program stipendiranja čiji su krajnji korisnici bili Romi srednjoškolci, tokom perioda koji traje više od deset godina. Dokazano je da ove stipendije ublažavaju socio-ekonomske pritiske koji, u vidu svakodnevnih prepreka, u velikoj meri dovode do toga da romski učenici napuštaju školu bez potrebnih veština ili kvalifikacija koje bi ih činile konkurentnim na tržištu rada. Postepeno, radom Fonda došlo se do toga da se broj romskih srednjoškolaca, koji su korisnici stipendija, višestruko uveća. Tutorski pristup i mentorstvo čine deo ovog paketa koji se nudi Romima srednjoškolcima, pri čemu je vredan hvale i broj volontera koji se pridružuju u ovom nastojanju da budu katalizator socijalne inkluzije u okviru dinamike obrazovanja koja vodi ka integraciji i uspehu na radnom mestu.

Ova jedinstvena prilika, podržana od strane KfB, u ime nemačke Vlade, deo je šire nemačke razvojne politike i koalicije aktera koji rade zajedno na podršci ugroženim grupama i koji pružaju ekonomske mogućnosti kroz investicije društvenog razvoja u Srbiji i širom zapadnog Balkana. Oni su odabrali Fond za obrazovanje Roma za rešavanje pitanja zapošljavanja Roma na osnovu njegovih transparentnih i inovativnih programa.

Kliknite ovde za više informacija.

Kontakt

Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma u Republici Srbiji
Zahumska 14
Kancelarija 415
11000 Beograd, Srbija
Br. tel: 00 381 11 2401-911, lok. 253 i 254
i-mejl: refserbia@romaeducationfund.org
www.romaeducationfund.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]