Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Proglašeni pobednici takmičenja za srednje škole „Otvoreni podaci u nastavi“

Objavljeno 24.05.2019.

Učesnici i učesnice takmičenja za srednje škole „Otvoreni podaci u nastavi“U finalu takmičenja za srednje škole u Srbiji „Otvoreni podaci u nastavi“, koje je održano 23. maja u Naučno-tehnološkom parku Beograd, prva tri mesta osvojili su timovi „Tesla Girls” iz Školskog centra „Nikola Tesla“ iz Vršca, „GimPi2” iz gimnazije u Pirotu i „Aurora“ iz Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu.

Oni su učestvovali na takmičenju čiji je cilj podrška nastavnicima/ama informatike i drugih predmeta da učenicima i učenicama predstave šta su otvoreni podaci, kako se oni mogu upotrebiti i da motivišu mlade da razmotre karijeru u oblasti informacionih tehnologija. U projektu „Otvoreni podaci u nastavi“ učestvovalo je više od 180 nastavnika i nastavnica srednjih škola, 80 učeničkih timova, a deset najboljih timova je predstavilo svoje radove u finalu takmičenja.

Kako je istakla savetnica ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Biljana Marić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja.

„Unapređenje nastave računarstva i informatike podrazumeva i kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, što je i postignuto realizacijom projekta ‘Otvoreno obrazovanje u Srbiji’. Projekat je doprineo  unapređenju i omasovljenju takmičenja u oblasti informatike i računarstva”, rekla je Marić.

Ona je zahvalila Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije, Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Centru za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan, Računarskom centru Univerziteta u Beogradu i kolegama i koleginicama iz Ministarstva prosvete na uspešno realizovanom projektu.

„Projekat je veoma važan jer nam pomaže da obradom i korišćenjem otvorenih podataka, iz različitih oblasti, unapredimo informatičko obrazovanje  u gimnazijama i srednjim stručnim školama”, konstatovala je Marić.

Kada je reč o otvorenim podacima, procene su da će vrednost tržišta otvorenih podataka na nivou Evropske unije u 2020. biti veće od 300 milijardi evra.

To je vrednost proizvoda i usluga koje stvaraju kompanije i organizacije upotrebom otvorenih podataka, koji su inicijalno prikupljeni za neku drugu svrhu, a uglavnom se nalaze u mašinski čitljivom formatu.

Projekat „Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti” u Republici Srbiji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]