Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Proglašeni pobednici takmičenja za srednje škole „Otvoreni podaci u nastavi“

Objavljeno 24.05.2019.

Učesnici i učesnice takmičenja za srednje škole „Otvoreni podaci u nastavi“U finalu takmičenja za srednje škole u Srbiji „Otvoreni podaci u nastavi“, koje je održano 23. maja u Naučno-tehnološkom parku Beograd, prva tri mesta osvojili su timovi „Tesla Girls” iz Školskog centra „Nikola Tesla“ iz Vršca, „GimPi2” iz gimnazije u Pirotu i „Aurora“ iz Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu.

Oni su učestvovali na takmičenju čiji je cilj podrška nastavnicima/ama informatike i drugih predmeta da učenicima i učenicama predstave šta su otvoreni podaci, kako se oni mogu upotrebiti i da motivišu mlade da razmotre karijeru u oblasti informacionih tehnologija. U projektu „Otvoreni podaci u nastavi“ učestvovalo je više od 180 nastavnika i nastavnica srednjih škola, 80 učeničkih timova, a deset najboljih timova je predstavilo svoje radove u finalu takmičenja.

Kako je istakla savetnica ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Biljana Marić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja.

„Unapređenje nastave računarstva i informatike podrazumeva i kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, što je i postignuto realizacijom projekta ‘Otvoreno obrazovanje u Srbiji’. Projekat je doprineo  unapređenju i omasovljenju takmičenja u oblasti informatike i računarstva”, rekla je Marić.

Ona je zahvalila Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije, Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Centru za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan, Računarskom centru Univerziteta u Beogradu i kolegama i koleginicama iz Ministarstva prosvete na uspešno realizovanom projektu.

„Projekat je veoma važan jer nam pomaže da obradom i korišćenjem otvorenih podataka, iz različitih oblasti, unapredimo informatičko obrazovanje  u gimnazijama i srednjim stručnim školama”, konstatovala je Marić.

Kada je reč o otvorenim podacima, procene su da će vrednost tržišta otvorenih podataka na nivou Evropske unije u 2020. biti veće od 300 milijardi evra.

To je vrednost proizvoda i usluga koje stvaraju kompanije i organizacije upotrebom otvorenih podataka, koji su inicijalno prikupljeni za neku drugu svrhu, a uglavnom se nalaze u mašinski čitljivom formatu.

Projekat „Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti” u Republici Srbiji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]