Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Siromaštvo zaposlenih u Evropi: studija o nacionalnim politikama

Objavljeno 04.06.2019.

siromaštvo - ilustracijaNovi Objedinjeni izveštaj Evropske mreže za socijalnu politiku (ESPN) daje nekoliko preporuka i poziva na sprovođenje delotvornijih mera politike na evropskom i nacionalnom nivou za borbu protiv siromaštva zaposlenih.

Zapošljavanje građana i građanki na kvalitetnijim poslovima predstavlja ključ za ostvarivanje ambicije Evropske unije da omogući rast i izjednačavanje životnih standarda svih država članica EU. Kreatori javne politike i zainteresovani akteri vide prevenciju siromaštva zaposlenih kao deo opšteg cilja smanjenja siromaštva u EU.

Ipak, iako se rad generalno smatra najboljim načinom za sprečavanje siromaštva, to nije slučaj kod značajnog broja radnika i radnica u Evropi. Naime, 2017. godine je 9,4% ukupnog broja zaposlenih u EU-28 živelo u domaćinstvima u riziku od siromaštva, što iznosi alarmantnih 20,5 miliona ljudi.

Na osnovu detaljnih nacionalnih izveštaja koje je pripremilo 35 nacionalnih timova Evropske mreže za socijalnu politiku, kao i analize pokazatelja siromaštva zaposlenih u EU, u ovom Objedinjenom izveštaju Evropske mreže za socijalnu politiku predstavljeno je pet glavnih zaključaka:

  • Siromašni zaposleni čine značajan udeo u ukupnoj populaciji zaposlenih i njihov broj nastavlja da raste u mnogim evropskim zemljama, što dovodi do polarizacije unutar EU.
  • U određenim kategorijama stanovništva (uglavnom mladi, niskoobrazovani, nestandardni radnici/e, siromašna domaćinstva sa decom i samohranim roditeljima, radnici/e i domaćinstva sa niskim intenzitetom rada) siromaštvo zaposlenih je značajno veće i u nekim slučajevima beleži veliki rast poslednjih godina.
  • Države obično kombinuju različite mere (poput utvrđivanja minimalnih prihoda, minimalne zarade, naknade zarada ili dodatka na zarade, mera aktivne politike zapošljavanja, borbe protiv segmentacije tržišta rada, porodičnih naknada i naknada po osnovu rada) koje neposredno utiču na siromaštvo zaposlenih. Međutim, borba protiv siromaštva zaposlenih najčešće nije konkretno formulisana kao cilj javne politike. Pored toga, jedan broj drugih javnih politika i mera (poput čuvanja dece, stanovanja i zdravstvene zaštite), koje mogu imati samo posredan uticaj na siromaštvo zaposlenih, jednako je važan za rešavanje ovog kompleksnog problema.
  • Iako pitanje siromaštva zaposlenih nije detaljno obuhvaćeno političkim diskursom i delovanjem, većina zemalja je u periodu od 2015. do 2018. godine ubrzala reforme politike u ovoj oblasti.
  • Usaglašeni pokazatelji siromaštva zaposlenih u EU predstavljaju dobru polaznu osnovu za razumevanje i praćenje siromaštva zaposlenih, ali bi na internet stranici Eurostata trebalo omogućiti razvrstavanje pokazatelja po još nekim dodatnim parametrima.

Objedinjeni izveštaj daje nekoliko preporuka i poziva na sprovođenje delotvornijih mera politike na evropskom i nacionalnom nivou za borbu protiv siromaštva zaposlenih.

Kliknite da preuzmete publikaciju „Siromaštvo zaposlenih u Evropi: studija o nacionalnim politikama” (.pdf).

Izvor: ec.europa.eu

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]