Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Škola za sve

Objavljeno 07.11.2009.

Manuela Ilić, jedna od učenika četvrtog razreda koji pohađaju dopunsku nastavu u OŠ Sestre Ilić u Valjevu

Manuela Ilić, jedna od učenika četvrtog razreda koji pohađaju dopunsku nastavu u OŠ Sestre Ilić u Valjevu

U pet osnovnih škola u Valjevu, u školske uprave – Odbore i Savete uključeni roditelji đaka Roma.

U toku je „Dekada integracije Roma, 2005 – 2015. godine”, koja se sprovodi u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope. U cilju podizanja socio-ekonomskog standarda, inkluzije, poboljšanja zdravlja i veće zaposlenosti, ovoj inicijativi priključila se i Republika Srbija.  Prema procenama UN-a, u našoj zemlji živi od 450.000 i 500.000 Roma. Podaci iz popisa 2003. godine pokazuju da ih je u Srbiji 108.000. Kao jednoj od najugroženijih grupacija, među Romima najprisutnuja je reprodukcija siromaštva, ukazuje se u Strategiji za smanjenje siromaštva.

Za najmlađe Rome jedan od najvećih problema je obrazovanje. Zbog siromaštva, romske porodice deci ne mogu da priušte odeću i knjige. Uvrežen je i stav da je bolje da deca zarađuju, umesto da idu u školu. Problem su jake predrasude, kao i diskriminacija, što takođe utiče na to da deca da ne pohađaju nastavu.

Prema podacima Kancelarije Unicef-a, u Srbiji više od 70 odsto romske populacije funkcionalno je nepismeno. Samo 76 odsto dece upiše osnovnu školu, a loši uslovi života i nerazumevanje okoline utiču na to da samo sedam odsto odluči da „pređe ”u srednje škole.

U pet osnovnih škola u Valjevu sprovodi se projekat „Obrazovanje Roma – rešenje za budućnost”. Cilj projekta koji je inicirala NVO – Romski centar za demokratiju, a podržali su Školska uprava za Kolubarski i Mačvanski okrug Ministarstva prosvete i lokalna samouprava, jeste uključivanje Roma roditelja u upravljačke stukture.

– Ulazak Roma roditelja u Školske odbore i Savete roditelja doprineo je poboljšanju kvaliteta položaja romskih učenika. Tako se ostvaruje i širi zadatak – poboljšanje obrazovnog nivoa romske dece – kaže mr Zorica Jocić, načelnik Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug, u Valjevu.

Ideja je potekla od Romskog centra za demokratiju, koji su se obratili Školskoj upravi za stručne savete u izradi i primeni projekta.

ovoga uključila se i Opština. Finansijer je „REF” – Romski eduktivni fond iz Mađarske.

15-tak roditelja je edukovano na teme: upoznavanje sa obrazovnim sistemom, motivacija, donošenje odluka, borba sa predrasudama. Većina se odmah uključila u izradu akcionih planova škola. Dolasci na roditeljske sastanke postali su redovni. Pospešena je motivacija među sunarodnicima da omoguće deci da idu u škole. U Školske odbore u tri osnovne škole lokalni odbornici SO Valjevo izglasali su da uđu upravo Romi roditelji, što je presedan za Srbiju.

Istovremeno su edukovani direktori, nastavnici. Razmenjivana su iskustva. To je dovelo da se u razvojne planove škola unesu potrebe i prioriteti kako bi romski đaci dobili kvalitetnije obrazovanje, smanjili broj izostanaka, poboljašali uspeh.

Manuela Lukić učenica IV3 OŠ„ Sestre Ilić ” je dobar đak. Kaže da voli školu i da ne dolazi samo kada je bolesna. – Želela bih da budem frizerka kada porastem.- Dopunska nastava ne pada joj teško, jer zna da će tako doći do boljih ocena. U petom razredu želi da bude vrlo dobra.

U OŠ „Nada Purić”, u istoimenoj mesnoj zajednici, gde se nalazi romsko, nehigijensko naselje, đaci Romi mogu da se okupaju u školskim kupatilima.U drugim školama organizovane su akcije podele čiste odeće, polovnih udžbenika, redovna je besplatna užina. Za osmake se organizuju pripreme za kvalifikacione ispite.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]