Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Škola za sve

Objavljeno 07.11.2009.

Manuela Ilić, jedna od učenika četvrtog razreda koji pohađaju dopunsku nastavu u OŠ Sestre Ilić u Valjevu

Manuela Ilić, jedna od učenika četvrtog razreda koji pohađaju dopunsku nastavu u OŠ Sestre Ilić u Valjevu

U pet osnovnih škola u Valjevu, u školske uprave – Odbore i Savete uključeni roditelji đaka Roma.

U toku je „Dekada integracije Roma, 2005 – 2015. godine”, koja se sprovodi u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope. U cilju podizanja socio-ekonomskog standarda, inkluzije, poboljšanja zdravlja i veće zaposlenosti, ovoj inicijativi priključila se i Republika Srbija.  Prema procenama UN-a, u našoj zemlji živi od 450.000 i 500.000 Roma. Podaci iz popisa 2003. godine pokazuju da ih je u Srbiji 108.000. Kao jednoj od najugroženijih grupacija, među Romima najprisutnuja je reprodukcija siromaštva, ukazuje se u Strategiji za smanjenje siromaštva.

Za najmlađe Rome jedan od najvećih problema je obrazovanje. Zbog siromaštva, romske porodice deci ne mogu da priušte odeću i knjige. Uvrežen je i stav da je bolje da deca zarađuju, umesto da idu u školu. Problem su jake predrasude, kao i diskriminacija, što takođe utiče na to da deca da ne pohađaju nastavu.

Prema podacima Kancelarije Unicef-a, u Srbiji više od 70 odsto romske populacije funkcionalno je nepismeno. Samo 76 odsto dece upiše osnovnu školu, a loši uslovi života i nerazumevanje okoline utiču na to da samo sedam odsto odluči da „pređe ”u srednje škole.

U pet osnovnih škola u Valjevu sprovodi se projekat „Obrazovanje Roma – rešenje za budućnost”. Cilj projekta koji je inicirala NVO – Romski centar za demokratiju, a podržali su Školska uprava za Kolubarski i Mačvanski okrug Ministarstva prosvete i lokalna samouprava, jeste uključivanje Roma roditelja u upravljačke stukture.

– Ulazak Roma roditelja u Školske odbore i Savete roditelja doprineo je poboljšanju kvaliteta položaja romskih učenika. Tako se ostvaruje i širi zadatak – poboljšanje obrazovnog nivoa romske dece – kaže mr Zorica Jocić, načelnik Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug, u Valjevu.

Ideja je potekla od Romskog centra za demokratiju, koji su se obratili Školskoj upravi za stručne savete u izradi i primeni projekta.

ovoga uključila se i Opština. Finansijer je „REF” – Romski eduktivni fond iz Mađarske.

15-tak roditelja je edukovano na teme: upoznavanje sa obrazovnim sistemom, motivacija, donošenje odluka, borba sa predrasudama. Većina se odmah uključila u izradu akcionih planova škola. Dolasci na roditeljske sastanke postali su redovni. Pospešena je motivacija među sunarodnicima da omoguće deci da idu u škole. U Školske odbore u tri osnovne škole lokalni odbornici SO Valjevo izglasali su da uđu upravo Romi roditelji, što je presedan za Srbiju.

Istovremeno su edukovani direktori, nastavnici. Razmenjivana su iskustva. To je dovelo da se u razvojne planove škola unesu potrebe i prioriteti kako bi romski đaci dobili kvalitetnije obrazovanje, smanjili broj izostanaka, poboljašali uspeh.

Manuela Lukić učenica IV3 OŠ„ Sestre Ilić ” je dobar đak. Kaže da voli školu i da ne dolazi samo kada je bolesna. – Želela bih da budem frizerka kada porastem.- Dopunska nastava ne pada joj teško, jer zna da će tako doći do boljih ocena. U petom razredu želi da bude vrlo dobra.

U OŠ „Nada Purić”, u istoimenoj mesnoj zajednici, gde se nalazi romsko, nehigijensko naselje, đaci Romi mogu da se okupaju u školskim kupatilima.U drugim školama organizovane su akcije podele čiste odeće, polovnih udžbenika, redovna je besplatna užina. Za osmake se organizuju pripreme za kvalifikacione ispite.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
pet, maj 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
sri, maj 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
pon, maj 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
pet, maj 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]